Lauzia si Facebook

16:17:00 0 Comments A+ a-

Poza de pe famili.fr


La cateva ore/zile dupa nastere o mare parte din vedete isi expun nou-nascutii pe Facebook si se expun si pe ele pentru ca marele public sa vada cat de bine arata ele, cat de slabe sunt si cat de usoare sunt pentru ele zilele de lauzie.

Pe mine chestia asta incepe sa ma sperie la modul cel mai serios pentru ca vad in jurul meu mame obisnuite -adica nu persoane publice si care chipurile trebuie sa faca PR si rating din orice - ca incearca sa faca acelasi lucru.  Ma sperie gandindu-ma la ce societate creste in jurul meu, la ce noi curente de opinie trebuie sa ma adaptez si ce presiuni sociale se exercita fara nici un sens.

Luand problema strict stiintific: perioada de lauzie, care inseamna cele 6 saptamani de dupa nastere, este o perioada de sensibilitate maxima si pentru mama si pentru nou nascut si unde nu se accepta compromisuri de nici un fel. Este o perioada cand ca si mama trebuie sa iti vezi strict de copil si de tine, aici nu incap abateri de la regula de nici un fel.



Lauzia este si o perioada in care sensibilitatea emotionala a mamei este mai mare, poate fi influentata mai usor si isi poate adanci semnele depresiei postnatale.

Daca deschid Facebook-ul vad pozele a cel putin 2 persoane publice, asa zise vedete, care isi etaleaza abdomenul perfect la putine saptamani dupa nastere, apar in pictoriale cand teoretic copilul nici nu este intarcat, cu bebe pe post de poseta Hermes sau Vuitton, dupa cum este tinut asa intr-o parte superficial.

O mama normala se simte deja sub presiune, ea nici nu e capabila sa ajunga zilnic la baie sa isi faca un ritual de ingrijire normal, pentru ca are de alaptat, schimbat copil, leganat si facut ceva treburi prin casa, insa vede ca e posibil sa si arati ca o diva la nici o luna dupa nastere. Atunci isi pune intrebari ce nu face bine si incepe lantul de intrebari si suparari. "Daca X poate sa arate si ca o diva si sa fie si mama buna, de ce eu nu pot?".

Mi-as dori ca cineva sa opreasca acest curent de mesaje stupide sau sa comunice ca aceste mamici vedeta au si bona si menajera pe care copilul ajunge sa le cunoasca mult mai bine decat pe propria mama. Stiu vedete care erau pe scena la nici o luna dupa ce nascusera " ca sa nu piarda concertul" sau vedete care au iesit din maternitate pe tocuri de 12 si cu machiaj impecabil realizat. Femeile acestea sunt poate Wonder Woman sau mai degraba Wonder Fake Mother. Mi-aduc aminte ca una dintre ele era intrebata de o reporterita cum are ea grija de bebe si s-a incurcat un pic, ca nu stia cum sa spuna ca ii face laptele praf si nici ce scutece foloseste, era bine sa se documenteze de la bona inainte.