Pana la 10 de ani din viata iti pot fi luati de poliartrita reumatoida netratata

15:00:00 0 Comments A+ a-


Atunci cand cineva drag este suferind, intotdeauna intri in panica si incepi sa cauti solutii de unul singur. Ma bucura faptul ca exista asociatii ale pacientilor care isi doresc sa adune informatiile si resursele necesare in asa fel incat sa ajunga cu usurinta la cei care au nevoie. Seria evenimentelor How To Web aduce cu multa generozitate forme de comunicare online legate de diversele probleme de sanatate, astfel incat toti cei care se documenteaza online sa gaseasca informatii pertinente.

Bolile autoimune si afectiunile reumatice sunt din pacate un alt flagel al lumii moderne si e mai bine sa fim informati asupra lor. Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viaţă cu 5– 10 ani si asta este un argument suficient care sa te determine sa cauti tratamentul corect.


Bolile articulare reprezinta jumatate din totalul bolilor cronice de dupa varsta de 65 de ani.
Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie care afecteaza articulatiile mainilor si picioarelor, de unde rezulta tumefactii, dureri si distructie articulara. Este cea mai frecventa boala articulara de tip inflamator, afectand 1% din populatia generala.

Incidenta poliartritei reumatoide este mai mare in randul femeilor decat in randul barbatilor, iar statisticile arata ca se instaleaza intre 25 si 50 de ani. Poate sa apara si la copii, iar atunci vorbim despre poliartrita reumatoida juvenila, insa simptomatologia si prognosticul sunt usor diferite fata de adulti.


Cauza aparitiei poliartritei reumatoide nu se cunosc exact, dar se stie ca este o boala autoimuna, adica sistemul imunitar (care de obicei actioneaza pentru apararea organismului), ajunge sa lucreze impotriva propriului organism. Astfel, el ataca tesuturile articulare moi si pe cele conjunctive din componenta altor structuri ale corpului, cum ar fi vasele sanguine si plamanii. In final, se produc eroziuni ale cartilajelor, oaselor si ligamentelor articulare, cu aparitia in articulatiile afectate a deformarilor, instabilitatii si fibrozei. Viteza distructiei articulare variaza de la o persoana la alta, tabloul clinic fiind influentat de numerosi factori, printre care predispozitia genetica. Boala se poate instala treptat sau brusc.

Sursa foto: roche.ro


Boala in sine aduce pacientului dureri, modificarea aspectului fizic si chiar incapacitatea de a munci. Din punct de vedere estetic, boala poate afecta si aspectul articulatiilor care se maresc din cauza tumefactiei sau se deformeaza. Se mai pot produce mici luxatii falangiene, cu devierea degetelor de la fiecare mana catre degetul mic. De asemenea, la nivelul articulatiilor tumefiate se pot produce compresii ale nervilor din vecinatate, cu aparitia anesteziei sau paresteziei (sindrom de tunel carpian). Pana la 30% dintre persoanele care sufera de poliartrita reumatoida prezinta si chisturi noduli reumatoizi, adica niste proeminente de consistenta dura, situate imediat sub piele.

Strategiile actuale de abordare a poliartritei reumatoide se bazeaza pe: un diagnostic precoce, tratament precoce si un control strict al bolii. Terapiile modern sunt capabile sa induca remisiunea, dar interventia reumatologului ar trebui sa fie facuta inaintea aparitiei leziunilor structurale. In cele mai multe cazuri, pacientii ajung la medicul reumatolog cu dizabilitati déjà instalate, in aceasta situatie remisiunea fiind aproape imposibila.

Din pacate, forme ale acestei afectiuni se intalnesc si la copii.



Artrita idiopatica juvenila  este cea mai comuna boala reumatica la copil si o cauza importanta de dizabilitate pe termen scurt si lung Are un impact functional major, cu afectarea cresterii osoase ce duce la nevoia de protezare la varsta tanara. De foarte multe ori, copiii diagnosticati cu artrita idiopatica juvenila  nu pot merge la scoala si nu pot participa la activitati normale pentru varsta lor.

Cele mai frecvente simptome ce sunt prezente in toate formele de artrita juvenila reumatoida sunt: durere articulara si edeme ce apar si dispar, dar adesea sunt persistente, rigiditatea / limitarea miscarilor articulare ce dureaza mai mult de o ora in timpul diminetii , iritabilitate, refuzul de a umbla sau protejarea articulatiei (parintele observa copilul schiopatand sau ca evita sa foloseasca unele articulatii).
Durerea este un simptom comun al artritei idiopatice juvenile. Este insa posibil ca  pacientul-copil sa nu o identifice ca fiind o problema. Copilul poate fi mai nelinistit de rigiditatea articulatiilor si sa le descrie mai bine si mai degraba pe acestea. Unii specialisti sunt de parere ca unii copii nu-si exprima sau nu identifica durerea din cauza aversiunii fata de procedurile medicale. 

50% din persoanele suferinde de poliartrita reumatoida sunt nevoiti sa renunte la locul de munca in primii 10 ani ai bolii si la 75% dintre bolnavi apar eroziuni articulare vizibil radiologic in primii 2 ani de evolutie ai bolii. Nu este o boala a batranetii si nu trebuie privita cu normalitate daca pacientul este mai in varsta, cei din familie trebuie sa il incurajeze sa caute tratamentul adecvat.

Pe cei care se confrunta cu acest tip de afectiuni, ii rog sa acceseze pagina A.P.A.A - Asociatia Pacientulor cu Afectiuni Autoimune si sa solicite toate informatiile necesare.

Va doresc sa fiti sanatosi si informati.