Despre igiena orala

15:21:00 3 Comments A+ a-



Te-ai spalat pe dinti ?
Da, mami.

Cam asta este o  fractiune de conversatie care apare de cateva ori pe zi in discutia mea cu cel mic. Din pacate, pe vremea cand eu aveam varsta lui, asta inseamna fix acum 33 de ani, igiena orala era un mic moft si oricum o chestie care ii preocupa mai mult pe adulti. Stiu ca mama ma punea sa ma spal pe maini des, dar mai rar pe dinti. Nu era un obicei cu spalatul pe dinti, nici la scoala nu ni se spunea, iar in magazine se gaseau pastele de dinti si periutele intr-un colt neluat in seama. Stiu ca foarte rar se gaseau periute de dinti pentru copii.

Astazi deja mass media si societatea iti impune sa ai o igiena orala impecabila, reclamele cu fete cu dintii albi ca de portelan sunt peste tot si cand intri intr-un supermarket, rafturile cu pasta de dinti sunt doldora de produse si de solutii pentru igiena orala.


Hai sa va spun de ce este important sa avem o igiena orala facuta cu atentie.

Poarta pe care intra microbii in corpul nostru este in primul rand cavitatea bucala: gura si tot ce e inauntru spus mai simplu, deci gingii, dinti, limba etc. Din multe studii medicale reiese ca incarcatura microbiana este mai mare in gura decat in zona anala, nu va strambati, este un adevar. Multi microbi infloresc intre dintii nostri si pleaca mai departe in corp. Ca atare si imunitatea v-o puteti intari daca va spalati pe dinti de cate ori trebuie si cu produse eficiente.

Aspectul dintilor este un element foarte important in relatia cu ceilalti. Atunci cand zambesti, interlocutorul tau identifica involuntar niste lucruri la persoana ta si te eticheteaza automat. Cand vezi pe cineva cu dintii cam galbeni si patati, hai sa fim seriosi ca nu este tocmai persoana cu care ai dori sa stai de vorba prea mult si cu placere.

Mirosul respiratiei este alt lucru afectat de igiena orala, pozitiv sau negativ. Iar un lucru delicat, eu nu suport sa vorbesc cu cineva caruia "ii miroase gura", cum spunem noi intre noi. Si credeti-ma ca inainte sa ma rujez sau sa ma parfumez, intai ma duc si ma mai spal inca o data pe dinti. La fel mi-am invatat si copilul, spala-te pe dinti dupa masa ca nu e prea frumos sa miroasa cineva farfuria ta de ciorba ramasa printre dinti. Stiu, nu sunt detalii frumoase, dar sunt adevarate si copiii trebuie sa stie de mici aceste detalii. Pana la urma este in avantajul lui pe viitor sa nu isi dea singur cu dreptul in stangul.


Astazi vreau sa va povestesc putin despre o gama pe care am descoperit-o de cateva zile, GUM. Am vazut produsele la HelpNet si in Mega Image, m-am documentat pe site-ul lor, Spotlight Med,  si ma amuzam ca pana si variante elegante pentru scobitori au. Nu stiu daca e tip de produs dedicat igienei orale pe care acest brand sa nu-l detina. Exista game si pentru copii, cu ingrediente adaptate in functie de varsta. Eu sunt mare consumatoare de ata dentara si de apa de gura si ma uit cate variante au, mai mult de 5, deja spune multe treaba asta. M-am bucurat ca cei de la GUM au luat legatura cu mine si ca in felul acesta am avut un motiv in plus sa va povestesc despre un subiect un pic delicat, dar tare util.

Tips pentru tinerele mame!
Recomand apa de gura in special mamicilor care alapteaza. Eu alaptam si de 12 ori pe parcursul a 24 de ore, nu ma puteam spala pe dinti de 12 ori pe zi, ar fi fost stupid. Dar clateam mereu gura cu apa de gura adaptata la ce aveam nevoie so si diluam cu apa plata apa de gura uneori. Voiam sa fiu sigura ca nu pleaca vreun microb - care pentru mine ca si adult era inofensiv sau imi dadea cel mult un stranut - catre bebelusul de o luna sau doua pentru care microbul respectiv ar fi creat o mica drama. Si neonataloaga si moasa Lamaze ne-a invatat asta, sa nu ne jucam cu sanatatea celui mic in primele 6 luni de viata si sa fim chiar paranoici prin prisma celorlalti, dar cu efect pozitiv pentru cel mic. Ca atare noi in primele 6 luni de viata ale celui mic, aveam si ape de gura pentru musafiri la baie. Stiu, suna paranoic, dar a fost minunat ca baietelul nostru nu a racit si nici nu a mirosit a Panadol Baby pana la 1 an.

Vreau sa va uitati cu atentie pe oferta celor de la GUM si stati pe aproape pentru ca voi veni si cu un concurs cu pachete dedicate copiilor. In concurs, o sa va intreb ceva detalii despre aceasta marca, care mi se pare foarte pregatita sa ofere orice solutie in asa fel ca dintii tai sa arate bine.
Pana atunci, nu uitati ca e bine ca celor mici sa le amintiti macar o data pe zi ca igiena orala nu este optionala.


3 comments

Write comments
Lucica Lazar
AUTHOR
26 octombrie 2015 la 15:39 delete

Cata dreptate ai cu spalatul pe dinti. Daca vrem sa fim sanatosi atunci trebuie sa avem grija de sanatatea noastra.
Multumim pentru articol! :-* <3

Reply
avatar
26 octombrie 2015 la 15:42 delete

Multumesc si eu ca ai reactionat asa repede :)

Reply
avatar
Luiza F
AUTHOR
27 octombrie 2015 la 16:33 delete

Si noi dam mare importanta igienei orale si mai si alaptez. E prima dată când citesc despre aceste produse. M-ai facut curioasa

Reply
avatar