O mama sanatoasa este o mama mai buna, mergi la ginecolog o data pe an?

11:23:00 4 Comments A+ a-

Sa mergi la ginecolog nu e cea mai placuta chestie pentru o femeie si cred ca tot amanam momentul acelei vizite anuale pe motiv ca oricum nu ne doare nimic. Sau mai intervine si problema prioritatilor la capitolul cheltuieli si decat sa mergi la medic, te gandesti ca mai bine ii iei celui mic inca o carte sau un set de jucarii.

Imi aduc aminte la una din vizitele la ginecolog ca ii spuneam doctoritei mele ca pentru copilul meu e foarte important ca eu, ca mama, sa fiu foarte sanatoasa. Asadar, desi nu e cea mai placuta vizita la medic, o data pe an pun mana pe telefon si ma programez pentru o vizita medicala completa la ginecolog, care neaparat inseamna si un test Papanicolau. Dupa nasterea prin cezariana, am devenit chiar mai precauta, in primii doi ani am mers pentru test Papanicolau chiar de doua ori pe an, dar si ginecologul mi-a confirmat ca am facut bine, transformarile aparatului ginecologic dupa o interventie chirurgicala de tip cezariana pot da si surprize neplacute si e mai bine sa le previn.



Eu apelez foarte rar la sistemul medical de Stat, stiu ca avem medici buni, insa ma oboseste statul la cozi pe holuri insalubre, nu ma simt confortabil sa vad ca acele cabinete din policlinicile de stat duc lipsa de atatea lucruri elementare incepand de la sapun lichid la toaleta si pana la aparatura de calitate. Prefer intotdeauna sistemul privat si din perspectiva confortului meu psihic, am oroare de stat la coada. Nu am o atitudine poate prea "patrioata", dar sanatatea mea si confortul meu sunt mai importante.
Si punand in balanta timpul pierdut la cozi si stresul dintr-un cabinet de stat versus rapiditatea si confortul dintr-o clinica privata, incep sa inclin in partea a doua. Cred ca piata medicala de la noi incepe sa se adapteze si ca tarife si ca accesibilitate. Imi aduc aminte ca acum vreo 10 ani la putinele clinici private din Bucuresti sunam uneori si de cateva ori pana gaseam o consultatie libera la doctorul la care alegeam sa merg. Oricum era mai bine decat sa stau si sa astept la un ghiseu la coada sa primesc un bon de ordine.

Zilele trecute ma contraziceam cu cineva pe tema clinicilor private si a preturilor care i se pareau cam mari. Cautand pe net am descoperit o clinica din Bucuresti despre care tot citisem care are o oferta foarte buna la pachetele de consultatii in ginecologie. Punand cap la coada informatiile gasite si diversele pachete oferite de aceasta clinica, am concluzionat un pic cam ironic "Daca renunti la sucuri si ciocolata o saptamana, cred ca poti merge sa iti faci o consultatie ginecologica completa". Si poate face si programare online, deci nici macar efortul unui telefon nu este implicat.

Tot cautand pe acest site am dat si peste ofertele de endocrinologie, adica pentru acelasi pret de 129 de lei poti face o ecografie de glanda tiroida si ai si consultatia inclusa si inca ceva, detalii vei gasi pe site. De ce sar de la una la alta, practic nu prea sar si va spun ca lucrurile sunt legate. Imediat dupa sarcina, ginecoloaga mi-a recomandat sa fac si un examen endocrinologic. Eu m-am uitat ciudat la ea si am intrebat de ce, bineinteles, ca totusi, nu sunt supraponderala, nu am nici o stare pe care eu in mintea mea sa o asociez cu problemele de tiroida. Sa nu uitam ca am nascut dupa 35 de ani, va mai spun ca am si un colesterol nativ cam maricel si am luat si cativa ani anticonceptionale. Chiar daca greutate mea este normala si nu am vreo problema vizibila, preventia este din nou prioritara, pe principiul mai bine sa vezi cand e "buba mica" decat cand e mai mare. Asa ca am rasuflat usurata cand dupa ecografia de tiroida mi s-a spus ca este perfect normala si ca sa mai repet examenul cam o data la 2 ani tot in aceeasi perioada cand ma duc la ginecolog, ca sa ii pot da doctoritei mele toate datele necesare despre mine.

Si daca tot am ajuns la acest subiect, iti dau cateva recomandari pentru vizita la ginecolog:
- programeaza-te in asa fel incat sa poti trece pe acasa inainte si sa faci un dus, sigur iti vei dori sa te simti confortabil si nu jenata ca ai transpirat peste zi. Imbraca-te cu ceva ce este comod sa te dezbraci rapid, eu iti recomand un jeans comod si un tricou mai lung, ca te simti confortabil cand pleci de la scaunul unde iti lasi hainele pana pe scaunul de consult ginecologic. Oricum ca fapt divers, doctorii ginecologi cu medicina se ocupa, nu prea ii intereseaza daca ai venit in deux-piece, blugi sau rochie de seara. Si pentru ei este ideal ca pacienta sa se simta relaxata si nu preocupata de tinuta si cum o da jos.
- asteapta sa treaca cam o saptamana de  la ultima zi a menstruatiei;
- noteaza-ti pe agenda zilele de menstruatie, macar ultimele doua ca medicul ginecolog sa poata concluziona mai usor un diagnostic, daca este cazul.
- treceti in agenda daca in ultimele luni ai luat vreo medicatie anume sau daca esti pe un tratament cu medicamente de orice fel.

Cam asta este tot, nu uita sa iti notezi in agenda cand ai fost la ginecolog, sa pastrezi documentele primite, anul urmator iti vor fi de folos.

4 comments

Write comments
coco
AUTHOR
16 martie 2015 la 14:28 delete

Este foarte important un control gineco si o mamografie anuala!!

Reply
avatar
coco
AUTHOR
16 martie 2015 la 14:28 delete

Este foarte important un control gineco si o mamografie anuala!!

Reply
avatar
jade
AUTHOR
26 martie 2015 la 12:15 delete

am fi avut un mare disconfort si pentru bebe s implicit pentru noi. In plus, am analizat si ideea aceea de camera de bebe din povesti si am realizat spatiul destinat bebelusului trebuie sa fie bine organizat, usor de curatat si aerisit. patut bebe

Reply
avatar
DAN
AUTHOR
6 iulie 2015 la 14:45 delete

MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

Reply
avatar