Bullying la locul de munca

15:07:00 2 Comments A+ a-


Ma uitam pe Linkedin zilele trecute si tot vedeam mesaje de felicitari, dar multe, nu 2-3, cu zecile. Cand colo era vorba despre faptul ca am deja 3 ani de cand lucrez pentru compania la care inca lucrez, oamenii din retea ma felicitau si azi si ca niciodata pot spune ca in sfarsit mi-am gasit locul de munca de unde nu as vrea sa ies la pensie, ci sa lucrez pana la 100 de ani daca reusesc sa traiesc pana atunci. Si nu va ganditi ca e vorba de bani sau beneficii materiale, ci e vorba de primul loc de munca unde sunt respectata ca si om. Primul loc de munca unde nu conteaza " a cui sunt", cate kilograme am si cu cine ma culc.

Am trecut prin diverse forme de bullying la locul de munca, in special dupa ce m-am intors din concediul de ingrijire copil.Am avut insa bafta sa imi pot gasi resurse de a contracara gesturile unor oameni de joasa speta si in final am reusit sa gasesc job-ul pe care il am acum.



Nu cred ca vreti sa ma lamentez prea mult, ci o sa va spun cam ce puteti face concret cand lumea la birou , la locul de munca, incepe sa va submineze, sa va faca sicane, sa va jigneasca , mai exact sa faca tot ce se poate ca sa va dati singuri demisia sau ca sa comiteti o greseala pentru care sa si platiti firmei.

  • Programeaza-te la o discutie cu cei de la Resurse Umane, ideal chiar cu directorul de resurse umane si spune-i ce se intampla, insa cu fapte clare, nu adauga epitete gen "X ma trateaza foarte urat", ci spune direct " nu ma invita la sedinte, nu imi impartaseste rezultatele muncii, desi e seful meu nu discuta niciodata cu mine 1 to 1 deci nu am nici un feedback asupra muncii mele, sunt trimis sa fac o munca pentru care nu am competente sau nu sunt platit, nu e pe fisa mea de post sa fac treaba y" Vezi cam ce ti se raspunde si daca se schimba ceva.
  • Mergi la un avocat specializat pe dreptul muncii, nu o sa rezolvi mare branza, nu iti fa iluzii, insa te poate invata niste lucruri.
  • Daca colegii/sefi fac niste chestii aberante vizibile, fa poze, copii, print-screen-uri si salveaza-ti-le undeva sigur,  printeaza eventual si tine lucrurile alea cu grija, nu se stie cand vei avea nevoie sa arati dovezi.
  • Nu ceda, sub nici o forma, nu iti da demisia si mai ales nu accepta lucruri vizibil tampite, care nu respecta fisa ta de post si incadrarea ta in post. 
  • Atentie la ce semnezi! Orice "formalitate" cum o numesc fetele amabile de la HR poate fi de fapt semnatura pe ceva ce vei regreta. Nimeni nu te poate obliga sa semnezi ceva acum, cere un ragaz si informeaza-te la cineva care se pricepe, citeste si tu cu atentie ce act aditional semnezi etc.
  • Fii foarte atent la acele mici detalii stupide care, culmea, te pot scoate pe tine vinovat. Daca la tine la firma se ponteaza, pai ponteaza si asigura-te ca pontajul tau este inregistrat corect. Cel mai usor poti fi dat afara pentru absenteism. Stiu ca e stresant, dar tu trebuie sa fii impecabil ca sa te poti lupta cu niste mizerabili.
  • Da mail pentru orice nimic, daca ai cum. Adica documenteaza in scris ceea ce faci, chiar daca unii zic "hai, ma, ca nimeni nu face asta". Sa ramana acolo marcat ca tu ti-ai facut treaba, ai cerut feed-back, ai solicitat discutii, dar ca ai vorbit singur.
  • Mergi si la un psiholog, te-ar putea ajuta sa poti ignora anumite lucruri, sa nu cedezi nervos, pentru ca asta e nasol. Sa te duci la munca si bolnav, pot sa iti spun ca se poate muri din asta, fara gluma.
  • Gaseste-ti colegi cu care sa te intelegi, insa nu le solicita mila, nu vrea nimeni niste milogi. Incearca sa iti gasesti oameni cu care sa poti discuta si sa iti dea eventual si niste idei utile.
  • Cauta-ti de munca in alta parte, insa nu ceda sa faci ceva la locul actual de munca unde esti atacat si umilit.
  • Nu pleca capul si discuta ochi in ochi cu agresorii, ca sa spun asa. Incearca sa asculti cu atentie continutul a ceea ce spun ei, iti va fi de ajutor. Daca te vei enerva si vei ceda, nu iti va fi clar ce ai de facut.
Sper sa va ajute ce am scris, in fine eu va doresc sa aveti parte de un mediu de munca sanatos.

2 comments

Write comments
Unknown
AUTHOR
19 august 2016 la 15:51 delete

Daca ai fi scris si eu as fi citit aceste randuri in urma cu cativa ani,ce bine ar fi fost pentru mine si poate pentru multe alte femei. Sper ca si acum poate fi de mare ajutor multor femei numai sa citeasca acest articol.

Reply
avatar
19 august 2016 la 15:55 delete

Imi pare rau, sper ca ai trecut cu bine. Nu doar femeile sunt tratate asa la locul de munca, ci si barbatii.

Reply
avatar