Vergeturile nu te transforma in mama eroina

21:51:00 5 Comments A+ a-


Ma oboseste de ceva vreme expunerea vergeturilor provocate de sarcina si nebunia de a le expune la infinit. Ma oboseste pentru ca e un cliseu obsesiv deja. Cicatrici, vergeturi pe burta, pe fund, pe sani, pe picioare, vene sparte, toate purtate ca si o emblema a maternitatii eroine. Maternitatea nu are treaba cu asta. Si vergeturile fac parte din viata, precum cosurile, petele de pe fata, celulita, foliculita, caderea parului, nu sunt semne de eroism, sunt semne de viata. Asta inseamna viata, inseamna transformare, inseamna inflorire, degenerare, inseamna durere si bucurie. 
Vergeturi au si adolescentii, ba chiar si barbatii.

Cred ca am uitat ideea cu intimitatea si cu misterul feminin, misterul feminitatii. Daca ajungem sa ne expunem cu mandrie cicatrici si vergeturi, nu stiu ce vrem de fapt sa le transmitem copiilor, ca faptul ca i-am adus pe lume inseamna doar chin? Ca inca suntem iubite de barbati ca avem acele semne de parca ar trebui sa ne insele de a doua zi de dupa ce nastem? Ce mesaje transmitem prin aceasta supraexpunere a maternitatii care ne face diforme?

Nu-mi dati doua palme virtuale. Eu nu am vergeturi dupa sarcina. Am aceleasi vergeturi pe care le am de la 18 ani si care mi-au fost provocate de o crestere accelerata cauzata de tratamentele hormonale care trebuiau sa imi normalizeze menstruatia. Altele nu am. Cicatrici post-cezariana am minime, practic nu le mai vede nimeni, abia vad eu o cicatrice subtire si nesemnificativa. Nu am avut pretentia sa fiu mai iubita sau mai admirata pentru ca mi-a fost greu sa ma refac fizic dupa nastere, adica nu voiam sa fiu tratata ca o femeie bolnava, pentru ca numai asta nu eram.

Totodata cred ca impreuna cu maternitatea castigam niste maturitate de care chiar trebuie sa dam dovada. Nu sa ne punem cenusa in cap, dar nici sa ne punem fustele in cap sa vada lumea cat suferim de atatea vergeturi si celulita. Fara suparare, celulita aveai si inainte de sarcina, nu cele 9 luni de minune ti-au adus celulita. Da, poate dupa sarcina e ceva mai multa, dar e tot aia veche la baza. Si eu am aceeasi celulita tot de pe la 18 ani, cu fluctuatii.

Crizele de slabit de dupa sarcina, nebunia ca o sa ne pierdem linistea in cuplu, aberatiile despre viata sexuala de dupa nastere, toate acestea nu fac decat sa transmita mesaje confuze si sa dea peste cap pana la urma viata copiilor nostri. Adolescentele sunt speriate de ideea de sarcina doar vazand "chinul" expus de mamele lor. Aveti putina decenta si acoperiti-va vergeturile si alte lucruri care nu sunt de expus, pana si Coco Chanel spune ca nici genunchii nu trebuie sa fie expusi sau o piele care nu arata bine. Expune-te acolo unde este cazul, in intimitate, e singurul loc unde este loc de nuditate si expunere maxima. In rest, pastreaza-ti nuditatea ta asa cum este, indiferent ca maternitatea te-a facut mai frumoasa sau mai putin prezentabila. 

5 comments

Write comments
Luiza F
AUTHOR
25 ianuarie 2016 la 22:48 delete

Mi-a placut la maxim articolul si am exact aceeasi parere ;)

Reply
avatar
25 ianuarie 2016 la 22:50 delete

Si ti-am descoperit si blogul cu aceasta ocazie :)

Reply
avatar