Astmul - o boala care poate fi tinuta sub control

14:41:00 0 Comments A+ a-

Astazi, 7 mai 2013, ziua dedicata astmului la nivel mondial, s-a relansat campania de informare despre astm si am avut placerea sa fiu invitata la conferinta de presa si veti vedea mai jos si prezentarea de la acest eveniment.



Eu am sa va povestesc putin despre ce stiam pana astazi despre astm si cum priveam boala asta. Stiam ca cei bolnavi de asa ceva sunt in general oameni palizi si mereu cu un aparat dupa ei pe care si-l pun la nas cand ii apuca tusea. 


Pentru ca baietelul meu a avut anul trecut doua episoade de bronsiolita, am auzit asa printre diversi termeni medicali vehiculati de pediatri si faza asta cu astmul care apare din ce in ce mai des la copiii din ziua de astazi. Normal ca te panichezi cand auzi asa ceva. 
Este bine ca atunci cand vezi ca copilul tau tuseste o perioada mai lunga si nu ii mai dai de cap, sa ii faci testele necesare si sa mergi la un pneumolog, nu e neaparat sa fie cauza astmul in sine si inainte sa te fixezi pe ideea acestei boli, mergi si investigheaza. Astazi este posibil sa faci toate testele necesare pentru a afla daca e astmul problema ta sau a copilului tau. Noi am avut norocul ca pediatrul sa ne indrepte catre un pneumolog care ne-a spus ca nu este nici un fel de problema cu cel mic, pur si simplu intrarea in colectivitate, la gradinita, l-a expus la mai multi microbi. Am fost sfatuiti sa renuntam o perioada la gradinita, atat timp cat baietelul nostru o sa mai creasca si o sa isi intareasca sistemul imunitar. Pentru ca si daca lasam un copil expus multa vreme la factori care ii agreseaza sistemul respirator, exista si riscul sa faca astm. Asadar informarea si comunicarea corecta cu specialistii inseamna prevenire si implicit santate.

Cu un discurs realist si echilibrat, ne-a intampinat astazi domnul Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, intr-un spatiu foarte aerisit la SkyBar, mentinand tot timpul mesajul ca medicina de astazi poate ajuta pe oricine sa isi tina astmul sub control. Sunt oameni care fac sport de performanta cu astm, asa ca nu mai e cazul sa ne panicam cand auzim despre aceasta maladie.



Dumnealui ne-a prezentat si care sunt mijloacele de informare si in acest sens site-ul http://www.invingeastmul.ro/ ofera toate informatiile necesare. Iti poti face un test online sa vezi daca ai motive sa te gandesti ca ai astm sau poti profita de un test gratuit de spirometrie, incepand cu 13 mai. Singurul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te programezi telefonic la unul din centrele prezentate pe acest site si am observat ca sunt cam in toate marele orase din Romania si nu numai. AICI gasiti lista completa.


De asemenea, bucureştenii se pot testa şi în Parcul Tineretului, intrarea dinspre Palatul Copiilor, între 11 şi 12 mai.
 „Testul se numeste spirometrie, nu doare ÅŸi nu necesită efort. Durează 5 minute, iar rezultatul se dă pe loc.” spune Prof. Dr. Florin MihălÅ£an, PreÅŸedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Eu sper ca aceste informatii sa va fie de ajutor voua sau celor dragi voua si daca aveti prieteni sau cunostinte care si-ar dori sa isi faca testul de spirometrie gratuit, vorbiti-le despre site-ul  http://www.invingeastmul.ro/mainmenu.htm