Cum am slabit dupa nastere

14:06:00 2 Comments A+ a-


Pentru ca de atatia ani se vorbeste de slabitul asta de dupa nastere si despre ce metode si tehnologii marete ne topesc tonele de kilograme luate in sarcina, am zis sa va spun si eu. In primul rand, nu consider ca e vorba de slabit, ci de revenit. Ca atare, daca inainte de sarcina erai slaba, incet incet tot slaba o sa devii. Daca si inainte de sarcina erai mai dolofana, tot aia e, insa va fi ceva mai greu poate sa indepartezi surplusul de grasime pe anumite zone si sa trebuiasca sa faci ceva mai mult efort decat ai fi facut daca nu erai insarcinata.


Dar ca sa lamurim, daca inainte de sarcina era de felul tau dolofana si oricum mancai nesanatos, nu inseamna sa pui vina kilogramelor in plus doar pe seama sarcinii. Bine este insa oricand sa reevaluezi situatia si sa lucrezi pentru sanatate si o silueta armonioasa, mai ales cand urmeaza sa ai si grija de copil. Cand incepe bebe sa mearga, vei resimti si mai greu kilogramele in plus.

Am inceput sarcina cu 46 de kilograme, eram chiar prea slaba si am discutat treaba asta cu medicul. Mi s-a spus ca atata timp cat eu mananc echilibrat, nu exista nici o problema ca eu fiind slaba sa daunez in vreun fel dezvoltarii celui mic.Important este ca analizele de sange au iesit bine si nu aratau vreo carenta.
In luna finala de sarcina, a 9-a, si mai exact cu cateva zile inainte de cezariana, cand am fost si cantarita pentru evaluarea termenilor anesteziei, aveam 62 de kilograme. Ca atare, pe sarcina, am pus 16 kilograme, pe care in ultima luna le-am resimtit ca si o tona, nu mai puteam dormi culcata, aveam senzatia ca burta mea ma va strivi si stateam greu in picioare, simteam ca ma voi rostogoli.

La 3 zile dupa ce am nascut aveam exact 56 de kilograme, adica dupa cezariana am dat jos 6 kilograme, atat a fost copil, placenta, lichid etc. Primele 4 luni am alaptat intens, timp in care am mai dat treptat cam cate un kilogram-doua pe luna. Nu am tinut nici un fel de dieta, nimic, insa nu am avut bona si nici ajutor, decat din cand in cand sporadic venea fie mama sau o matusa sa ma mai ajute, in rest am fost nevoita sa ma ocup de casa, atat cat puteam. Bebe ma solicita mult si era firesc, incepand de la alaptare si pana la schimbat, spalat etc. Eu si sotul meu ne-am descurcat cum am putut, asta ne-a ajutat oarecum sa slabim amandoi. Stiu ca cel mic nu avea nici un an si eu ajunsesem la 47 de kilograme si nu ma simteam bine. Ca atare, am urmat un fel de dieta de ingrasare, as spune, pentru ca slabisem la un moment dat brusc dupa intarcarea celui mic ( la 7 luni sarcina), atunci a fost un moment mai greu de dus fizic. Multe schimbari in corp, dereglari hormonale, pe langa faptul ca nu mai aveam pofta de mancare, mai aveam si o acnee ciudata pe fata cum nu avusesem in viata mea. Corpul practic se recalibra dupa alaptare si nu toate senzatiile erau placute.

Am revenit spre 50 de kilograme si am stat asa pana la vreo 3-4 ani dupa sarcina. Acum, la aproape 7 ani dupa sarcina,  m-am stabilizat la 48-49, cam de un an si ceva si banuiesc ca asta mi-e greutatea mea optima, ma simt cel mai bine la greutatea aceasta. La 46-47 va spun sincer ca am un disconfort in a-mi simti oasele, nu imi place nici foarte slaba.

Ce va recomand cu caldura este ca dupa sarcina sa incercati sa ganditi logic si sa adaptati la rutina voastra zilnica cateva lucruri. Nu cred in programe minune, nu cred ca daca veti cheltui mii si mii de lei pe super programe veti face mare branza si nimic nu va egala ceea ce veti face voi singure.Iar regula e simpla: Dieta si Sport, altceva nu are rezultat. Plus ca programele intensive si agresive nu o sa va faca bine ca si sanatate pe termen lung. Corpul unei mame are nevoie sa isi revina incet si treptat.

Cum au functionat Dieta si Sportul in cazul meu


Dieta -  Lacto-vegetariana am fost dinainte sa raman insarcinata si asa am fost non stop de atunci si pana acum. Asta nu inseamna ca tin o dieta foarte stricta. Da, nu mananc carne, dar mananc cartofi prajiti, mananc o branza mai grasa cand imi este pofta si nu refuz un croissant cu unt niciodata. Ce fac insa ca sa raman in parametri normal este sa nu intrec masura, mananc in farfurii mici si mananc atat cat simt ca am calmat foamea, nu pana simt ca imi sta in gat mancarea. Mestec bine si sunt genul care mananc lent,

Sport - Miscare am facut atat cat am putut, am norocul ca am un copil foarte dinamic, imi aduc aminte ca si la 1 an si ceva ieseam cu el in parc si doar alergam, nu puteam sta niciodata langa palcurile de mamici cu bebe mici ce se formau in parc, pentru ca al meu mereu alerga. Nu reuseam sa discut mai mult de doua fraze ca deja trebuia sa fug dupa el. Mai in gluma, mai in serios, mereu am spus ca eu am avut personal trainer acasa, un pufulet dinamic. Am mers la balet, la Casa de Balet, o perioada de cateva luni bune si miscarile de acolo chiar au fost de maxima eficienta. Am mers  si la sala, insa nu m-a ajutat deloc, doar mi-am agravat durerile de spate incercand sa trag si eu de fiarele ce mi le arata instructorul. La balet, la grupa de adulti incepatori, miscarile sunt asemanatoare cu cele de pilates si ajuta foarte mult la retonifierea muschilor care au cam dormit pe perioada sarcinii. Baletul m-a ajutat enorm sa imi refac musculatura picioarelor.

Fiind blogger, nu va ascund ca am primit tot felul de oferte de programe si de tratamente revolutionare si nu am acceptat nimic. Am mers doar 4 sedinte la o anumita procedura care m-a ajutat sa imi refac aspectul pielii deasupra genunchilor. In sarcina am avut picioarele ceva mai umflate si ramasesem cu un aspect lasat fix deasupra genunchilor. A fost cam dureroasa procedura, un aparat care topea grasimea si intindea pielea, urmat de un drenaj limfatic, insa cele 4 sedinte au fost exact cat am avut eu nevoie sa indepartez cam 1,5 cm de la fiecare picior. Nu am acceptat tehnologiile moderne cu inghetare sau cu alte forme foarte avansate de raze sau mai stiu eu ce alte lucruri, pentru ca nu cred in chestiile invazive si am apreciat mereu ceea ce natura este in stare sa faca daca este lasata si ascultata. Mie digestia mi-a dictat mereu sa mananc putin si rar, sa mestec lent si sa selectez alimentele, asa ca m-am baza si ma bazez pe propriul instinct.

Sper sa va fie de ajutor articolul si astept si parerile voastre.



2 comments

Write comments
hapi
AUTHOR
20 aprilie 2017 la 17:59 delete

Si eu am inceput sarcina cu 46. Acum am 75 :)
Noroc ca sunt inalta. Sper sa pot alapta, curând vine bebe si am inteles ca si alaptatul ajuta la slabit.

Apoi, in masura in care-mi va permite organismul -plimbari multe cu bebe si sport, initial acasa

Reply
avatar
20 aprilie 2017 la 20:16 delete

Buna din nou :). Important e ca tu si bebe sa fiti sanatosi, ai timp de slabit :)

Reply
avatar