Harta Romaniei in carti citite, de la Libris.ro: Bucurestenii, cei mai avizi cititori. Brasovenii au media comenzii dubla fata de media nationala.

16:03:00 0 Comments A+ a-




Libris.ro, cea mai mare librarie online din Romania, a vandut in 2019 peste 2.000.000 volume, in crestere cu 35% fata de anul precedent. Bucurestiul conduce in topul vanzarilor cu peste 475.000 de produse comandate in 2019, cele mai cautate volume in Capitala fiind Povestea mea – Michelle Obama, Privind inauntru – Petronela Rotar si Pana la sfarsit – Irina Binder.

Bucurestiul conduce si in ceea ce priveste numarul comenzilor plasate de acelasi client pe intreg parcursul anului – 125, insa cea mai mare medie a comenzii se remarca la Brasov – 181 de lei, dublu fata de media nationala (90 lei). In Bucuresti, media comenzii a fost de 93,29 lei.

In topul celor mai active judete in ceea ce priveste achizitiile de carte de pe Libris.ro Bucurestiul este urmat de Brasov (266.755 carti), Cluj (126.260 carti vandute), Timis (102.171), Iasi (100.095 carti) si Sibiu (58.828 carti). La polul opus se afla judetele, Botosani (26.679 carti), Olt (21.723 carti), Calarasi (16.687 carti) si Teleorman (19.459 carti).

Bucurestenii comanda, in medie, de cinci ori mai multe carti per locuitor decat judetele aflate la coada clasamentului, extremele fiind 125 de comenzi ale unui singur client intr-un an, fata de 13, recordul de comenzi inregistrat de un singur client in Teleorman.
Judetul de unde se inregistreaza cele mai multe comenzi pe dispozitive mobile ramane Timis (81.86%), urmat de Iasi (75,46%) si Brasov (73,66%) in timp ce judetele Covasna (57,9%) si Harghita (54,8%) au cele mai mici procente de utilizatori de mobile.



Ce au citit romanii in 2019

Pentru al doilea an consecutiv, Irina Binder este cea mai citita autoare a anului. Alti trei autori romani se afla in top 10: Dumitru Constantin Dulcan,  Petronela Rotar si Ioana Chicet-Macoveiciuc .
Cele mai vandute volume in 2019 au fost Pana la sfarsit –Irina Binder, bestseller in 21 dintre judetele tarii, Pacienta Tacuta –Alex Michaelides, Puterea extraordinara a subconstientului tau –Joseph Murphy, Povestea mea –Michelle Obama si Femei care iubesc prea mult - Robin Norwood.
Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o vanzarea de carte in limba engleza (+115%), alaturi de cartea pentru copii (+51%). In topul preferintelor romanilor raman titlurile de beletristica si volumele din categoria Dezvoltare Personala, unde cea mai vanduta carte a fost Femei care iubesc prea mult – Robin Norwood.

Ne bucuram sa observam ca a crescut numarul clientilor tineri, cu varste intre 18 si 24 de ani, care citesc din ce in ce mai mult si mai diversificat. Au fost extrem de apreciate titlurile exclusive, dar mai ales volumele vandute cu autograful autorului, printre care se numara Evgheni Vodolazkin, Mircea Cartarescu, Cristian Tudor Popescu, Chris Simion si multi altii. Tinem cont de aceasta tendinta si in 2020, cand ne dorim sa continuam acest demers. De asemenea, pentru acest an ne-am propus sa diversificam si oferta de carte de limba engleza, unde dorim sa ajungem la peste 500.000 de titluri, a declarat Laura Teposu, director de dezvoltare Libris.ro. 

Mai multe detalii despre cele mai vandute volume si cifrele aferente fiecarui judet, pe harta interactiva de pe: https://www.libris.ro/romania

Top autori ai lui 2019
1.      Irina Binder
2.      Lise Bourbeau
3.      Dumitru Constantin Dulcan
4.      Petronela Rotar
5.      Yuval Noah Harari
6.      Jojo Moyes
7.      Michelle Obama
8.      Ioana Chicet-Macoveiciuc
9.      Alex Michaelides
10. Joseph Murphy

Top cele mai vandute volume in 2019
1. Pana la sfarsit - Irina Binder
2. Pacienta tacuta - Alex Michaelides
3. Puterea extraordinara a subconstientului tau - Joseph Murphy
4. Povestea mea - Michelle Obama
5. Femei care iubesc prea mult - Robin Norwood
6. Zeii nu ne-au parasit niciodata - Erich von Daniken
7. Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine ed.7 - Lise Bourbeau
8. Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina
9. Hotul de carti - Markus Zusak
10. Creierul si Mintea Universului - Dumitru Constantin Dulcan

Top 10 - categoria Carti pentru Copii
1.      Cele mai frumoase... ghicitori
2.      Micul Print – Antoine de Saint-Exupery
3.      Baltagul – Mihail Sadoveanu
4.      Stiati ca...?
5.      Baiatul cu pijamale in dungi – John Boyne
6.      Punguta cu doi bani – Ion Creanga (carte de colorat)
7.      Ursul pacalit de vulpe - Ion Creanga (carte de colorat)
8.      Cele mai frumoase cantece si poezii pentru cei mai mici copii
9.      Dumbrava minunata – Mihail Sadoveanu
10. Capra cu trei iezi - Ion Creanga (carte de colorat)

Top 10 – categoria Beletristica
1.      Pana la sfarsit – Irina Binder
2.      Pacienta tacuta – Alex Michaelides
3.      Zuleiha deschide ochii – Guzel Iahina
4.      Hotul de carti – Markus Zusak
5.      La cinci pasi de tine – Rachel Lippincott, Mikki Daughtry
6.      Bibliotecara de la Aushwitz – Antonio G. Iturbe
7.      Femei care alearga cu lupii – Clarissa Pinkola Estes
8.      Privind inauntru – Petronela Rotar
9.      Fiica ceasornicarului – Kate Morton
10.  Ajuta-ma sa nu dispar – Petronela Rotar

Top 10 – categoria Dezvoltare Personala
1.      Femei care iubesc prea mult (editia 2019) – Robin Norwood
2.      Arta subtila a nepasarii – Mark Manson
3.      De vorba cu mine insumi – Prentice Mulford
4.      Marele dictionar al bolilor si afectiunilor – editia 4 – Jacques Martel
5.      Letting go. Cartea Renuntarii – David R. Hawkins
6.      Poarta-te ca o doamna, gandeste ca un barbat – editia 2 – Steve Harvey
7.      Inteligenta emotionala –  editia 4 - Daniel Goleman     
8.      Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman
9.      Asculta-ti corpul, prietenul tau cel mai bun de pe pamant – editia 3 – Lise Bourbeau
10.  Tata bogat, tata sarac – editia 5 – Robert T. Kiyosaki           
          
Despre LIBRIS.RO
Fondat in 2009, Libris.ro este o afacere 100% romaneasca si cea mai mare librarie online din Romania. In 10 ani de la infiintare, libraria online Libris.ro a expediat 2.3 milioane de comenzi catre 1.2 milioane de romani din intreaga lume. Peste 190.000 de titluri de carte stau la dispozitia cititorilor pe Libris.ro, alaturi de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme si cadouri. 

Din decembrie 2014, Libris.ro s-a alaturat Organizatiei "Salvati Copiii" in proiectul de reducere a mortalitatii infantile in Romania. Astfel, prin intermediul cititorilor care au donat pe site-ul Libris.ro,  s-au strans peste 380.000 euro, sume folosite integral pentru dotarea cu echipamente medicale a 10 maternitati din Romania.
Din martie 2018, Libris.ro a demarat campania #RespectYourself - Ofera-ti timp pentru lectura, proiect prin care isi propune sa prezinte lectura din perspectiva unei activitati care inseamna respect fata de sine, preocupare pentru autocunoastere si dezvoltare.

sursa: comunicat de presa