Mama de baiat

10:43:00 0 Comments A+ a-

 


Sunt mama de baiat si chiar baiat mi-am dorit ceva mai mult. In fine, cand testul de sarcina a iesit pozitiv si topaiam de bucurie, imi spuneam ca poate sa fie orice, doar sa fie sanatos. Am avut insa mereu o preferinta de a avea baiat din mai multe perspective. In primul rand am observat in timp si in jur ca a fi baiat e totusi ceva mai bine. Da, sunt subiectiva, dar nu am cum sa fiu altfel.

Fiind mama de baiat de peste 10 ani cred ca am deja niste idei despre treaba asta si le las aici ca subiect de discutie.

Chiar daca e baiat, nu inseamna ca nu are emotii. Si baietii plang, si baietii pot dori un plus in loc de o masinuta si de asemenea si ei vor sa manance o briosa, nu musai un ciolan. Dar asta nu inseamna ca ii vei pune fundita in cap si bluzite cu volane ca asa ti s-a parut dragut.

Baietii au totusi nevoie si de manifestari mai golanesti sau semi-violente. Fireste, nu zic acum sa iti lasi copilul sa bata cu ciocanul in pereti, sa sparga geamuri sau sa injure ca la usa cortului. Dar mai are nevoie sa se joace mai lasat de capul lui, sa isi juleasca genunchii, sa scarmene in pamant, sa se harjoneasca cu alt baiat si da, sa mai scape si cate o injuratura cand altul da cu mingea in poarta lui. Mai are nevoie sa faca o super dezordine in camera lui, sa stea asa in ea cateva zile si apoi sa ii dai termen de 12 ore in care sa fie totul tipla pentru ca altfel ii arunci totul pe geam.

Respecta-i intimitatea. Asta e valabil si in cazul fetelor. Insa la baieti as spune ca de la 5-6 ani sa il lasi sa faca dus singur, sa bati la usa cand intri in camera lui sau la baie. Chiar ar fi bine sa ii incurajezi sa ii lasi sa faca lucrurile astea singuri. E absolut stupid sa il speli pana la 12 ani si sa intri peste el in baie oricum si oricand.

Evita toti termenii de desene animate pentru penisul lui. Gaseste un nume mai simplu si mai masculin si sa ramana acela. In general evita diminutivarea excesiva. Pana pe la 3 ani este baietel, apoi chiar este baiat.

Incurajeaza-l sa faca sport, sa topaie, sa stea pe afara, sa mearga cu bicicleta, sa isi repare singur jucariile. Dar incurajeaza-l de foarte mic sa isi duca singur chilotii in cosul de rufe.

Nu-i mai taia carnea si pasa totul, mai ales dupa 2 ani jumatate-3 ani. Poate sa rupa carnea si singur, va manca singur chiar daca poate facand mizerie in jur. Valabil si pentru fete, insa in special pentru baieti este comic sa vezi ca pana si un adolescent asteapta sa primeasca friptura cu carnea data jos de pe os.

Copiii nu se pupa pe gura, nici macar de mama. Si mai ales cand sunt si baieti. Intrebati un psiholog, un pediatru si o sa aflati mai multe. Nu stau sa va spun aici. Cand o sa vrea el sau ea sa pupe pe gura pe cineva, va fi alegerea lui sau a ei. 

Evitati sa ii supraalimentati ca sa creasca mari si voinici. Nu va doare sufletul sa ii vedeti cu burta de la 5 ani?