1 pentru 1

22:37:00 7 Comments A+ a-

Am intrat in concursul pentru Blogger European initiat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Regulamentul campaniei este aici si este o premiera prin faptul ca sunt recunoscuti si cei care fac blogging, nu doar jurnalism clasic. Pentru concursul Reporter European pot participa si ziaristi, dar si bloggeri cu un blog personal.

Campania aceasta este coordonata impreuna cu BlogalInitiative.

De cateva zile tot incerc sa postez si widget-ul acestei campanii, inca nu merge, insa asta nu ma tine pe loc sa scriu deja primul articol si sa va invit sa dezbatem pe aceasta tema "1 pentru 1".

Nu este prima data cand lansez acest mesaj catre voi "1 pentru 1" , insa acum vreau sa il detaliez ceva mai mult si sa incerc cu voi sa gasesc si semnificatii noi.

Sunt multi oameni care din pacate nu au fost favorizati din punct de vedere material, al sanatatii sau chiar din punct de vedere afectiv...aici ma refer la orfani, batrani parasiti de familii, femei sau barbati agresati in familie etc. Sa zicem ca toti acesti oameni reprezinta un sfert din populatie. Daca noi ceilalti , 3 sferturi din populatie, am face un singur gest, fiecare la randul lui catre unul din acesti oameni cu probleme, cred ca aceasta lume ar ajunge la o normalitate pe care o asteptam toti.

Nu  e nevoie sa facem ceva maret si de notorietate, nu stiu de ce ne-am obisnuit ca din orice motiv de a ajuta pe cineva sa facem un intreg tam tam lacrimogen. E necesar sa facem ceva simplu. Sa-i dam unui copil niste haine de care are nevoie, sa cumparam unui batran o paine sau sa-i platim consultatiile la psiholog unei persoane care are nevoie de acest lucru. Asadar un singur lucru pentru un singur om. 1 pentru 1. Un gest uman, simplu, care va lumina ziua si chiar viata altuia.

Cu cat acest gest va deveni un "exercitiu de viata", care inseamna repetabilitate, constanta in generozitate, cu atat va fi mai bine. Nu trebuie sa ne impovaram si sa simtim ca ne lipsim de ceva, nu asta inseamna sa fii generos, ci sa faci ceva cu drag si cred ca fiecare dintre noi poate gasi pe acel cineva care are nevoie de acest gest de bunatate.

Cum ati face asta? ce ati face prima data? ganditi-va putin, e cineva in jurul vostru caruia ii puteti darui ceva si care are nevoie de acel "ceva"?

7 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
19 septembrie 2011 la 23:20 delete

Ma gandesc de ceva timp cu tristete ca primul nostru gest de roman "adevarat" este de a judeca de ce o anumita persoana, a ajuns intr-o anumita situatie! Mai exact, suntem mult prea procupati de motivele pentru care cineva a ajuns intr-o anumita stare! Daca e grav, pai de ce e asa? Pentru ca a facut un anume lucru! Sigur el sau ea e vinovat / vinovata! Nu stim ce inseamna toleranta, nu am fost invatati sa iubim pe cei din jurul nostru fara sa emitem judecati de valoare! Suntem nemilosi, mai ales cand nu e vorba de noi! Da, imi place sa daruiesc fara sa astept nimic in schimb, dar nu o sa vorbesc despre asta, pentru ca isi va pierde "esenta"! Un mic indemn pentru toti cei ce sunt parinti: invatati-va copii sa iubeasca indiferent de culoare sau etnie! Si sa fie toleranti! Toleranta si rabdarea sunt doua mari virtuti pe care am uitat sa le transmitem celor dragi! Ce as face eu pentru altii? Gesturi simple, pe care le-as transmite si altora! Dar din dar se face rai, asa se spune! Din putin, se face mult!

Reply
avatar
19 septembrie 2011 la 23:32 delete

E foarte frumos ce ai spus. Chestia asta cu explicatiile de ce a ajuns X asa e uneori mai dureroasa decat ce s-a intamplat. Scriam de o mama care avea nevoie de lapte praf....am fost intrebata daca mama e de etnie roma...ce conta???? ea avea acasa un copil de un an pe care nu il mai alapta si care avea nevoie de lapte. Nu conta ce culoare are copilul...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
20 septembrie 2011 la 20:56 delete

problema cred ca e destul de adanca si porneste de la educatie si se intinde pana la un comfort ce pe care il asiguram prin ignorarea tuturor lucrurilor neplacute din jurul nostru.
un prim pas pentru a corecta aceste probleme ar fi mediatizarea si promovarea puternica, lucru care porneste cu oameni ca tine ! cei care ati inceput sa sustineti oameni cu dificultati financiare trebuie sa continuati si sa promovati acest tip de ajutor pentru a deschide ochii celor din jurul vostru !

Reply
avatar
25 septembrie 2011 la 20:07 delete

multumesc pentru ce ai scris, draga anonim. da, imi place ca ai spus ca totul pleaca de la educatie, asa este! Societatea de astazi trebuie sa ajunga la un nivel sa se autoeduce si sa inteleaga ca daca fiecare nu face ceva....nu va pica nimic din cer gata facut.

Reply
avatar
25 septembrie 2011 la 20:14 delete

Daca inca stati pe ganduri si nu stiti pe cine ati putea ajuta prima data, uite va dau eu un pont. maine, luni, Maria se opereaza de cancer uterin....acasa o asteapta 3 copii...puteti sa le faceti celor mici niste surprize cat ei o asteapta pe mami sa se intoarca acasa, ce spuneti? cazul Mariei cu detalii il gasiti tot pe un blog de al meu: http://ladybook-anamariatatucu.blogspot.com/2011/05/o-mama-cu-3-copii-o-iubire-ce-are.html adresa Mariei este Comuna Plesoiu Jud Olt str Panselutei nr 10 cod postal 237335 Vasile Ionut ( este sotul ei care ar putea ridica de la posta coletele trimise pentru cei mici). Cei 3 copii au 1 an si 8 luni, 4 ani si 9 ani.

Reply
avatar
25 septembrie 2011 la 20:16 delete

Un alt caz este al Corneliei Mortoiu si al baietelului ei, Alex. Ei pleaca pe 16 octombrie in Germania, la o operatie care ii va aduce lui Alex o inima mai puternica. Despre ei toate detaliile sunt aici: http://babybook-ladybook.blogspot.com/2011/07/alex-un-bebe-care-va-avea-o-inima-si.html Pentru ei orice banut conteaza, mai ales ca dupa operatie costurile de ingrijire ale lui Alex vor fi mari.

Reply
avatar
4 octombrie 2011 la 16:06 delete

Vreau sa va rog sa dam o mana de ajutor Irinei, o mama cu doi copii care e din nou intr-o situatie grea.
Despre cazul ei am mai scris :
http://www.imparte.ro/Stiri-si-evenimente-caritabile/Irina-Plamadeala-are-nevoie-in-continuare-de-ajutorul-nostru-1199.html

Irina Marcella Plamadeala sta acum intr-o camera insalubra in Iasi cu cei doi copii ai ei, Antonie de 9 luni si Alex de 2 ani jumatate, dupa ce a stat in centrul maternal Maternus din Iasi. Din pacate nici un alt centru maternal nu a putut sa o preia si nici o fundatie nu a reusit sa o ajute sa isi gaseasca un adapost pentru ea si copii. Irina are putin peste 20 de ani, nu mai are parinti, familia ei este destramata si nu se poate baza pe nici un sprijin din partea celor apropiati. La fel, tatal celor doi copii nu doreste sa-si asume nici o responsabilitate, astfel incat Irina trebuie sa se descurce singura cu tot ce tine de copii.
Cazul ei din pacate nu este singular, sunt multe mame ajunse in aceasta situatie si cred ca nu e cazul acum sa cream discutii si dezbateri de ce si cum si “cum de nu s-au gandit inainte”…faptul e deja consumat, acum sunt niste copii care au ajuns pe lume si care au nevoie de mama in primul rand si in al doilea rand de un mediu cat de cat primitor de viata.

Irina se loveste de problemele de zi cu zi mai greu decat noi ceilalti, nu poate inca sa lucreze si traieste din alocatiile copiilor . A reusit de scurta vreme sa le gaseasca copiilor gradinita ca ea sa poata sa fie disponibila sa lucreze, insa acum ambii baieti sunt raciti si nu sunt primiti la gradinita, s-a mutat recent in acest loc complet neprielnic pentru ea si copii . E greu sa isi gaseasca de munca imediat ca sa se sustina singura.

Ea are nevoie de bani cu care sa poata cumpara de mancare pentru ea si pentru copii, are nevoie de haine, de lucruri pentru copii de orice fel. Orice ajutor cat de mic este binevenit. Eu am mai scris catre fundatii si persoane cu mai multe “ranguri” sociale, insa de atatea luni nimeni nu i-a gasit un loc unde sa poata sta si sa si munceasca. Irina vrea foarte mult sa munceasca, de cate ori vorbesc cu ea e macinata de aceasta problema, ca nu poate munci, copiii sunt mici si au nevoie de grija permanenta.

Telefonul Irinei: 0756.576.455
Contul cardului pe care ii puteti trimite bani: RO86BRDE240SV27818812400 RON acesta este contul, beneficiar Irina Marcella Plamadeala, la BRD SG, pe acest card ea primeste si alocatiile copiilor.

Irina are in apropiere oficiul postal nr 3 Iasi unde poate primi la post restant momentan colete sau alte forme de ajutor, doar sa o sunati inainte ca sa stie sa mearga la posta.

Haideti sa facem o fapta buna, sa le aducem acestor copii macar un zambet si o speranta.

Reply
avatar