Doamna ministru, verificati si toaletele si manualele

12:47:00 0 Comments A+ a-

Astazi am citit o stire din care aflu ca doamna Ministru al Educatiei a facut un control intr-o scoala. La usa a auzit cum o invatatoare ridica tonul ceva mai mult la copiii solicitandu-le atentia, gasiti informatii si clipuri in mass media. Ei, si doamna ministru a intrat in clasa si a mustrat-o, de fata cu elevii. pe doamna invatatoare.

Prima mare eroare pedagogica: niciodata un alt cadru didactic nu ia la socoteala un alt cadru didactic in fata elevilor. Niciodata, never, jamais.

Doamna ministru a fost vreodata si profesor? Are cineva tupeu sa mearga intr-o clasa de 28-34 de copii fara parintii langa ei si sa tina o lectie doar vorbind ca la pension?

O invit pe doamna ministresa ca daca tot merge prin scoli, sa vada ca nu exista suficienti profesori, clasele sunt suprapopulate, personal de curatenie nu este suficient, manualele sunt facute dupa orgoliul fiecarui intelectual ajuns autor de manual, profesorul nu mai are asigurata siguranta lui!!! repet, siguranta lui!

Am rezistat in invatamant in anul 2000, atat. Acum 20 de ani. Eram intr-un liceu bucurestean. Dadeam cu catalogul in catedra pana se facea liniste si erau tineri de 16-17 ani. M-am urcat pe catedra sa ma auda cei din ultima banca care fumau. Ii lasam sa fumeze in clasa ca sa nu stea sa se combine cu diversi interlopi pe langa liceu. Aveam un elev de 18 ani cu dosar penal. Unul dintre colegii mei profesori fusese amenintat cu un cutit in fata cancelariei. Eu am fost invitata la restaurant de catre un elev ,,Haideti, doamna, ca va duc cu masina, nu stie nimeni". Avea 18 ani si cam 1.80. Eu 1.57 si 45 de kile. Spuneam Tatal Nostru in gand in drum spre liceu de vreo 50 de ori. Faceam insa ,,targ" cu ei ca sa fiu sigura ca stau in clasa si nu se drogheaza afara: ii lasam sa fumeze in clasa, sa doarma, sa se sarute, ce mai faceau ei. Daca auzeau 30% din ce predam si daca erau in clasa, pentru mine era un inceput spre bine. In schimb eram verificata de directoare daca pun absentele, ca i se parea suspect ca la orele mele era frecventa atat de mare. Si da, urlam la ei de ma ustura gatul.

Nu sunt de acord cu abuzarea copiilor fizic si verbal, eu fiind victima a acestor doua forme de abuz pentru care astazi inca platesc psiholog. Insa nu sunt de acord ca unui cadru didactic sa nu i se permita sa adapteze mijloacele de comunicare atunci cand copiii o iau pe aratura si uita ca sunt la scoala. Invatati-va copiii acasa sa se comporte, dar chiar faceti asta, si apoi asteptati ca acele conversatii copil-profesor sa fie un fel de armonie muzicala.

Daca tu, parinte, imi trimiti la scoala un salbatic, eu cum sa ma comport cu el? Daca tu acasa il tratezi ca pe un accesoriu, sursa de alocatie sau simbol al propriilor orgolii, tu cum vrei ca el sa se comporte la scoala?
Profesorii sunt oameni si trebuie respectati, sunt cei care stau poate mai mult decat stai tu cu copilul, vorbesc de prezenta reala, ca daca stai cu nasul in telefon si copilul alaturi la fel.... sau in fine, va uitati impreuna la emisiuni dedicate adultilor, aia nu se numeste timp stat cu copilul ci copilul a stat cu tine si te-a suportat.

Doamna ministru, coborati cu picioarele pe pamant!