Medlife mai respecta juramantul lui Hipocrate?

21:03:00 0 Comments A+ a-



Hai sa va spun intai, daca mai e nevoie, cine este Hipocrate. Este parintele medicinii si inainte de aparitia crestinismului, el a adus niste idei care au pus capat prejudecatilor de a vedea bolile avandu-si cauza de la zei. Dupa asta veti vedea si marea gaselnita comerciala de la Medlife.


Hipocrate a pus accentul pe alimentatie ca si prevenire a bolilor, dar ca si tratare si a considerat ca medicul are in primul rand indatoriri morale fata de pacientii sai
Juramantul creat de el este si astazi recunoscut si studentii multor facultati de medicina din lume il depun la terminarea studiilor.
Iata juramantul, luat de pe wikipedia:
Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:
  • Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinÈ›i, să împart cu el cele ce-mi aparÈ›in È™i să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenÈ›ii lui ca fraÈ›i È™i să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligaÈ›ii È™i fără a fi plătit.

  • Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu È™i numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, È™i nimănui altuia.

  • Atât cât mă ajută forÈ›ele È™i raÈ›iunea, prescripÈ›iunile mele să fie făcute numai spre folosul È™i buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.

  • Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, È™i nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot aÈ™a nu voi da unei femei un remediu abortiv.

  • Sacră È™i curată îmi voi păstra arta È™i îmi voi conduce viaÈ›a.

  • Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operaÈ›ie celor care fac această meserie.

  • ÃŽn orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul È™i bunăstarea bolnavilor, mă voi È›ine departe de orice acÈ›iune dăunătoare È™i de contacte intime cu femei sau bărbaÈ›i, cu oameni liberi sau sclavi.

  • Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.

  • Dacă voi respecta acest jurământ È™i nu îl voi călca, viaÈ›a È™i arta mea să se bucure de renume È™i respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul."
 
 Acum cateva zile insa la Medlife am avut nu numai senzatia, ci si dovada ca acest juramant este cam uitat sau lasat asa pe langa. Dar nu asta conteaza neaparat, pana la urma si un juramant este o formalitate, vorbim insa de menirea unui medic, unei institutii medicale care trebuie respectata. Nu contest ca Medlife este pana la urma si un business care trebuie sa traiasca, sa faca profit, ca sa isi poata mentine standardele si serviciile, dar iata ce aparea ieri la receptia de la pediatrie si apoi am vazut ca nu numai.





Daca pentru adulti as intelege aceasta abordare, pentru ce inseamna pediatrie , mai ales pentru pacientii mici, de sub 14 ani, mi se pare o aberatie. Cu un copil nu vii la medic numai cand chiar arde, ci vii uneori ca ii apare o bubita sau are o o manifestare pe care tu ca parinte nu o poti lega de nimic.
 Ce faci atunci daca esti abonat Medlife? Suni medicul pediatru, mai ales daca il ai de atata vreme, apoi incerci sa iti faci programarea oficiala la Medlife pe call center, se intampla ca fix in ziua aia nu e loc, insa pediatrul tau iti spune la telefon ca te poate primi intre doua programari unde stie sigur ca nu va dura mult. 

Normal ca vrei atunci in ziua aia sa vezi de ce bubita aia e parca mai rosie decat dimineata, de ce copilul tau tuseste mai ciudat, de ce nu mai vrea sa bea lapte, de ce are nasul infundat si nu poti sa il cureti in nici un fel etc….nu e cazul sa chemi salvarea sau sa te duci la un spital, insa vrei o lamurire, vrei sa fii sigur ca faci ce trebuie si daca tot platesti abonament la Medlife si pediatrul tau e acolo, te duci  ATUNCI cand ai nevoie.
 
Bun, acum cei de la Medlife au pus un tarif mare pentru consultatiile in afara programarilor, 150 de lei, si scriu clar ca pentru urgente sa te duci la spitalul de pediatrie. ( o consultatie in mod normal costa 100 de lei).

De ce?? De ce sa iti duci copilul la urgente unde e plin de copii cu febra, care vomita, care au simptome cu adevarat de urgenta si sa risti sa pleci si cu el contaminat de acolo, cand tu ai doar o problema ce poate fi rezolvata la pediatrul care il cunoaste deja, care ii stie sensibilitatile, mofturile lui , dar si pe cele ale parintilor. De ce sa faci ceva aiurea si sucit?





Pana unde poate ajunge mercantilismul??? pana si la sectia de pediatrie a unei clinici private care se da cea mai orientata catre pacient si cel mai apreciat brand din domeniu, care are medici extraordinari si pe care nu ii respecta suficient.



In final , ca si pacient si client Medlife, nu am inca de unde sa aleg, ca si infrastructura sunt cei mai ok, insa sper si doresc la toata lumea sa nu aibe nevoie de ei, sa nu avem nevoie de pediatru intr-o zi cand nu gasim programare......


Nota bene: am fost iar la Pediatrie la cateva zile si doctorita pe care am gasit-o la programari nu avea nici asistenta, a trebuit sa se duca singura sa caute stampila pentru avizul epidemiologic, am vazut-o cat de aiurea s-a simtit si nu e prima data cand vad asta, oare Medlife nu isi permite daca tot aduce medici buni sa aduca si asistente in numar suficient???