Avantaje si dezavantaje pentru o mama corporatista

20:49:00 1 Comments A+ a-


Multi dintre cei care imi cititi blogul, si nu numai, m-au intrebat de ce am renuntat la "cariera de corporatie" si cat de mult impacteaza o cariera intr-o corporatie si partea de familie, de a fi mama etc.
Pot sa va spun doar ce a insemnat pentru mine si doar ce decizii am luat eu. Cu siguranta fiecare mama, indiferent de unde si cat lucreaza, are tendinta sa isi adapteze programul si dupa copil. Gen nu te mai incanta atat de mult iesirile seara cu colegii si sedintele pana tarziu, ci mai degraba abia astepti sa ajungi acasa sa te joci cu cel mic. Dar nu neaparat, sunt femei care nu si-au schimbat cu nimic stilul de a lucra, de a continua si activitatile after work chiar si daca sunt mame.
Pana la urma daca ai o bunica sau o bona in care ai maxim de incredere, cel putin logistic poti functiona ca si inainte de a avea copil. Problema este la nivel emotional si pentru tine si pentru copil.

Tot ce nu apreciez la cele care isi continua cariera in acelasi ritm este marea lor absenta fizica din viata copilului, adica 10-12 ore pe zi in care suntem departe de copil. Personal consider ca si daca esti CEO sau Financial Director la o firma mare, iti poti adapta programul si cariera in asa fel incat in fiecare zi sa existe o experienta alaturi de copil, fie ca e un mic dejun rapid, fie ca e o dupa-amiaza de joaca, fie ca e baita de seara.

Avantajele mamei corporatiste:
- ai ceva mai multi bani, mai ales daca esti deja in plina ascensiune ca si cariera sau ai deja o pozitie buna, automat iti permiti sa ii iei mai multe jucarii, mai multe lucruri;
- indirect ii transmiti si copilului ideea ca munca e ok si ca e bine sa fii disciplinat in acest domeniu;
- ai acces si la tot felul de beneficii pentru copil, gen pachete medicale la clinici private, abonamente la piscine / sali de diverse activitati unde ai acces cu copilul;
- mergi in delegatii in afara si automat poti face super shopping si pentru cel mic, ii poti aduce poate un joc Lego care nu a aparut la noi;
- unele companii iti ofera si gradinita particulara la preturi extrem de bune.

Dezavantaje:
- timp putin petrecut cu cel mic, statul peste program o fi bun pentru cariera, dar e horror pentru cel mic;
- daca pleci in delegatii, team building-uri, cel mic va resimti mai neplacut lipsa ta si va trebui sa compensezi cumva asta, daca reusesti;
- copilul va deveni mai apropiat de bunici sau de bona, practic fata de cei care chiar ii sunt prezenti in peisaj;
-intr-un fel copilul va vedea ca serviciul lui mami e mai important decat ceea ce face el si asta s-ar putea sa il descurajeze sa se joace cu tine, sa discute cu tine etc.
- vei rata momente unice: cand va spune prima data un anumit cuvant, primii pasi, primul lui succes cu trotineta.

Nu am nici un sfat, am doar mesajul ca orice alegi, iti asumi ceea ce faci si nu e bine sa dai vina pe ceilalti daca ceva nu iese bine, dar nici sa iti arborezi vreo coroana invizibila pentru ca doar ti-ai dat demisia ca sa fii casnica. Copilul nu va fi nici foarte happy sa aiba tot timpul o mama planta in jurul lui, dar nici absenta 12 ore pe zi. Cel mai greu lucru din lume este sa gasesti echilibrul, important este sa te focusezi pe asta. Si ce e mai ironic, ca doar instinctul iti poate fi cu adevarat de ajutor, fiecare relatie mama-copil e unica si ca e bine sa te tii deoparte de comparatii si de aprecieri care se fac de dragul de a spune ceva.


1 comments:

Write comments
31 martie 2017 la 12:55 delete

Ai perfecta dreptate.
Eu sunt norocoasa, am un job care imi permite sa lucrez si de acasa.. si cand va veni momentul de copii stiu ca o sa echilibrez viata de mama cu cea de femeie de cariera.

Reply
avatar