Invazia de lifecoach, nutritionisti si personal traineri

14:27:00 0 Comments A+ a-


Inca de dinainte de pandemie, primeam cam o data la luna un mesaj fie pe Linkedin, fie pe Facebook de la cineva care dorea sa imi arate acel potential despre care eu nu stiu.

Am fost acum vreo 3 ani la un fel de introducere de curs despre feminitate. O doamna frumoasa si zambitoare urma sa ne convinga pe toate muierile din sala cat de feminine, dive si regine in apartamentele noastre comuniste suntem. Nu doar atat, ca de fapt suntem niste sex goddess toate si habar nu avem. Dar trebuie sa fim atente la fazele lunii si practic vaginul nostru va deveni intermediarul catre o afacere de milioane de euro care va cadea peste al nostru consort, transformandu-ne instant intr-un fel de cucoane intretinute si care am avea menajera si manichiurista care vine acasa.

Un alt lifecoach, intr-o alta discutie, voia sa ma convinga ca imi pot invinge anumite temeri implicandu-mi copilul in treaba asta. Mda, cum ar fi ca angoasele tale sa ti le tratezi chinuindu-ti si copilul. Mai mult, incerca sa ma convinga ca daca voi avea biroul plin de biletele pe care sa scrie cum imi multumesc eu pentru fiecare lucru, am sansa sa devin un fel de zen guru al familiei.

Culmea acestor strategii a culminat cu cineva care incerca sa ma convinga ca as mai putea slabi vreo 2 kilograme.  In conditiile in care eu nu am nici chiar 50 de kilograme la 1.57m. Si alta culme a fost sa vad un meniu indicat de nutritionist pentru a slabi serios unde micul dejun incepea cu doua tartine de paine integrala, insa doldora de mschi, oua, branza feta, genul de mic dejun care se poate imparti pe 2 mese.

Omenirea are cu siguranta nevoie de acesti profesionisti care sa te indrume pe diverse zone ale vietii. Insa invazia recenta ma sperie. Acesti nutritionisti cu patalama dupa cateva luni de curs, uneori si online, sau antrenori de fitness care stiu ca doar durerea e semn ca ai lucrat corect mi se par pericole publice. Iar lifecoach-ii in tricouri decolorate cu mesaje demne de grupuri de Facebook de mamici - alt pericol mental - care dupa cateva luni de nu stiu ce curs si doua carti motivationale citite ajung sa te invete cum sa iti faci viata in asa fel incat sa ai si bani, si timp de familie si - basca - sa devii acea femeie ideala din telenovele.

Lipsa acuta a adevaratilor profesionisti de astazi este mare.

Prin nutritionist eu inteleg un medic nutritionist, adica cineva care a intrat la Medicina, deci a buchisit anatomia aia de o viseaza si noaptea, a tras 6 ani de facultate in care a invatat de la unghie si pana la mucul din nas ce contine si de ce e acolo ca apoi sa poata sa imi prescrie mie o dieta.

Iar lifecoach fara o facultate de psihologie la baza, specializari si proiecte vizibile mi se pare ca e doar o titulatura inutila. Cum sa ma antrenezi tu pentru viata cand nu ai idee ce inseamna niste notiuni de baza ale comportamentului uman si nu ai fundament stiintific mininal.

Problema este ca multi cred in acesti Pacalici iesiti pe banda si ne mai miram de ce oamenii vor sa se vindece de diverse boli cu zeama de quinoa si meditatii de pe Youtube.

Data viitoare cand va mai bazaie un lifecoach la cap, cereti-i un scan dupa diplomele de la facultate, master, ce mai are.....