Suntem idioti

15:19:00 0 Comments A+ a-

 


Stirea cu bebelusul mort dupa botez ne-a zdruncinat pe fecare intr-un fel sau altul.

Cu cateva zile inainte, ne trezeam cu stirile despre spitalul Bals unde au ars de vii de oameni din terapie intensiva.

Cu alte zile inainte al spital care a ars.

Am avut cazul maternitatea Giulesti.

Copilul cazut intr-un put si salvat dupa ore si ore.

Fata care a sunat la 112 si a sunat degeaba.

Au murit atatia oameni la Colectiv.

Pana la acest bebelus, au mai fost cazuri de bebelusi morti dupa botez, chestie la care Biserica Romana a dat din umeri, probabil si-a facut cruce, a mai incasat niste bani de la prostime si aia e.

Sunt un om credincios si am credinta in ceva bine. Dar marea credinta este din mine si din ceea ce fac. Stiu ca daca fac bine, generez bine si intr-un fel va veni si spre mine. Binele nu inseamna doar bani castigati la loto, jeep in parcare si vacanta in Maldive, ca din pacate asta se intelege azi.

Romania nu are scoli suficiente si cele pe care le are sunt multe intr-o stare deplorabila.

Romania nu are spitale suficiente, iar cele care sunt iti dau fiori la propriu.

Romania nu are educatie.

Avem in schimb catedrale si biserici care mai de care, popi cu averi greu de estimat si masini indecente si inca credem ca daca un copil e scufundat in apa va fi mai bun decat e. Inca credem ca daca punem bani in mana preotului o sa ne creasca salariul la munca.

O sa spuneti ca am ceva contra bisericii, deloc. Admir pe foarte putinii preoti cu har si care s-au inteles misiunea in societate.

Nu am sa uit niciodata pe un preot catolic din Franta, dintr-un satuc uitat de lume. Isi matura singur biserica. Nu avea perdele la camerele unde locuia intr-o casa modesta langa biserica, practic oamenii din jur il vedeau non stop ce face. Si culmea ca omul ala cand nu citea, lucra. Venea pe la curtile oamenilor sa ii intrebe de agricultura, sa le dea sfaturi de sanatate si sa ii intrebe de copii si batrani.  Facea cumparaturi pentru cei foarte in varsta. Avea un Renault vechi, cenusiu. Avea mainile aspre de munca, dar mereu un zambet pentru oamenii care intrau in biserica. 

Am vazut recent si emisiuni ale unor preoti de prin sate izolate din Romania care sunt si doctori, si constructori si care pun mana sa munceasca si sa le fie de ajutor celor din zona lor. Da, preoti care nu iau bani pentru diverse servicii, insa te invata ce inseamna un vaccin sau de ce trebuie sa te speli pe maini, chiar si dupa ce vii de la biserica. Sunt rari, nu prea ii vedem des.

Lasand biserica la o parte, daca te uiti in peisajul serviciilor publice, te sochezi. Am vazut cateva materiale surprinse pe la primarii, consilii judetene unde sunt oameni care nu fac nimic, dar iau salariu de la Stat. Si stau, chiar stau.

Undeva in spitalele din Romania cineva orneste acum o alta aeroterma. Si se mai pregateste un botez...

Noi oare in tara asta suntem chiar idioti?