Cum lucrezi de acasa, job home based

19:36:00 0 Comments A+ a-


Job home based pare a fi jobul ideal atunci cand vrei sa ai grija si de copil la modul adevarat si sa te bucuri de viata ta. Si chiar este un job ideal, cu conditia sa te organizezi nemteste. Am inceput sa lucrez de acasa de cativa ani si am sa va spun cum functioneaza, in caz ca vi se pare ca e un fel de "flower power". Imi permit sa dau si niste sfaturi din perspectiva lui Stan Patitu'.


1. Un job home based, adica lucrul la domiciliu inseamna ca muncesti in alt loc decat clasicul birou, open space, sediu de firma etc. Schimbi doar geografia, insa trebuie sa pastrezi un timing echilibrat, chiar daca nu semnezi dimineata condica undeva, tu in constiinta ta o semnezi.

2. Organizeaza-ti in casa un colt al tau si numai al tau, de lucru, chit ca e o camera intreaga ( cazul ideal) sau cum am eu cam 2 metri patrati din camera de zi care sunt desemnati clar "serviciul lui mami".

3. Calculatorul pe care lucrez este doar de job, are fisiere doar pentru asta si doar eu umblu pe el. Nu am incarcate filme, muzica, desene animate, nu ne uitam pe Youtube la filmulete cu pisici si maimute. Pentru distractie, am alocat un buget de tip low cost pentru un laptop care sta in atentia familiei pentru distractie.

4. Eu mi-am fixat un orar si asta cred ca e o idee buna. Incep dimineata cateva ore, iau o pauza de masa si de alte treburi prin casa, mai lucrez dupa amiaza si uneori seara. Neaparat trebuie imi fac timp sa ma misc, sa discut cu copilul, bona.... o, da, despre bona va spun imediat.

5. Bona daca lucrezi de acasa????? Ha, de ce ai avea nevoie? Pai, cat stau cu ochii fixati pe excel, calcule si mail-uri de la colegi/sefi, nu am cum sa sterg muci, caca, sa spal iaurtul varsat pe parchet, sa discut cu pustiul meu a milioana oara de ce nu avem toata seria de jucarii Hot Wheels sau de ce nu iesim sa scriem cu creta in parc. Nu am cum sa fac supa si suc de portocale atunci cand lucrez. Nici sa calc bluzite.

6. Ca si femeie, tentatia e mare sa mai dai un aspirator, sa mai faci o budinca, sa mai faci curat in dulapul de haine, insa eu mi-am impus sa las lucrurile astea o data pe saptamana sau sa mi le organizez cand am nevoie de pauze de munca fizica. Statul la calculator e uneori obositor si nociv pentru sanatate. De asta ma ridic, mai fac cate ceva, insa cronometrat ca sa nu consum timpul in detrimentul meu.

7. Cei din jur au uneori senzatia ca daca tu lucrezi de acasa de fapt poti fi oricand in parc, la cumparaturi, sa platesti facturi, sa prinzi fluturi. Stabileste clar cu cei din jur ca tu de fapt muncesti si iei un salar ca sa muncesti alea 40 de ore pe saptamana. Facturile ti le platesti tu din acel salar, nu altcineva.

Cam atat. Voua v-ar placea ideea sa lucrati de acasa? Daca si voi lucrati de acasa, lasati-mi sugestiile voastre in comentarii.

Sursa poza: sheknows.com