Mai stii sa faci tumba?

11:27:00 31 Comments A+ a-


Primele tumbe sunt cele mai comice. Baietelul meu le-a tot experimentat prin pat, se rostogolea printre perne si ne amuzam teribil. Intr-o zi insa imi zice “mami, dar tu stii sa faci asa?”. Mi-am dat seama ca nu am mai facut tumbe de la lectiile de sport din liceu. Am sovait un pic si am facut si eu o tumba. Dupa atatia ani in care gimnastica adevarata a insemnat doar o goana nebuna job-casa-job, tumba a iesit decenta. Totusi cel mic a spus” Cam greu, mami, cam greu”.


Hai sa facem gimnastica!

Intr-o dimineata mi-a recomandat sa facem gimnastica de dimineata cum fac ei la gradinita. Piticul meu mi-a explicat si cum sa fac corect fandarile, cum sa ridic mainile de mai multe ori “ca sa cresc mare”. I-am explicat eu ca mare nu mai am cum sa cresc, dar miscare mai organizata asa cam trebuie sa facem zilnic ca mami sa se mentina in forma. Ca atare, seara, ne-a pus pe mine si pe tati la o serie de genoflexiuni. Am zis da si ne-am miscat cu gratie, ce era sa facem. La modul serios, de multe ori spun cunostintelor ca eu chiar am antrenor personal acasa, numai ca inca nici 6 ani nu are.
Avantaje multe daca ne miscam
Sportul la orice varsta are doar avantaje. Recunosc ca acum cand ma apropii de 40 de ani poate nu as mai face atatea maimutareli daca nu ar fi baietelul nostru, el ne antreneaza, ne pune la sport si miscare. Te simti si mai bine dupa alergat prin parc dupa porumbei, precum si dupa o tura de sarit in pat. Si da, facem genoflexiuni si pe melodia de la desene animate, pe orice. Miscarea da mereu o stare de bine si de optimism, asa ca fa o tumba cand simti ca treaba pare sa nu mearga. Totodata, facand miscare impreuna cu cei mici le arati ca e ceva funny,  ca putem face asta acasa, se creeaza si o competitie in familie si motive in plus de distractie. Si ca nu ai neaparat nevoie de un cadru special organizat ca sa faci tumbe, roata, genoflexiuni si sarituri ca mingea ( sarituri la care eu cedez mai greu dupa atata antrenament).



Lasa-l sa fie autonom

Gimnastica ii invata sa fie siguri pe ei. Am vazut ce inseamna pentru baietelul meu atunci cand face anumite figuri, isi pregateste spatiul, da jucariile la o parte, anunta pana si pe pisici sa nu stea in calea lui ca se pregateste sa faca o noua tumba sau roata. De obicei, stiti cum reactionam ca mame, primul imbold este sa ii oprim sa faca chestii care noua ni se par periculoase, dar am inteles ca el stie deja cum sa se organizeze. A constientizat prin toate aceste miscari ca e bine sa isi pregateasca terenul, sa se asigure ca nu se loveste si ca are suficient spatiu de desfasurare.
Uneori isi pune si pernute in jurul terenului imaginar, practic cam ce as fi facut si eu ca sa fiu sigura ca nu pateste nimic. Prima data cand am gasit tot covorul acoperit de permute nu stiam ce se intampla, insa mi-a zis : “Mami, am invatat niste miscari noi la gradi, uite ce am facut” si mi-a aratat, invatase sa faca lumanarea si apoi din lumanarea asta un fel de rostogolire. L-am intrebat daca a facut asta cat timp am fost la bucatarie sa pregatesc cina si mi-a zis foarte calm ca da. Am oftat putin, te simti aiurea cand stii ca cel mic deja face chestii “periculoase” si tu nu esti de fata, dar asta a fost, a invatat sa se descurce si singur. Ca atare, acum chiar nu mai sunt atat de stresata cand eu am ceva treaba intr-o camera si pe el il vad cum isi cara pernele din dormitor spre zona de joaca, stiu ca pregateste ceva special.

Dupa gimnastica, o mica rasplata

Dupa joaca merg bine gustarile sanatoase. Daca spun si branzica inghetata de la Danonino, deja suna mai bine.



Cele 12 figurine pe care le poti infige direct in borcanelele de branzica sunt numai bune de colectionat. Reteta e simpla, pana si un copil poate face o branzica inghetata, se ia un betisor, se infige in branzica Danonino, o lasam la congelat si stim ca la urmatoarea sesiune de gimnastica avem doza de re-energizare asigurata.
Danonino are si o provocare pentru voi, sunt premii interesante, detalii gasiti aici.

31 comments

Write comments
Unknown
AUTHOR
11 august 2016 la 14:39 delete

Nu știu Cum am fost eu când eram copil dar îmi aduc aminte de nebuniile pe care le făcea fratele meu. De mic a fost pasionat de sport și l am înscris la karate. ....După câteva luni deja își exersa mișcările cu un ursuleț de pluș cam de mărimea lui. ....de tumbe nu mai spun, în fiecare seara el mă antrena pe mine și pe tatăl meu iar apoi ne luam la trante în pat arătându ne tot felul de prize....un moment memorabil a fost când mama mea a intrat în joc și a început sa facă flotari și tumbe prin casa ca o adevărată gimnasta , lăsându-ne pe toți șocați de abilitățile ei. Intre timp s-a reprofilat pe basket dar sunt atât de mandra ca iubește sportul și ca își da seama de beneficiile lui asupra sănătății. Părinții au scăpat de acele seri de antrenament dar eu încă nu , acum ne antrenam atât fizic cât și psihic prin anumite jocuri de inteligenta. Cu loviturile nu prea am avut probleme deși nu își lua toate marjele de siguranță dar mama îmi spunea tot timpul sa îl las ca sa se învețe minte în cazul în care I se întâmplă ceva ( deși nu I se putea întâmpla ceva grav fiind în pat sau pe parchet eu nu eram de acord și îl supravegheam mai mult decât trebuia).Înghețata danonino e preferata familiei , fratele meu fiind cel care a descoperit-o și care ne-a spus ca pentru un stil de viață sănătos trebuie sa avem și deserturi mai puțin nocive decât cele ce se găsesc pe piata

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
11 august 2016 la 15:47 delete

Si eu fac alaturi de fetitele mele tumbe..am inceput o dieta si fetita cea mare imi spune in fiecare zi :mami daca faci tumbe ai sa slabesti ..si sa stii ca ma ajutat mult.cat de grasuta er ma chinuiam sa fac..dar acum e mult mai usor..si bineinteles ca si noi mancam danonino caci este super bun

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
11 august 2016 la 15:47 delete

Si eu fac alaturi de fetitele mele tumbe..am inceput o dieta si fetita cea mare imi spune in fiecare zi :mami daca faci tumbe ai sa slabesti ..si sa stii ca ma ajutat mult.cat de grasuta er ma chinuiam sa fac..dar acum e mult mai usor..si bineinteles ca si noi mancam danonino caci este super bun

Reply
avatar
missCN
AUTHOR
11 august 2016 la 15:51 delete

Nu stiu daca mai stiu sa fac tumba.. dar aici la birou, nu stiu cum, avem o noua expresie - hai fa podul pe spate :)) chiar nu stiu de unde a pornit nebunia ast.. dar ne obliga practic sa face putina miscare.
Imi amintesc din copilarie ca ai mei radeau de mine ca nu stiam sa sar capra.. stiu ca exersam acasa cu un scaun si mereu saream langa el.. puneam maine si picioarele veneau instinctiv intr-o parte.. :)) Cateodata isi mai aminteste tata faza asta si mai face misto de mine.
Imi pare rau ca acum nu mai am la fel de mult timp liber sa ma zbengui cum faceam cand eram mica.. :(

Reply
avatar
Cristina
AUTHOR
11 august 2016 la 15:57 delete

Cred ca mai stiu s afac tumba, doar ca ma incomodeaza burta ramasa dupa doua nasteri. baietii mei fac insa des tumbe pe pat, mai ales cel mic. AM facut insa roata la sala, unde incerc sa ajung macar o data pe saptamana. Noi avem 3 figurine pentru inghetata de la promotiile trecute Danonino.

Reply
avatar
11 august 2016 la 16:34 delete

Inghetata Danonino e preferata copiilor pentru ca este sanatoasa si gustoasa.Ma descurc sa mai fac tumba fara probleme chiar acum, miscarea este buna la orice varsta.

Reply
avatar
11 august 2016 la 16:54 delete

8:00 AM - un picior in spate reprezinta desteptarea...ma intorc si uneori vad un zambet, alteori o fetisoara trista care ar mai fi dormit, dar cine stie ce zgomot a trezit-o. Ce mi-as mai "intinde" oasele vreo 2 ore, dar nu, ziua trebuie sa inceapa. Din cealalta camera aud o bubuitura: nepotelul zburdalnic s-a suparat pe vreo jucarie si i-a facut de petrecanie, probabil. Ne intalnim in bucatarie - toti 3 - am spus ca sunt mama, sotie, matusa si ca activitatea mea principala de 1 an si 2 luni este "mamicia"? Am in grija 2 copii, pe fiica mea - de 1 an si doua luni si pe nepotel - de 2 ani jumatate. Si cum prezentarile au fost facute, sa incepem. Mergem la baie, sa alungam paienjenisul ochilor, dar si sa reimprospatam funduletele. Dau drumul la apa, ii bag in cada si ii las se se stropeasca putin - cata energie! Ma uit in oglinda, tenul ma roaga insistent sa-l mai bag in seama -iau o discheta demachianta si incep sa-l curat. Copiii nu dau semne ca vor sa iasa din cada, asa ca pot sa aplic si o crema hidratanta. Pana la urma, ii scot cu chiu, cu vai, ii schimb si pornim la bucatarie. Sa luam micul dejun, zic. Deschid frigiderul, se agata amandoi de mine si-mi arata fiecare ce ar vrea - ochii mei sunt atrasi insa de recipientul apei termale pe care l-am pus acolo pentru o racorire constanta. Pulverizez de cateva ori, iar apoi scot si alimentele. Mancam si ne indreptam spre locul nostru de joaca - sufrageria. Dam drumul la cantecele, dansam, construim, rasfoim o revista. Un scroll pe facebook nu strica, doar asa mai aflu si eu noutatile. Se plictisesc repede, incerc sa-i mai linistesc cu o gustarica si apoi ii bag la somn. Dar ce bine ar fi daca ar adormi in acelasi timp. Nepotelul nu vrea nicidecum sa se alinieze programului. Dupa ce pregatesc masa de pranz, mai arunc o privire in oglinda si vad ca sprancenele mele au nevoie de o ajustare. Si oja de pe unghii vad ca s-a luat. E bine, timp de 2 ore, am timp sa ma pun la punct. Dupa amiaza, iesim afara - nu inainte de a-mi aplica un fond de ten, un balsam de buze si a ma reimprospata cu un pic de parfum. Alerg, transpir, ma gandesc la o baie cu spuma - sunt trezita din reverie de o doamna care tipa - "nu arunca cu nisip!!" - pfff, nazdravaneii mei sunt pusi pe sotii. Ii iau din parc mai mult cu forta. Acasa, pregatirea cinei imi ocupa o alta parte a timpului. Dar acum am ajutoare - mama si sotul.:) Ziua se incheie cu baita de seara. Chicoteli, plansete, alergatura - toate sunt prezente zilnic, dar printre picaturi apuc sa mai aplic o crema sau o apa termala. Fac si eu baia mult asteptata - si cad...franta...visez copii, creme si multe tumbe...:)

Reply
avatar
11 august 2016 la 21:23 delete

Vai ce de tumbe mai faceam in scoala...la ora de sport...si chiar imi placea...cred ca o sa imi reiau aceasta activitate pentru a ma mentine si eu in forma! :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
12 august 2016 la 08:06 delete

Am facut de toate si poate in plus daca punem la socoteala si toate aparatele care sunt in parcurile pentru copii(cel mai greu mi-a fost la topogan) si pe care a trebuit sa le folosesc impreuna cu baiatul meu.Acum e mare are 12 ani si nu ma mai pune sa fac nimic cu el si parca imi lipseste. Cred ca am sa trec si eu la trotineta.

Reply
avatar
Florina
AUTHOR
12 august 2016 la 09:51 delete

Ale mele încă nu fac sport. Mai sar în pat din când în când pana se lovesc una de alta sau până cad din pat. Acum le.am pus o saltea pe jos. Sa vedem ce accidente vom avea așa. :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
12 august 2016 la 17:10 delete

Fiind mama lui Luca, nu ai cum sa nu stii sa faci tumbe :) E o conditie sine qua non! M-a convins/obligat (si-i multumesc pentru asta) sa invat sa merg pe patine, sa merg pe role, sa fac pluta in mare si multe alte giumbuslucuri care ma ajuta sa ard calorii!

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
12 august 2016 la 17:23 delete

Am facut tumbe in liceu,la sport,dar nu-mi placeau deloc.Nu-mi ieseau cum trebuie :)

Reply
avatar
Anonim
AUTHOR
12 august 2016 la 19:19 delete

Recunosc ca fac tumbe zilnic:))..prin activitatile de zi cu zi...dar imi plac si ma fac sa ma simt mai activa:)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
12 august 2016 la 21:53 delete

Ce frumoos..bebe al nostru are 8 luni dar cu siguranta va fi antrenorul nostru personal..ce sa mai . de pe acum e...:). Mersul de a busilea si primele tentative de a merge deja ne pun muschii la treaba :)

Reply
avatar
Lavinia S.
AUTHOR
13 august 2016 la 14:59 delete

Foarte simpatic, cine știe, poate îl așteaptă o cariera în domeniul fitness-ului :) E bine ca are el inițiativa de a face mișcare și nu trebuie impulsionat ca sa facă asta! Eu nu stau bine cu flexibilitatea, si m-am aflat într-o situație asemănătoare când am mers in vizita la niște prieteni, iar fetita lor era in faza in care ii plăceau mult balerinele si visa sa devina una. Am fost depășită de mișcările micuței balerine in devenire, mi-am dat seama ca am cam ruginit :)) De atunci, in fiecare dimineață încerc sa nu sar peste partea de streching, ca sa nu mai fiu pusa in dificultate

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
13 august 2016 la 19:42 delete

Gimnastica nu e punctul meu forte, prefer cardio. :))
Tumbele la propriu nu intră în discuție, dar la figurat vorbind... nu pot fără ele. Pac tumba și e gata ținuta, pac două și e gata și machiajul.

Reply
avatar
a
AUTHOR
14 august 2016 la 16:02 delete

ÃŽn fiecare zi fac tumbe cu treburile casnice.

Reply
avatar
Andreea Deea.
AUTHOR
14 august 2016 la 23:21 delete

La ora de sport si acasa fac tumbe imi place cu atât exersez m-ai mult cu atât imi iese mult m-ai bine .

Reply
avatar
alina iris
AUTHOR
15 august 2016 la 13:38 delete

Si baietelul meu iubeste inghetata Danonino! Cat despre tumbe...le fac zilnic si la propriu si la figurat.Am un copil foarte energic si ca sa isi consume energia ajung sa stau si in cap nu numai sa fac tumbe :))

Reply
avatar
15 august 2016 la 14:01 delete

Nu cred ca mai stiu...ar fi tentant si amuzant sa incerc acum dupa atatia ani sa fac...chiar o sa incerc :)

Reply
avatar
15 august 2016 la 14:11 delete

La tumbe eram foarte priceputa cand eram mica. Acum ceva timp am facut tumbe cu fettita mea :) exersa pentru ora de sport. Super funny a fost. Ne-am distrat!

Reply
avatar
Serb Elena Madalina
AUTHOR
15 august 2016 la 21:26 delete

La tumbe nu prea ma pricep, in schimb... in casa, la treburi, imi exersez o adevarata gimnastica! :))

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
15 august 2016 la 22:48 delete

Si uitasem de ele. In generala faceam multe dintr-astea si imi placea faptul ca imi ieseau. Cred ca o sa ma apuc din nou. Tine-mi pumnii. ;))

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
15 august 2016 la 22:52 delete

Imi amintesc ce de tumbe făceam când eram copil, acum însă nu as mai reuși .

Reply
avatar
Acsi
AUTHOR
16 august 2016 la 01:43 delete

Cred ca as putea spunea ca am crescut facand tumbe ❤️
(Particip la concurs)

Reply
avatar
16 august 2016 la 09:51 delete

Buna, astept datele de livrare intr-un mesaj privat pe pagina mea de Facebook, multumesc!

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
16 august 2016 la 09:57 delete

Daca as mai putea face tumbe , le-as face ... Poate M-ar ajuta sa slăbesc !

Reply
avatar
16 august 2016 la 13:26 delete

Oh, tumba ! Tumba a fost mereu o provocare pentru mine ! Mi-a fost mereu frica sa nu imi rup gatul :)) atunci cand fac aceasta miscare ! Noroc ca fiul meu face tenis, un sport care presupune multa miscare dar nu si tumbe ! Eu alerg cu el, sar coarda, facem abdomene, etc .

Reply
avatar
Anonim
AUTHOR
17 august 2016 la 20:06 delete

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009087025685

Mulțumesc mult!

Reply
avatar
Florina
AUTHOR
17 august 2016 la 20:07 delete

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009087025685

Reply
avatar