Despre gradinita

20:03:00 1 Comments A+ a-

Cand cel mic se apropie de 3 ani, incepem sa ne gandim ca trebuie sa mergem la gradi... adica la gradinita. Momentul este si placut si dificil, deopotriva pentru parinti si copil.

Alegerea gradinitei este bine sa o facem din timp, sa cautam si recomandari de la alti parinti, putin google nu strica, ideal este ca si gradinita sa fie aproape de casa sau de locul de munca, dupa caz, astfel incat indiferent de situatie, sa putem ajunge oricand la gradinita in maxim 10 minute si pe jos daca este nevoie. De ce spun asta? Se poate intampla ca in primele zile sa avem ghinion ca cel mic sa se adapteze mai greu, sa nu accepte anumite lucruri si atunci cei de la gradinita ne vor suna sa venim poate sa il luam pe cel mic mai repede acasa.  Asta se intampla mai ales inainte de 3 ani, aici e vorba de cresa sau gradinite particulare cu grupa de copii sub 3 ani, cand se pot intampla lucruri gen o crestere de temperatura sau cel mic sa se constipe sau sa vomite pur si simplu fara cauza organice, este o forma a lui de a reactiona la un mediu nou.



Asigurati-va ca educatoarea si personalul de la gradinita are numarul tau de telefon, al tau, al sotului si chiar al bunicilor. In general, pe formularul de inscriere, gradinita cere mai multe numere de telefon.

Explicati-i celui mic cat de frumos este la gradinita si ce avantaje are ca merge acolo: mai multe jucarii, alte jucarii fata de cele de acasa, activitati mai interesante gen pictat sau modelat plastilina, interactiunea cu alti copii.

Notati-va regulile de la gradinita, programul, zilele de plata, ca sa va puteti organiza corespunzator.

Chiar si la gradinitele de stat exista lucruri de platit: masa copiilor, orele optionale, materiale auxiliare.

Cumparati pentru copil haine comode pentru gradinita, eu ma uit cum unele mame isi chinuie copii sa ii duca la gradinita cu camasa sau rochie, nu stiu cum se poate juca un copil imbracat ca pentru un fashion show.

Optati daca se poate intai pentru program scurt si apoi treceti si la program prelungit, daca va permiteti ca si timp.

Obisnuiti-va cu viroze si mici probleme de sanatate de colectivitate, copiii reactioneaza la intrarea in colectivitate in diverse moduri. Nu va burdusiti copilul cu vitamine si tot felul de imunizatoare din farmacie, asigurati-va doar ca ce mananca la gradi combinat cu ce mananca acasa ii asigura tot ce are nevoie ca si nutrienti. Stiu ca cei mici nu prea mananca fructe la gradinita, atunci suplimentati acest lucru acasa.
Pe perioadele cat cel mic este racit sau bolnav, e bine sa aveti cu cine sa il lasati acasa sau va puteti lu concediu medical, exista totusi o limita de 30 de zile pe an, asadar consultati-va cu medicul de familie de la primul caz.

Felicitati juniorul pentru fiecare progres facut la gradinita, ignorati insuccesele, insa daca ele revin, discutati cu el acasa, nu la gradinita.

In rest, bucurati-va, e inca la gradinita .

Astept si parerile voastre, eu am scris aici extrem de putine idei, dar voi mai reveni asupra acestui subiect.

1 comments:

Write comments
Lucica Lazar
AUTHOR
5 iunie 2015 la 13:07 delete

Multumim de sfaturi! :-*
L-am inscris si pe Denys la gradi, se va duce din toamna ...eu stau mai departe de gradi de asta am mai lasat un an sa treaca, in octombrie are 4 ani :) Nu stiu cum se va acomoda ca este foarte atasat de noi, mai ales de mine :D ...dar speram sa fie totul bine <3

Reply
avatar