Copiii nu pot fi vegetarieni

13:40:00 0 Comments A+ a-



Pentru ca e tot prima zi de scoala si incepem sa aprindem discutiile despre pachetelul de la scoala, o sa imi expun parerea despre un subiect ce mi se pare ca devine periculos.

Copiii vegetarieni sau chiar vegani sut un trend periculos. Si pericolul e si mai mare cand e vorba de parintii din spate ce practic dau directia, sustinerea si uneori chiar indicatiile dure.

Mergeam cu fiu-miu cand era mai mic la un loc de joaca. Acolo era o doamna ce se ocupa de copii care fusese si ingrijitoare la o gradinita particulara. Era vorba de o gradinita particulara scumpa, cu o taxa ce incepea de la 500 de euro pe luna. Cativa parinti au solicitat acolo ca ai lor copii sa aiba meniu vegetarian si unii chiar vegan, adica totul crud. Imi spunea cum cei mici la 4 ani, fortati sa fie vegetarieni sau vegani, trebuiau sa fie separati cu forta de ceilalti copii, cum mancau plangand si cum cereau sa li se dea din mancarea de la copiii ce mancau complet. 

Copiii nu aveau alergii sau probleme la mancarea de origina animala, doi erau subponderali, altii supraponderali pentru ca mancau enorm de multa paine sa suplineasca lipsa carnii, a oualelor si a branzeturilor. Doamna imi spunea ca intr-o zi, una din fetitele din grupul vegetarian, s-a strecurat in cantina normala si a venit de acolo cu o pulpa de pui in mana. Ceilalti vegetarieni au sarit pe ea ,,da-mi si mie, da-mi si mie". Gradinita a organizat pana la urma o sedinta cu parintii ce isi fortau copiii sa fie vegetarieni si a spus ca asa nu se mai poate. Majoritatea si-au retras copiii. Nu stie nimeni ce au continuat ei sa faca, sper sa nu ii fi fortat sa fie vegetarieni pana la adolescenta.

Chiar de ieri am vazut niste postari despre idei de pachetel vegetarian/vegan pentru copii si mi se pare ok atat timp cat este ceva cand si cand.

Sa nu uitam ca omul a fost creat cu un regim omnivor. Nu sunt deloc pentru excesul de carne si proteine animale. Un meniu echilibrat insa trebuie sa fie specific adultilor, daramite copiilor. Iar copiii, in procesul de crestere, au nevoie si de proteine de origine animala oricat de responsabili credem ca suntem.

Ca esti adult si hotarasti tu ca nu mai vrei sa mananci anumite alimente, este alegerea ta de adult, asumata si luata cand deja nu mai esti in faza de crestere. Ai credo-ul tau, filozofia ta de viata, stii ce suplimente sa iei  sau nu, dar esti adult si e treaba ta ce faci cu alimentatia ta.

Ca esti parinte al unui copil de 4-5 ani, il duci la gradinita si il obligi sa nu mai manance oua, carne si lactate mi se pare un act deja ce duce spre ilegalitate. Una e sa nu ai cu ce sa il hranesti. Da, am vazut oameni cu probleme mari financiare care abia reusesc sa faca o ciorba de cartofi si care impart 2 oua la 4 copii. Acolo e altceva si evident ca si acolo asigurarile sociale sau institutiile ce sustin aceste persoane s-ar putea implica. Dar sa platesti 500 de euro pe luna sa duci copilul la o gradinita unde soliciti meniu doar cu lapte de migdale, nuci, tofu, quinoa si piure de banane este cel putin o ineptie.


Orice nutritionist, pediatru, medic, om de stiinta chiar si cu viziuni vegane asupra lumii, va face o exceptie asupra copiilor. Fireste, un copil trebuie sa manance din toate. In farfuria lui sa se regaseasca legume si putina carne sau un ou sau putina branza, dar nu deloc.

E ingrijorator si acel sandwich burdusit de pate si sunca si 3 felii de cascaval, evident, nu e sanatos. Dar sa ii scoti complet proteina animala unui copil din alimentatie nu mi se pare ok. Plus ouale care sunt sursa atator elemente atat de importante. Un iaurt simplu de asemenea nu ai cum sa il consideri periculos pentru sanatatea unui copil. Da, un iaurt colorat cu gemuri si zahar este de evitat, dar un kefir simplu e foarte necesar. Sau unt sau o branza precum feta.