Fundația Estuar a lansat Centrul educațional pentru copii isteți

15:59:00 1 Comments A+ a-


Pentru mulți copii, sistemul de învățământ clasic nu răspunde întotdeauna nevoii lor de învățare și dezvoltare. Un ritm de lucru mai alert, nevoia de atenție specială sau dificultățile întâmpinate în ceea ce privește lucrul în echipă sunt aspecte care încă ridică numeroase probleme pentru părinții în cauză.
De aceea, Fundația Estuar a deschis astăzi porțile Centrului educațional pentru copii isteți, un spațiu care vine în întâmpinarea părinților care caută un program educațional complex, complementar educației formale, dar mai ales, un mediu în care siguranța, încurajarea exprimării creative, confortul emoțional și dezvoltarea armonioasă sunt prioritare.
Centrul reunește o echipă de specialiști de elită care vin cu răspunsuri și soluții la cele mai delicate întrebări. Împreună cu domnul doctor Cristian Andrei, președintele Fundației Estuar, cei mai buni psihologi, psihiatri sau terapeuți îi vor asista și pregăti pe cei mici, ajutându-i să își descopere propria identitate, să își formeze o imagine de sine pozitivă și să devină responsabili pentru propriile lor acțiuni.
De asemenea, centrul va răspunde nevoilor speciale ale copiilor diagnosticați cu probleme emoționale, comportamentale sau de dezvoltare.


Copii isteți, soluții pe măsură
Părinții copiilor cu tulburări de comportament trăiesc o permanentă provocare: alegerea unei grădinițe sau școli potrivite, alegerea unei persoane care să îl supravegheze pe cel mic atât timp cât ei sunt la muncă sau terapeuții care îi consiliază, toate acestea sunt probleme care rămân exclusiv în responsabilitatea familiei. Lucrurile sunt cu atât mai complicate cât, dintre copiii diagnosticați cu probleme emoționale sau de dezvoltare, 55,7% au tulburări de conduită perturbatoare, precum agresivitate, sfidare sau comportament social, în timp ce restul au probleme de anxietate sau de dispoziție- se simt triști, neiubiți sau deprimați, atenționează specialiștii Estuar.
Un copil cu semne de ADHD, de exemplu, așa cum este V., este hiperactiv, are o nevoie permanentă de atenție și de afecțiune. Mersul în colectivitate reprezintă o mare provocare pentru el, dar și pentru părinți.
Am schimbat trei grădinițe în acești ani – am mers la stat, am mers la privat. Cum V. este un copil puternic, care cere atenție, simte când cel din față este mai slab de fire decât el și folosește defectele celuilalt pentru a îl șicana, de aceea experiența grădiniței a fost una foarte dificilă. Educatorii nu reușeau să se impună în fața lui, nu reușeau să facă față energiei lui debordante. Așa a ajuns să fie scos afară pe hol și mai apoi pedepsit și bătut. Ni s-a spus să îl ducem la specialist și asta am făcut, însă educatorii probabil așteptau ca asta să reseteze copilul – bineînțeles că asta nu s-a întâmplat. Terapia cu psihologul trebuia să fie corelată cu ce se întâmpla la grădiniță, însă cum acest lucru nu s-a întâmplat, mersul la grădiniță s-a transformat într-o experiență cumplită și pentru noi, și pentru copil. Totul a culminat cu o zi în care l-am găsit pe băiat cu urechile negre și cu vânătăi pe corp.”, povestește doamna D., mama copilului în cauză.
„Conștienți că astfel de situații nu sunt singulare, am fost motivați să înființăm un centru educațional altfel – unul în care copiii și părinții să beneficieze de servicii specializate și personalizate, în care oferta educațională – evaluarea și direcționarea corectă a părinților cu copii către ajutor specializat, consiliere psihologică pentru copii, consiliere psihologică pentru părinți și aparținători, logopedie, o abordare comportamentală care se centrează pe o serie de principii si tehnici care au rolul de a transforma comportamentele nedorite într-unele pozitive- să se adapteze pe nevoile fiecăruia dintre ei. Se vor adăuga, de asemenea, în curând și o Cameră senzorială și o Cameră de observare, care să fie la îndemână, pentru copii și specialiști, în același loc spune Amedeea Enache, directorul Fundatiei Estuar.

Activitățile educative vor fi, așadar, dublate de cele de dezvoltare personală, prin ateliere multidisciplinare, care îmbină muzica, arta sunetelor, cu istoria, geografia sau meșteșugurile, pentru o experiență completă și inedită, care antrenează toate simțurile.

Centrul educațional pentru copii isteți, este o structură de economie socială dezvoltată de Fundația Estuar în cadrul proiectului ”Șanse egale la angajare pentru persoanele din grupurile vulnerabile”, proiect cofinanțat prin Fondul Social European. Parteneri în cadrul proiectului sunt Fundația Estuar, Organizația Suedeză pentru Ajutor Individual și Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe.
Persoană de contact: Laura Jigău, Specialist comunicare Fundaţia Estuar
Tel: 0758119321 E-mail: laura.jigau@estuar.org

Sursa: comunicat de presa

1 comments:

Write comments
Elfbebe
AUTHOR
23 octombrie 2015 la 12:02 delete

Ce interesant. Ceva asemanator au obtinut cei de la APCA Galati pentru copii cu autism

Reply
avatar