Despre nesimtire

14:43:00 2 Comments A+ a-


In ultimii am am simtit mai acut ca niciodata efectele unei nesimtiri pe care o intalnesc peste tot si de care deja mi-e teama ca un virus. Mai in gluma, mai in serios, nesimtirea a intrat deja in randul valorilor moderne, gen " esti nesimtit, esti cineva, esti cu bun simt, esti looser". Incepand de la tot ce inseamna functionari din zona publica si privata, pana la ceea ce vedem in media, ceea ce vad la gradinita/scoala, ceea ce se intampla in anturajul meu. Mai grav mi se pare ca nesimtirea este un fel de brand de tara, romanul cam oriunde se duce lasa niste gunoaie in urma lui sau parcheaza unde nu e permis.

Acum o luna intrasem intr-unul din parcurile rezervatia naturala nationala, era curat, aer proaspat, brazii pareau ca tin de straja unui loc curat si binecuvantat. Ma asez pe marginea unui rau, spunandu-mi in gand "Doamne, ce frumos si ce curat e aici". Cand ma uit in jur, am vazut asa: servetele mototolite, cutii de bere lasate prin iarba, resturi de la niste casolete de mici. Ne plimbam pe drumul forestier pe care era marcat cu 7 afise ca nu era permis accesul cu masina. Ce credeti, la cateva minute, trece in tromba o masina, cu toate geamurile lasate si cu muzica racnind din difuzoare.

Cobor din bloc si ma impiedic de sac de gunoi lasat de cineva care probabil are o mare lene sa ajunga la tomberon. Nu stau la marginea Bucurestiului sau in vreo zona dubioasa, dar de chestia asta ma lovesc zilnic. 

Niste prieteni ne povestesc cum au facut comanda de mobila la o firma si nici dupa o luna acelei firme nu ii era clar ce are de livrat, desi primisera si schita, si avans si tot ce aveau nevoie. Au uitat ca mai au o comanda de realizat.Se suna insistent, se explica, se re-explica, prea multi sefi care dau sarcina de la unul la celalalt. In final, nimeni se pare ca nu stia sa bata cuiele corect in acea firma.


Daca deschizi televizorul seara, pe orice canal de stiri, cele mai importante stiri sunt ca exista un nou personaj politic care a mai furat ceva, ca s-a mai amanat o lege sau deschiderea unei autostrazi sau ca mai sunt niste orase unde a ars ceva sau s-au stricat conductele. Si nimeni nu se simte responsabil pentru asta, cei angajati in functii de administratie publica/guvern etc pleaca linistiti in concedii, unde probabil lasa si ei gunoaiele lor, si apar prin tabloide in costume de baie.

In parc, niste copii mananca seminte. Arunca cojile pe jos, evident. Stau cu semintele si cu ochii pironiti in smartphone-uri. Parintii i-au lasat acasa cu smartphone-ul de gat ca sa fie siguri ca stau cuminti. O doamna mai in varsta indrazneste sa le spuna sa scuipe semintele intr-o punga. Intai nu o baga in seama, prea absorbiti de taste. Apoi unul dintre ei injura cineva, unul ii zice "asa vreau eu" si femeia pleaca speriata. Nu va relatez din Ferentari si nici din Ghencea, ci din zona centrala a sectorului 1.

Tot in parc, copiii discutand intre ei: "Tu nu ai smartphone? Esti looser. Ma-ta ce lucreaza de nu iti ia telefon?" Celalalt copil, vadit umilit, se retrage mormaind " Nu stiu ce lucreaza mama". Celalalt, interogatorul  revine in forta:"Tata e politist, daca se enerveaza, va aresteaza pe toti". Copiii il privesc ciudat pe laudaros si pleaca mai departe, visand in sinea lor la smartphone si la tatal politist.

In lumea noastra, a bloggerilor, vad alte demonstratii din aceeasi non-valoare si ce e mai grav, vad ca e privita ca si un semn de superioritate si de succes. Scrii o nesimtire pe blog, injuri pe cineva, clar ai trafic, lumea vrea sa se asocieze cu tine, culmea faci si bani si esti temut. Nu se pun PR-ii cu unul ca tine. Te duci la un eveniment si nu saluti pe nimeni decat pe vedete, este iar un semn al blazonului de nesimtire.

Si ultima cireasa de pe tort, auzita recent la gradina zoologica: "Al nabii leu, nu sta ca lumea sa ma prind si eu intr-un selfie cu el, ce p... mea pleci ma, stai aici sa fac poza".... spune un nene cu lant de aur gros la gat. Semnificatia la nesimtirea asta ne si coboara in regnul animal, cred ca nici leul nu ar fi putut sa il manance.

Sper sa fie asta tot.







2 comments

Write comments
missCN
AUTHOR
23 august 2016 la 12:11 delete

Crede-ma ca si eu m-am saturat de nesimtirea asta de pretutindeni...

M-am saturat de curieri, ei sunt speciali si trebuie sa imi fac programul in functie de ei.
M-am saturat de anumite vanzatoare din anumite parfumerii care ma trateaza cu superioritate.
M-am saturat de muncitorii care nu stiu sa ia masuri cum trebuie si te trezesti cu termopane mult mai mici decat spatiul din perete si cu kg de spuma de jur imprejur.
M-am saturat de nesimtirea unor instalatori cu care stabilesc o ora de intalnire si vin o ora mai tarziu.
M-am saturat de copiii prost educati care nu respecta oamenii din jur si injura.
M-am saturat de tampitii care cotrabaie prin gunoaie si lasa un gunoi si mai mare in spatele lor.
M-am saturat sa ma rog de niste "sefi" sa imi returneze banii pe niste servicii de care nu am beneficiat.

Dupa stam si ne intrebam de ce ne vad strainii urat..

Reply
avatar
23 august 2016 la 14:37 delete

Pff... e ceva. Tip, cand te mai duci in parfumerii si se uita vanzatoarele la tine, spune-le sa iti explice ce influenta are cetyl alcohol-ul din anumite creme ..... :D...sau in ce an e produs un anume parfum si cate flankere are....sa vedem ce mai zic.

Reply
avatar