Alaptatul in public, parerea mea

17:32:00 0 Comments A+ a-


Alaptatul prin definitie este o chestie foarte intima intre tine si copil. Este mai mult decat un act de hranire, este o conectare emotionala, energetica, fiziologica, este tot ce poate fi mai apropiat intre tine si copil. Ca atare acest gen de moment se petrece in liniste si in intimitate acasa. Daca ai plecat totusi de acasa si copilul tau da semne clare ca doreste sa fie realaptat, ideal este sa cauti un loc ferit unde sa poti tu ca mama sa stai relaxata, sa ai la indemana lucrurile de care ai nevoie sa te speli pe maini  sau macar sa te dezinfectezi cu ceva ce ai la tine in geanta de urgenta. Pentru ca o mama care inca alapteaza si nu numai pleaca la ea mereu cu o geanta in care are diverse chestii de urgenta, de la servetele umede, la suzete, la lingurita sterilizata pusa intr-un recipient inchis si alte lucruri.


Personal nu am fost de acord cu alaptatul in public si am evitat sa fac asta. Am considerat ca atat timp cat copilul este mic si solicita alaptare la san, nu am motive sa ma plimb atat de mult incat sa fiu nevoita sa ii dau sa manance in afara casei. Daca mi s-a intamplat asta, eram in masina, am facut-o ferita de privirile celor din jur, in propria masina unde nu mai era decat sotul meu prezent si atat.

Oricat de relaxata si extrovertita ai fi, nu recomand sa alaptezi in public. In primul rand nu e normal sa te expui din punct de vedere igienic intr-un spatiu unde oricine poate sa tuseasca sau sa stranute. In al doilea rand, nu vad de ce sa expui o nuditate intr-un spatiu public, pentru ca un san este un san si nu se arata la public. Ti-ai dat vreodata tricoul jos in Piata Universitatii sau pe o banca in barca ca asa ti-a venit? Nu are sens sa supracamuflezi copilul, il vei sufoca si nici nu va putea manca normal. Si repet ce am mai zis si in alte articole, maternitatea nu este un motiv sa te supraexpui ca o eroina sau ca o martira, cu toata admiratia pentru o gramada de mame militante, nu pot tolera alaptarea in public. Nu mi se pare o chestie de facut in public, copilul tau vrea liniste, te vrea pe tine si doar pe tine, nu alti ochi, nu atentia ta indreptata catre altii si surplus de hormon de adrenalina in lapte ca tu mai schimbi o vorba cu cineva sau ca esti atenta cati nasturi s-au descheiat si cat din sanul tau este vizibil pentru trecatori.

Chiar si daca esti intr-un spatiu public, poti cere sa fii lasata intr-un birou, pe un hol mai ferit sau in coltul unei incaperi unde nu trece lumea. Ca idee in supermarketuri, puteti solicita personalului sa va lase intr-un birou unde aveti nevoie sa stati 20 de minute in liniste. Nu o sa va refuze nimeni daca stiti sa o cereti civilizat si fara sa faceti din asta o cerere revolutionara.

Stiu ca parerea mea va deranja multe mamici revolutionare si care au senzatia ca maternitatea in secolul XXI trebuie sa fie supraexpusa si considerata fancy. Trebuie doar sa fim mame, luati exemplu si de la pisici, pana nici ele nu alapteaza in public.