Reteta de paste pentru lenesi

10:11:00 0 Comments A+ a-


Chiar daca foamea te face sa fii mare bucatar si vrednic, lenea te face sa alegi ce e mai usor de facut si mai gustos. Mie imi plac pastele, spaghetele, orice alte forme, cu muuuult sos de rosii. Ca sa ma intelegeti cum ador eu sosul de rosii, imaginati-va ca imi asez mancarea in farfurie frumos si, alaturi, intr-o cana, mai pun niste suc de rosii pe care il mai torn peste paste. Sau il beau.


Cat a fost baietelul meu mic, ma refer 2-3 ani, ma straduiam sa fac eu sosul. Adica, se iau rosiile, se curata de pielita, se inlatura samburii, se ia doar pulpa, se toaca marunt, etc etc. Numai cat pregateam rosiile, simteam ca pastele cu sos de rosii sunt deja treaba de restaurant Michelin. Munca asta migaloasa cu rosiile nu ma incanta asa mult, dar stiam ca cel mic mananca ceva proaspat si sanatos.

Pentru ca jobul meu are treaba cu analiza de piata a producatorilor de alimente, am descoperit intr-o zi un brand de suc de rosii si chestii de astea de rosii: Mutti. Mi-a placut ce povesteau ei despre ei, pe bloguri prin Italia aveau numai lucruri bune mentionate si am zis hai sa incerc si eu. De atunci, se fac 3 ani , de la noi din frigider nu lipseste acel sos de rosii. Eu il mananc cu orice, inclusiv asa singur, cu lingurita.

Cum fac paste cu el? Fierb pastele, apoi toc un catel de usturoi si o ceapa mica, tocate marunt, marunt. In tigaie, la foc mic, pun cam o lingura doua de ulei de orez sau de samburi de struguri, uneori de masline, si arunc acolo ceapa si usturoiul tocate marunt. Cand incepe chestie din tigaie sa para asa facuta, adica ceapa pare ca devine mai transparenta si moale, arunc pastele scurse de apa si atunci torn pac-pac din ochi si sosul meu de rosii Mutti. Amestesc tot, mai las cateva minute sa toarca tigaia la foc mic, eu mai amestec. Mai adaug ce imi vine, patrunjel maruntit, ce am prin casa. Daca am si ciuperci, tai cateva si le pun in tigaie odata cu ceapa si usturoiul. Dupa ce fac treaba asta, rastorn tigaia intr-o farfurie mare, rad deasupra parmezan din belsug, mai iau o cana cu suc Mutti dupa mine si .... pofta buna!

Reteta merge perfect cand la 10 seara cel mic vine si zice "mami, faci zbaghete?". "Face, mami, hai" "Aduc eu sticla rosie din frigider". "da, da".

Una peste alta, va recomand sosul de la Mutti, adica Passata Mutti, si va las mai jos treburile oficiale despre ei. Va promit ca data viitoare cand fac paste, probabil maine, poimaine, sa fac si eu niste poze artistice sa va fac pofta.



Mutti, cu o traditie in cultivarea si prelucrarea rosiilor de peste 100 de ani, este una din cele mai vechi afaceri de familie din zona  Parma-Italia. Fondata in 1899, Mutti a “revolutionat“ de-a lungul timpului consumul de rosii. In 1999, Mutti devine prima companie care-si certifica produsele cu “Certification of Integrated Production“, iar in 2002, isi certifica produsele cu “100% Pomodoro Italiano Certificato“, pentru a evidentia calitatea materiei prime si controlul asupra productiei.

Bogăţia pământului ÅŸi căldura soarelui s-au combinat intr-un fruct savuros. Gustoase ÅŸi imbietoare, roÅŸiile au un continut redus in calorii si sunt bogate in substante nutritive. Sunt bogate in licopen, semnalat de culoarea roÅŸu aprins, bogat in antioxidanti. Antioxidantii isi păstreaza proprietatile chiar ÅŸi după procesul de preparare, de fapt, gătite le face mai puternice. Licopenul este disponibil în cantităţi mari chiar si in concentratul de roÅŸii. Licopenul este mai bine absorbit atunci când este consumat cu grăsimi:se recomanda  sa adaugati putin ulei in sosul de dumneavoastră pentru a-i oferi savoare si pentru a prepara un „elixir” pentru o viaţă lungă. Dar „magia” roÅŸiilor nu se opreÅŸte aici. Acest fruct este o sursă excelentă de vitamine A ÅŸi C ÅŸi de săruri minerale, cum ar fi potasiu. ÃŽncercaÅ£i-le în cat mai multe preparate!

Pasata di Pomodoro Mutti este dulce si cremoasa, plina de savoare. Este cel mai rapid și cel mai convenabil mod de a utiliza roșiile pentru că pastreaza toata prospetimea acestora și încă menține o culoare roșie strălucitoare, o textură catifelată și un gust dulce. Prin urmare, este ideala pentru toate preparatele care necesita un timp de gatire scurt, cum ar fi ouă, carne alba si sosurile pentru paste.