Spala-te! Strange ...dupa cainele tau! Nu scuipa pe trotuar!

22:54:00 8 Comments A+ a-




Spala-te! Strange ...dupa cainele tau! Nu scuipa pe trotuar! - Titlul acestui articol l-as imprima pe cateva afise uriase si le-as pune peste tot prin Bucuresti. Am vazut ca acum e o perioada cand lumea e suparata pe stapanii de caini care isi lasa animalul sa isi faca nevoile peste tot si nu strang dupa ei...de problema asta sunt dezgustata de ani de zile si vad zilnic cucoane bine imbracate si parfumate cum isi plimba animalul in lesa, dar lasa in urma gramezi de caca....si nu au nici cel mai mic impuls de a strange sau macar sa-si ghideze cainele sa isi faca nevoile in niste locuri mai ferite, nu in mijlocul trotuarului.



O alta problema grava care inca persista in Bucuresti este spalatul, igiena personala. Si asta simt imediat cum trebuie sa stai la o coada intr-un magazin sau la vreun ghiseu, nu mai vorbesc de mijloacele de transport in comun pe care le evit la maximum tocmai din acest motiv. Nu este o problema de saracie, sa fim seriosi, acum gasesti gel de dus si deodorant la Lidl si la 3-4 lei bucata.


Am gasit si un mesaj lansat de un blog subiectiv.ro intr-un articol prin 2007 si preiau si eu imaginea cu multumiri ca cineva a avut aceasta idee, dar cu dezamagirea ca nu prea s-a intamplat mare lucru din 2007 si pana acum:


A pleca dimineata la munca cu aceeasi bluza cu care ai fost cu o zi inainte, nespalata , si fara sa faci un dus inainte inseamna cel putin nesimtire. Nu am avut masina spalat ani de zile si am spalat la mana in fiecare zi in conditiile in care lucram 12 ore pe zi, deci e posibil, asa ca nici scuza ca nu am cand sa spal nu poate exista. Mai auzeam si fabula ca " nu ma dau cu deodorant ca fac cancer"... sa fim seriosi, nu este demonstrat nici pana astazi ca acei compusi de aluminium din deodorante pot provoca cancer.

Scuipatul pe trotuar este alta forma de barbarism citadin si poate ar trebui explicat undeva ca daca totusi se intampla sa trebuiasca sa scuipi ceva, exista servetele de hartie, scuipa in ele si arunci hartia la un cos de gunoi....Bucurestiul are cosuri de gunoi peste tot, Doamne ajuta sa le si folosim.

Daca ar fi sa depasesc aceste 3 nivele, as trece si la treaba cu pastratul curateniei la locul de munca, am avut impresia de multe ori ca unii oameni cu care lucram alaturi in open space-uri traiesc acasa in caverne..pentru ca pe biroul lor era mai mult praf si mai multe gunoaie decat la metrou. Chiar ma intrebam cum o fi la ei acasa si cum pot trai asa. 

Cred ca problema bunului simt se pastreaza ca si un adevarat virus al acestei epoci, oricat de moderni si de avansati ne credem.....nu o sa ne faca nimeni curat in jur si nici nu o sa gasim vreo aplicatie pe smartphone care sa faca curat in locul nostru.

Suntem in 2014 si uneori am senzatia ca timpul trece degeaba cand e vorba de educatia aceea minima si de bun simt.

Cand noi, romanii, vom aplica aceste lucruri de bun simt, atunci sa avem pretentia sa fim respectati ca si natie si ca si popor si atunci sa avem pretentia sa avem aceleasi conditii de viata ca cei de mai la Vest.

8 comments

Write comments
Ana Naghi
AUTHOR
24 februarie 2014 la 16:25 delete

De acord cu tine in toate!

Eu sunt cadru didactic si ma lupt cu morile de vant, dar nu obosesc! :Le tot spun elevilor mei ce inseamna sa fii curat si ca nu exista scuze pentru murdarie! Dar cand acasa vezi una, iar eu spun lucruri ce par a nu avea sens, ce crezi ca aleg sa faca acesti copii?! Din pacate, exista prea putine cazuri in care copiii isi depasesc situatia si fac lucrurile mai bine decat parintii lor... Le-as numi miracole.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
24 februarie 2014 la 20:32 delete

Cred ca ai pus punctul pe i. Din pacate, aceasta situatie absolut dezgustatoare este prezenta in toata Romania. Zilnic trebuie sa suport, in autobuz mai ales, persoane certate cu apa si sapunul, zilnic trebuie sa fiu dezgustata de persoane care scuipa in fata ta pe trotuar si apoi iti arunca un ranjet de suprematie de parca ar fi scuipat un ou de aur, aproape zilnic sunt impinsa de al meu prieten din calea "norocului" si cred ca situatia aceasta nu se va schimba prea curand. Cu toate afisele din lume, nesimtirea si proasta educatie nu se va schimba. Unii din noi continua sa persevereze in prostie si nesimtire de parca ar fi un scop in viata.
Pe langa ce ai scris in articol as mai mentiona si aruncatul sacului de gunoi de la geam, scuipatul in incaperi publice, facutul de pipi pe capacul toaletei publice, manjirea cu diverse substante biologice pe peretii toaletei publice, etc. Imi cer scuze daca am intors pe dos stomacul cuiva, dar da aceste lucruri chiar se intampla in lumea reala, si nu, nu numai in orasul meu, ci am vazut acest lucru si in alte orase cu "grad de civilizatie" mai mare. Pupici :*

Reply
avatar
Aurelia
AUTHOR
24 februarie 2014 la 21:03 delete

Înainte să judeci pe cineva , poate că ar fi bine să te gândesţi că ai putea fi în locul lui .Si eu sunt printre acei oameni care "put", marginalizaţi de o societate "mult prea perfectă" şi alimentată de oameni " superiori ". Viaţa nu este roz pentru toată lumea şi nu toţi trăim într- un climat glossy . Nu am ales să mă nasc cu grave dereglări ale glandei tiroide , nu am putut înţelege motivul pentru care oamenii mă evitau , colegele râdeau de mine . Văzând din afară , ridici repede degetul şi acuzi . Uitându-te din interior , vezi 28 de ani de chinuri , tratamente cu hormoni , transpiraţie excesivă , operaţie de tiroidă . Şi în ciuda faptului că m-am operat , astazi am 8 deodorante in dulap ( cu şi fără alcool ) , medicamente care mi-au distrus sistemul imunitar , dar , mai rău , am privirile şi vorbele celor din jur . "Puţi " - am auzit-o de sute de ori , dar tot nu doresc nimanui chinul prin care trec ! Vorbele cale ale TALE dor cel mai mult! Păcat !

Reply
avatar
Marya
AUTHOR
24 februarie 2014 la 21:08 delete

Bunul simt in Bucuresti in mod special lasa de dorit. Nu stiu cum sunt alte orase din Romania, majoritatea pe unde am fost nu am vazut asa ceva. In Bucuresti lumea este foarte rea, agresiva si fata cei 7 ani de acasa. Chiar astazi am fost sa imi scot masina de la financiar si acolo putea ingrozitor, a imputit.
Cat despre cainii cu stapan...hmmm...eu am caine, malamut de alaska si strang dupa el mereu cand isi face nevoile pe trotuar, parc sau in locuri care sunt vizibile ochiului...dar sincer cand se baga in boscheti nu ma bag dupa el :). Ca sa nu mai spun ca multi vecini din bloc sau blocurile alaturate au caini de talie mica si nu strang dupa ei, pe motiv ca au caini mici si se caca putin (scuzati expresia)...pai da oi avea tu caine mic, dar sa isi faca nevoile o sapt in acelasi loc sa vedem cat rahat se strange!

Reply
avatar
24 februarie 2014 la 21:25 delete

Draga Aurelia, acest articol cu certitudine NU se adreseaza oamenilor cu probleme de sanatate cronice care au si efectul despre care spui tu. Eu nu am auzit pana acum de acest gen de efect, insa cred ca este foarte greu si imi pare sincer rau ca trebuie sa treci prin asa ceva. Pot doar sa iti fac o sugestie sa incerci si metode alternative ale medicinei, cunosc femei operate de tiroida si care fac si tratamente mai aparte ca sa isi duca viata in mod normal. Nu traiesc nici pe departe intr-o lume glossy :). Multumesc mult pentru ca ai scris comentariul tau, apreciez mult ca ai venit si cu aceasta parere...dar repet, nu ma refer la oamenii cu probleme de sanatate. Multa sanatate si curaj sa infrunti boala ta!

Reply
avatar
24 februarie 2014 la 21:27 delete

Hahaha, au caine mic!! ca sa vezi. A, da , daca se duce intr-un tufis, nu e deranjant, sunt caini oarecum dresati care cauta locuri cat mai ferite sau cu vegetatie unde isi fac problemele, pana la urma si natura asta are un sens....dar nu sa faca pe trotuar unde circula oamenii zi de zi.

Reply
avatar
Simple thing
AUTHOR
24 februarie 2014 la 22:06 delete

Civilizatie cuvantul asta e prea mult. Cu cainele nu prea stiu ce sa spun dar este f deranjant sa vezi mizerie peste tot, iar despre spalat cred ca unii oameni nu ar face-o nici daca ar avea toate conditiile necesare, pentru ca am intalniit foarte multi oameni nespalati, imputiti de care stiam clar ca nu duc lipsa nici de apa nici de sapun

Reply
avatar
NADIA CANDREA
AUTHOR
26 februarie 2014 la 00:04 delete

e vorba despre educatie...lipseste cu desavarsire la unele persoane, e drept ca sunt si altele cu grave probleme de sanatate.

Reply
avatar