Dusul cel de toate zilele

15:28:00 0 Comments A+ a-


Tu faci dus in fiecare zi? ma intreba cineva acum cativa ani, remarcand volumul de geluri de dus pe care le tot cumparam la fiecare iesire prin oras. Putin incurcata zic ca da si ca ma spal ca orice om. Interlocutorul meu imi zice sa am grija sa nu ma imbolnavesc. Am crezut ca e o gluma, insa nu era. Am ramas cu intrebarea pe creier si am mai adus vorba asa conversational de subiectul dusului zilnic si in alte contexte. Am aflat cu stupoare ca multi oameni, civilizati, cu posibilitati si baie de aia pusa la 4 ace, nu fac dus zilnic din diverse motive, fie sunt prea obositi seara, prea grabiti dimineata, sunt raciti, e prea frig in baie, etc.

Vazusem undeva la o clinica privata un afis pe care scria ca daca copilului i se fac aerosoli, sa nu i se faca baie sau dus, doar de spalat pe portiuni. Am intrebat doi medici cu experienta si mi-au spus ca e o mare fabula, copilul trebuie spalat cu grija in fiecare seara, indiferent ca ii faci aerosoli sau nu. Ok, nu il bagi in dus cand are 39 si are frisoane, dar altceva nu e un motiv sa il lasi nespalat.

Un dus poate dura si 3 minute, precum si 30, ideea e ca treaba lui este sa dea jos transpiratie si praf si sa te readuca la stadiul de om frumos mirositor. Nasol e cand nu ai conditii, dar cred ca ne amintim de epoca ligheanului din perioada lui Ceausescu, cand multi eram fortati sa asteptam sa vina apa calda sau sa ne-o incalzim la cazanel si sa ne spalam chinuiti, cu turnat cu cana, facut apa prin toata baia. Chiar si asa, imi aduc aminte ca si inainte de 1989, aveam deja exercitiu si recuzita sa ma pot spala in fiecare zi.Aveam chiar o tehnica avansata si reuseam sa ma spal si pe par in conditii decente. A fost o perioada lunga cand apa calda vedeam cu portia, o zi nu si una da, si numai intre anumite ore. In epoca aceea totul era cu portia.

Astazi e cam greu sa mai detectam in zonele urbane si chiar rurale imposibilitatea de a-ti organiza un spatiu numit dus/baie, asa cum imi este imposibil sa cred ca accesul la produse de igiena ar fi o problema. Cred ca astazi gasim un gel de dus in orice magazin, fie chiosc, supermarket sau orice altceva. 



Pe final de articol ma adresez celor care deja savureaza un dus si abia asteapta momentul, e momentul acela de rasfat si produsele folosite trebuie sa fie in acord cu starea. Gelurile de dus Elmiplant mi s-au parut mereu si foarte misto ca aroma, parfum, textura, dar si ca pret.  400 de ml cu 9.11 lei sau 750 ml cu 14.97 lei mi se pare o oferta foarte adaptata la bugetul unei familii.  Si gama Care Moments si cea Senses Touch ne aduc starea aia de bine pe care ti-o da un dus dupa ore de munca, trafic, poluare si nervi. Nu stiu daca ati apucat sa le folositi, mie imi plac mai mult cele din gama Care Moments, iar din Senses Touch cel nou Aqua Breeze mi se pare periculos, induce stare de concediu la mare, concediu prelungit.