In bucatarie cu Mama Leone

13:08:00 5 Comments A+ a-




Aveam cativa ani, cel mult  8, cand am inceput sa stau pe langa bunica mea, Mama Leone, in bucatarie. Inca le mai faceam mancare la papusi din samburi si frunzulite cand incercam chipurile sa ma bag si eu in seama si in bucataria celor mari.

Mama Leone e o artista a cozonacului si astazi, la aproape 75 de ani. Cand facea cozonac era o distractie pentru mine, desi in prima faza incercam sa scap de curatatul nucilor. Si eu si verisorii mei stateam catarati pe scaune ca sa vedem ce se intampla cu aluatul, cu umplutura cu nuca si cacao, cu tot ce mai era pe masa. Pe langa cozonac mai apareau si placinte si alte bunatati. Urmaream cum frecau galbenusurile cu zaharul si cand prindeam un moment, tzup bagam un deget si gustam repede minunatia aia galbena cremoasa care era asa de buna. Mama Leone incerca sa ne mai dea si noua cate ceva de facut pentru ca totusi, cand faci un cozonac, ai nevoie de concentrare si atentie, iar noi nu o ajutam deloc la asta. Fiind cea mai mare mi-a revenit intr-o zi chiar misiunea sa frec eu putin galbenusurile cu zahar!Ei da, acum pentru cateva minute, cat Mama Leone mai aducea faina si drojdia, eu eram stapana marelui castron unde se afla ceva nepretuit. Ce mandra si importanta ma simteam, mai ales ca verisorii mei mai mici ma priveau cu ciuda si ma rugau sa ii las sa isi faca provizii de crema dintr-asta galbena si dulce. Mmm..si atunci am fost tentata sa iau si eu , sa pun intr-un castronel si sa il ascundem...insa simteam eu ca trebuie sa fac ceva responsabil, doar eram lasata acolo cu o misiune de mare importanta. Si am inventat ceva: "Daca ne mai bagam degetul in chestia asta si o mancam, nu o sa mai iasa cozonacul dulce. Hai sa asteptam , pana diseara tot o sa mancam noi ceva bun". Bosumflati, gasca de pitici din jurul castronului unde incepea drumul cozonacului  a oftat si a inghitit in sec. Atunci mi-am dat seama ce inseamna sa faci o mancare buna si care sa aibe o poveste si cat de mult conteaza sa stii de mic aceste lucruri.
Mai tarziu, Mama Leone ne-a aratat cum sa culegem patrunjel si leustean din gradina si sa il aducem sa ne faca bors. Si cum sa le deosebim intre ele, sa nu smulgem, ci doar sa rupem frunzulitele verzi, dar nu pe cele mai mici, nici pe cele deja vestejite, ci pe cele tocmai bune sa fie tocate pentru mancare. Si cum se smulge ceapa verde, cum trebuie curatata intai afara de pamant si apoi adusa in bucatarie pentru salata.
Oho cate povesti din bucataria ei :).
Ma gandesc cu bucurie, insa cu tristete ca multi copii din ziua de azi nici nu au idee cum e sa culegi o planta verde, sa o speli afara si apoi sa o aduci la bucatarie si sa o toace bunica ta si sa o puna in mancare.  Multi nici nu stiu de unde vin verdeturile sau ouale care se pun in cozonac, cum arata o gradina sau o gaina. As vrea sa cred ca se va intampla ceva si copiii nostri vor avea bucuria sa manance ceva sanatos, ceva cules cu manuta lor si ca vor sti ca in cozonac sunt oua de la o gaina si nu praf dintr-un laborator. Si mai ales as vrea sa stiu ca nici un copil nu mai sufera de foame in aceasta tara frumoasa si cu o natura binecuvantata.
Nuk si Salvati Copiii fac acum o campanie super , sustinuta si de Blogalinitiative. Eu va invit sa va implicati, mai ales daca aveti un bebe mic sau cineva dintre cunoscutii vostri sunt parinti de putina vreme...sigur in ambele situatii se cere o suzeta!!! Cine stie, cunoaste. Suzetele Nuk intra acum intr-o campanie speciala, dupa fiecare suzeta Nuk cumparata, cativa banuti se duc in contul organizatiei Salvati copiii care va avea grija ca multi copii cu probleme sa aibe acces la o viata mai sanatoasa.

Iata ceva din comunicatul lor:


Mortalitatea infantila este un capitol sumbru pentru Romania: suntem tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copiii cu varsta de pana in 5 ani, din Uniunea Europeana, cu o medie a mortalitatii infantile de peste doua ori mai mare fata de celelalte tari. In fiecare an, in tara noastra mor peste 2000 de copii cu varsta pana intr-un an.

Avand ca obiectiv reducerea mortalitatii infantile si imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii copiilor romani cu varsta intre 0-5 ani, campania desfasurata de catre organizatia Salvati Copiii cuprinde actiuni de informare si educare a a viitoarelor mame  si a comunitatilor cu rate mari de deces in randul copiilor, asigurarea unei alimentatii sanatoase (suplimente nutritionale) femeilor gravide si copiilor cu varsta pana in 5 ani si dotarea maternitatilor cu echipamente performante.

Biochefarm International va contribui la programul “Fiecare copil conteaza“ donand in produse organizatiei Salvati Copiii un procent din contravaloarea suzetelor vandute,  oferind, astfel, posibilitatea tuturor celor care vor achizitiona suzete inscriptionate cu logo-ul Salvati Copiii,  sa sustina activ reducerea mortalitatii in randul copiilor. Suzetele vor fi pe piata, la vanzare, incepand cu data de 1 Aprilie 2012.

Despre Nuk gasiti detalii si pe Facebook si pe Twitter:
As vrea ca intr-o zi fiecare copil din aceasta tara - si nu numai - sa poata sa faca cozonac cu bunica lui. Cred ca prin Salvati Copiii se poate reusi ceva, macar un pas mic.

Si daca esti blogger, scrie si tu despre aceasta campanie Blogalinitiative.

5 comments

Write comments
23 aprilie 2012 la 16:00 delete

merci, Mama Leone este un "personaj" care va mai reveni pe blogul meu, cred ca de la ea mostenesc talentul la scris :)

Reply
avatar
Mirabela
AUTHOR
23 aprilie 2012 la 16:49 delete

Imi place mult povestea si mesajul pe care il transmiti!

Reply
avatar
Alexandra
AUTHOR
3 mai 2012 la 20:15 delete

Grozav articolul tau, Ana-Maria! Multumiri pentru ca te-ai alaturat campaniei!

Alexandra (Salvati Copiii Romania)

Reply
avatar
3 mai 2012 la 20:46 delete

Eu multumesc! astazi Mama Leone implineste 75 de ani. Imi doresc ca toti copiii din lume sa aibe o bunica ca ea. Ea are multe povesti si cu suzete :).

Reply
avatar