Cu Step by Step as fi invatat si eu germana

16:11:00 2 Comments A+ a-




Imi aduc aminte de clasa primara unde practic am identificat ce imi place si ce nu imi place, materiile preferate si cele care doar imi umpleau timpul. Am observat ca a contat enorm felul de a fi al profesorilor, maniera lor de a preda si deschiderea lor catre copii. Desi am avut la unele materii profesori de o mare calitatea profesionala, nu am reusit sa invat cu ei, pentru ca erau prea inchisi si prea academici pentru un copil pana in 14 ani. Din acest motiv eu nu am putut invata germana sau fizica.

La un moment dat am auzit ca in Vest se faceau metode speciale de predare in scoli , una din metode fiind Step by step.

Exista si in Romania metoda Step by Step si iata ca implineste 20 de ani de prezenta.Initial a fost adusa de fundatia Soros si apoi a ost preluata de  organizaÅ£ia neguvernamentală Centrul Step by Step pentru EducaÅ£ie ÅŸi Dezvoltare Profesională (CEDP).

Am primit zilele acestea un comunicat de presa foarte amplu pe aceasta tema de la www.decisepoate.ro si il puteti gasi si voi pe site-ul lor intr-o forma un pic mai restransa.

Cel mai mult   mi-a placut cum vad ei procesul de invatare, ca sala de clasa este organizata pe centre de activitati deschise, profesorii stau langa copii, sunt 2 mereu in aceeasi grupa. Stai 8 ore la scoala, dar acasa nu mai ai teme. Dimineata intai vorbim despe cum e afara, ce zi e astazi, ce noutati are fiecare si apoi trecem la invatat. Se respecta materia clasica pe care o parcurg toti copiii, insa metoda este diferita si mult mai buna. Eu sincer daca as fi copil la o asemenea clasa, nu stiu daca as mai putea invatat in forma aia clasica cu profesorul stand la catedra si cu controlul caietelor cu teme.  


Sunt mai multe scoli incluse in acest program, aici aveti lista lor.

In Bucuresti exista o gradinita cu acest program, gradinita Bambi, si mai nou a aparut si o scoala privata, din septembrie 2012, care ofera cursuri cu metoda step by step. Scoala inca are site-ul in constructie,dar gasiti pe link o adresa de mail unde puteti scrie ca sa cereti detalii.

Sa va citez ceva din comunicatul de presa care mi-a placut cel mai mult:



Deschizi uÅŸa pe care scrie cu litere de-o ÅŸchioapă „Clasa a III-a Step by Step” ÅŸi dintr-odată păşeÅŸti în altă lume. Toate imaginile care au rămas în amintirea noastră despre „ÅŸcoală”  dispar ca prin farmec. Dispar nesuferitele bănci Å£intuite în podea, care ierarhizau copiii după cuminÅ£enie sau după note ÅŸi care nu aveau alt rost decât acela de a vedea numai ceafa colegului din faţă ÅŸi pe „doamna” care domina clasa de la înălÅ£imea catedrei cocoÅ£ată pe un podium. Acesta este tabloul pe care cei mai mulÅ£i dintre noi îl avem în minte.
         ÃŽn lumea Step by Step te întâmpină o atmosferă caldă, prietenoasă în care copiii  sunt atât de absorbiÅ£i de preocupările lor încât s-ar putea să ai surpriza să nici nu observe că cineva străin a intrat în clasă. Mobilierul modular împarte spaÅ£iul sălii în „centre de activitate” bine delimitate, în care lucrează grupuri de 5-6 copii aÅŸezaÅ£i în jurul unor măsuÅ£e. Se poate ghici uÅŸor ce fel de activitate se desfăşoară în fiecare centru. Materialele didactice existente le personalizează: Centrul de citire, Centrul de matematică, Centrul de scriere, Centrul de ÅŸtiinţă, Centrul de artă ÅŸi în ÅŸfârÅŸit Centrul de construcÅ£ii. Toate piesele de mobilier sunt raportate la înălÅ£imea copiilor, fapt care permite accesul la toate materialele de care aceÅŸtia au nevoie în realizarea sarcinilor de lucru. SpaÅ£ii accesibile copiilor sunt destinate expunerii lucrărilor ÅŸi rezultatelor muncii lor. 

Metoda Step by step include si familia in procesul de invatare, asta imi place si mai mult, iar copilul este tratat in asa fel incat el isi stabileste nivelul de performanta, nu exista comparatia aceea nesuferita cu ceilalti copii. Eu nu am suportat niciodata sa fiu mereu data model la cat de frumos scriam, toti colegii de clasa ma invidiau pentru asta si unii se chinuiau sa imi imite scrisul si faceau diverse glume pe seama asta. Step by step arata ca fiecare copil evolueaza in felul sau si il face constient de asta.

Pozele din articol sunt din scoli din Cugir si Falticeni si cred ca arata ca scoala poate fi si placuta.

Sunt curioasa cine din voi are deja copilul intr-o clasa Step by step si mi-ar placea sa imi lasati in comentariu ce va place voua cel mai mult la aceasta metoda. 

2 comments

Write comments
g.cojocaru
AUTHOR
30 octombrie 2012 la 22:59 delete

eu regret ca gradinita de langa noi nu are aceasta metoda. Nasa noasta a vut copilul intr-o astfel de clasa la gradi si tare mult imi mai placea ce auzeam...

Reply
avatar
2 noiembrie 2012 la 14:16 delete

Sa speram ca aceasta metoda va avea mai multa raspandire :).

Reply
avatar