Da like si share

15:42:00 5 Comments A+ a-


Da like si share si castiga. Cam acesta este dulcele refren din Social Media in ultimii ani, dulcele refren de concurs. Concursurile la baza sunt ceva misto. Daca tot stai pe Facebook, bloguri si alte canale de Social Media, poti sa te amuzi participand la concursuri si uneori poti si castiga. Concursurile acestea tin si de entertainment, de promovare, de diverse chestii.

Intre timp, s-a dezvoltat si o comunitate maricica a concursomanilor, oameni obsedati de concursuri, care nu rateaza vreunul si care ar fi in stare sa participe de pe 100 de conturi, pe care le si creeaza dealtfel, doar sa castige un set de lenjerie de pat, niste casti de telefon sau vreo 3 sampoane. De obicei, premiile cam din zona asta sunt, produse de larg consum, uneori vouchere, cate un aparat foto destul de rar, in fine, ce isi permite cel care se promoveaza prin genul acesta de actiuni.

Am organizat si eu concursuri si organizez in continuare si pe acest blog si pe BeautyBarometer. E o forma de a intra in atentia voastra, de a va face sa reactionati si totodata e o forma de a recompensa din cand in cand atentia pe care o acordati muncii mele pe blog.

Pentru ca am vazut tot felul de lucruri ciudatele in ultima vreme, as vrea sa va spun putin parerea mea despre concursurile de pe bloguri si despre cum consider eu ca trebuie sa fie tratate si de bloggeri si de voi, cei care participati.

1. Orice blogger isi stabileste propriile reguli de concurs, ca vrea sa fie cu tragere la sorti, ca vrea sa aleaga el castigatorii, e problema lui. In orice caz, nu va forteaza nimeni si nimic sa participati daca nu va place. Tot asa el stabileste ce premii ofera si cum le ofera. Am vazut persoane ofuscate ca premiul se livreaza prin Posta Romana. Ca idee, am vrut eu candva sa fiu generoasa sa trimit un premiu prin curier, castigatorul era dintr-o localitate mai marginasa si transportul pana acolo era valoarea dubla a premiului.

2. Daca ai participat la un concurs, e bine sa fii un pic atent la termeni, adica cand se va anunta cine a castigat si unde. E ciudat cand dupa ce se termina un concurs, la o saptamana, apar diverse persoane sa intrebe "dar unde s-au anuntat castigatorii???". Imi vine uneori sa le spun ca i-am afisat in curte la Casa Poporului. Si cand raspund ca "pe blog" si cand sunt intrebata "care blog", imi vine sa ii trimit direct pe blogul lui Zoso, poate gasesc acolo informatia. Normal ca doar pe blogul pe care am organizat concursul voi si anunta castigatorii, nu pe alt blog.

3. Daca nu ti-a placut ca nu ai castigat asta e, iti reamintesc ca este un concurs, nu pot castiga toti participantii. Daca observi o abatere de la reguli, o poti comunica organizatorului obiectiv, fara sa folosesti injurii si alte fraze mai greu de digerat.

4. Premiile si le stabileste fiecare, unii bloggeri au posibilitatea sa dea premii mai consistente, unii mai mici.  Sunt uneori si sponsori, ei la randul lor pot fi mai generosi sau mai putin generosi. Nu e cazul sa emiti judecati de valoare si sa categorisesti bloggerii dupa asta.

5. E frumos sa anunti cand premiul a sosit in mainile tale si sa multumesti, scurt, nu trebuie sa scrii povesti. Insa e bine sa anunti ca totul a ajuns ok. Tot asa daca premiul nu ajunge la timp, e bine sa anunti pentru ca pot aparea probleme la Posta si cel care a organizat e bine sa fie avertizat sa mearga sa verifice si sa faca reclamatie.

6. Ca si blogger, e frumos sa anunti daca nu poti anunta castigatorii la data stabilita. Se poate intampla sa ai probleme si sa nu te poti ocupa sa alegi castigatorii, insa daca soseste data anuntata, e bine sa faci un update si oamenii sa stie ce si cum. Totodata e bine sa verifici si de doua ori daca cei pe care ii consideri castigatori au indeplinit propriile tale reguli anuntate in concurs.

7. Au aparut concursomanii. Ca si hobby sa participi la concursuri nu e chiar ceva condamnabil, e mai urat cand ei devin agresivi, cand participa cu 100 de conturi si cand te "trash"-uiesc prin comentarii ca nu le-ai dat nimic desi ei meritau.

Momentan cam asta e tot ce voiam sa zic pe tema asta.... aa, sa nu uit de faimosul comentariu "particip" pe care il detest. Funny, nu-i asa?

5 comments

Write comments
Unknown
AUTHOR
24 august 2016 la 16:35 delete

Chiar m-am distrat, m-am confruntat cu multe cazuri. O data cineva care a castigat un premiu mai consistent a fost hartuit de catre un cont anonim care ma ameninta ca ma da in judecata ca am trimis premiul la alta destinatie si dupa ce i-am zis ca e un cont fals a inceput sa ameninte persoana reala.

Reply
avatar
missCN
AUTHOR
25 august 2016 la 12:36 delete

Particip!

Am organizat si eu concursuri pe facebook cu like si share - doar pentru a-mi creste un pic vizibilitatea. Am vazut ca concursomanii se inscriu la orice fel de concurs. Premiu sa fie. Si o soseta e buna. Am organizat un concurs cu un premiu surpriza si nu ma asteptam sa aiba asa succes :)) Premiul a fost castigat de o tipa super organizata, cand dadea share la un concurs isi trecea acolo la descriere data cand trebuie sa verifice daca a castigat.

Reply
avatar
Butterfly
AUTHOR
25 august 2016 la 19:44 delete

Am aflat si eu intr-un tarziu de ce se pune ca regula sa se comenteze cu "particip". Pentru ca atunci cand faci lista este mult mai usor sa identifici persoanele care s-au inscris daca toate au acelasi cuvant in comentariu, se face o filtrare dupa cuvant si astfel cosmarul de a face lista manual dispare :D

Reply
avatar
25 august 2016 la 21:02 delete

Da, e si asta ceva de ajutor, dar deja e microb :)

Reply
avatar