De ce as plati si nu as plati un blogger

21:44:00 2 Comments A+ a-

Treaba cu banii in blogging incepe sa dramatizeze niste lucruri si sa creeze tot felul de animozitati si scenarii. Multi bloggeri se agita sa ceara bani, uitand ca totusi pentru banii aia trebuie sa si ofere ceva si ca misiunea primara a unui blog nu este de a face bani. Cine isi incepe un blog, nu incepe sa scrie ca trebuie sa isi plateasca facturi sau sa isi ia haine in plus. Incepi sa scrii cand ai ceva de spus si cand stii ca vrei ca vocea ta sa fie auzita si de altii. Ca mai vin si banii pe urma, asta e altceva.Banii nu scad valoarea si autenticitatea unui blog, decat daca scopul de a-i obtine devine primar si major. Ca atare, e plina blogosfera de bloguri cu tenta mare comerciala si unde orice articol are trimitere catre un brand, catre o treaba comerciala.


Eu consider ca poti faci bani curati din blog prin:
- Google AdSense;
- afiliere;
- banere ( cu limita si sa pui doar ceea ce chiar te reprezinta);
- articole platite, intr-o proportie de 10-15% ar fi sanatos, adica din cand in cand, daca sari de procentul ala, se cheama ca esti blog comercial si lasa-ma cu "comunitatea" si cu "autenticitatea" .

Poti face si bartere, gen daca tu ai nevoie de produsele X sau de serviciile Y, le poti primi in schimbul unui articol sau mai multe.

De ce as plati / nu as plati un blogger

Daca as fi o firma cu buget de marketing, as alege din cand in cand sa ma promovez si altfel pe bloguri. As selecta sa fie bloguri cu o tonalitate care sa se potriveasca cu mesajul meu si nu as da niste indicatii foarte stricte de promovare. As lasa omul sa imi vada produsele, sa le foloseasca, etc. Atentie, daca ii trimit omului acasa doua paste de dinti ca sa vada cum sunt, nu inseamna ca asta se considera barter, nu. Asta se cheama PR sample. Adica ii dau omului produsul sa vada cum e, sa vada daca el simte ca poate scrie despre asta, intelegerea pe barter vine dupa asta. Spun asta ca sa se inteleaga o data ca faptul ca daca primesc 50 de produse cosmetice intr-o luna, pentru blogul meu de beauty, asta nu inseamna ca eu trebuie sa scriu despre toate. 
As plati un blogger cand as sti ca el da un mesaj corect despre produsul meu si ca oamenii vor afla si ceva de dincolo de campania mea de brand. As plati pentru ceva personal, autentic etc. Nu as plati un blog de vedeta care pune niste poze frumoase, niste iaurturi aruncate printre posete MK sau vreo diva care isi prinde de chiloti poseta de la brandul meu. Daca vreau circ si chestii de showbiz, pot redirectiona banii catre vreo emisiune TV de cancan sau catre vreo revista tabloida si fac mai mult buzz si cu efect. 
Sau daca vreau glossy, platesc advertorial la Elle sau Marie Claire, dar nu as plati blog care se da a fi blog de fite. Blogurile cu fite si cu marea echipa in spate sunt de fapt niste alte site-uri gen revista online, de obicei cu impact si cu comunitati inexistente, ei fac articole doar sa dea frumos pe sticla si sa isi deserveasca clientela. Nu am de ce sa platesc un asemenea blog daca eu vreau sa fac comunicare tipica de blog. Ma duc mai degraba la o revista online serioasa si cu trafic.
Daca totusi ma roade curiozitatea sa vad ce efect as avea cu un blog de fite/vedetuta, as face o tentativa, as cere si statistic si follow-up dupa. Si as compara asta cu ce imi ofera un blog de om normal si fara figuri in cap de diva sau de frumusetea lumii.

Cati bani se dau unui blogger

Intrebarea asta suna a ce salar ai? Sau ce salar ar fi potrivit pentru jobul X? Totul depinde de om. Da, exista o grila de salarii si ca atare exista si o grila de tarife. Unii vehiculeaza zeci de lei, altii mii de lei. Totul depinde de context si de ce vrei de fapt. Si fireste si de simtul realitatii. Daca blogul tau nu starneste reactii si comunitatea ta doarme, ar trebui sa iti fie si rusine sa ceri bani. Tot asa cum ar trebui sa le fie rusine celor care isi cumpara trafic, followeri si fani. 

Blogul este si ramane ceva aditional, nu il vad ca pe un job unic si mi se pare si nesigur si imatur ca cineva sa se bazeze strict pe blog pentru a trai. Da, poti face asta cativa ani, dar daca vrei sa ajungi sa iei si pensie, get a serious job! Nu ca blogging-ul nu ar fi ceva serios, dar pana si scriitorii mari mai fac ceva pe langa si mai au un contract pe undeva, mai scriu pentru o revista, mai sustin cursuri sau se mai implica in ceva proiecte unde au si un contract pe termen lung.




2 comments

Write comments
Oana
AUTHOR
19 martie 2016 la 23:22 delete

Mmddaaaa, am vazut tot felul de discutii prin grupurile de pe Fb referitoare la bani :(

Reply
avatar
19 martie 2016 la 23:27 delete

Discutii sunt multe, pana acum nu prea am vazut nimic logic....

Reply
avatar