Libris redeschide libraria St. O. Iosif din Brasov, dupa 6 luni de renovari si o investitie de 500.000 Euro

17:58:00 0 Comments A+ a-

 

 


 

Dupa 6 de luni de lucrari de reamenajare, libraria St. O. Iosif, “vatra” Libris, isi redeschide portile la Brasov pe 26 aprilie. Investitia in proiectul de reamenajare a spatiului, care include si reabilitarea cladirii - monument istoric in care functioneaza libraria inca de la infiintare, se ridica la 500.000 de euro. 


Fondata in 1991 de Ana si Virgil Onita, Libris este una dintre primele companii postdecembriste dedicate cartii si culturii. „Vatra” Libris este libraria St. O. Iosif din Brasov, un spatiu care exista inca din 1918 si in care, pe parcursul a mai bine de un secol, a functionat intotdeauna o librarie. De-a lungul timpului aceasta a avut diverse denumiri, dar numele initial a fost St. O. Iosif, iar Libris il pastreaza in continuare, fiind o ancora a culturii brasovene si, probabil, cea mai veche librarie din tara. 


“Am intrat in lumea comertului de carte inainte de anii ‘80, iar in urma cu 33 de ani am preluat libraria. Imediat dupa ‘89, libraria St. O. Iosif, unde lucram ca librar, era in mare pericol sa fie transformata in orice altceva. In ‘91 am demarat proiectul Libris cu gandul si viziunea ca aceasta librarie sa ramana o Casa a Cartii si asa a devenit prima librarie privatizata din Romania si sediul Libris. Cat despre St. O Iosif, aceasta denumire exista inca din 1918. Chiar daca pe parcursul anilor libraria a avut si alte denumiri, aceasta era deja cunoscuta de catre publicul larg, nu doar cel brasovean, asa ca nu i-am schimbat niciodata numele”, spune Ana Onita, fondator Libris.


Design experiential, cu 15 mii de titluri si 3 zone dedicate cititorilor de toate varstele


Odata cu redeschiderea librariei, St. O. Iosif devine o destinatie importanta pe harta Brasovului si nu numai, gazduind peste 15 mii de titluri. Spatiul de 200 mp impartit in 3 zone mari a fost regandit si reamenajat.



Salonul principal gazduieste cartile de beletristica in romana si engleza, titlurile de dezvoltare personala, spiritualitate, parenting, young adult si accesoriile. Atelierul de povesti, respectiv zona pentru copii intre 0-8+ ani, este dedicata volumelor pentru cei mici. Laboratorul de idei, salonul de la subsol, serveste evenimentelor si gazduieste titlurile de specialitate (drept, medicina, carte scolara). Astfel, subsolul a fost transformat intr-un centru cultural multifunctional, gandit sa gazduiasca lansari de carte si alte evenimente, cu trepte ample care faciliteaza adunarile publice.


“De-a lungul celor 6 luni de lucru la renovarea librariei St.O.Iosif, filozofia si ADN-ul Libris s-au manifestat mai mult ca niciodata. De la respectul pentru carte si experienta cititorilor, care sunt centrale in toate proiectele noastre, la agilitate, adaptare si deschidere la schimbare, toate sunt reflectate astazi in spatiul fizic al librariei. Fiind un spatiu istoric, in care de 105 ani a functionat intotdeauna o librarie, am avut parte de multe provocari in acest proiect de amenajare. Dar asemenea unui personaj dintr-o carte, care se dezvolta cu fiecare pagina parcursa, si noi si proiectul nostru am depasit provocarile si am ajuns intr-un punct culminant. Iar din acest punct, sunt convinsa ca libraria St. O. Iosif va deveni deopotriva o destinatie culturala si turistica, fiind probabil si cea mai veche librarie din tara” spune Augusta Onita-Bagoly, Manager Libraria St. O. Iosif. 


Designul si amenajarea au fost realizate de arhitectul Stefan Vlad de la Singleart Design&Architecture, a carui viziune s-a aliniat obiectivului de a transforma spatiul librariei intr-o destinatie asociata cu lectura, cartea si cultura in toate formele sale. 


Astfel, proiectul a fost ghidat de dorinta de a transforma complet spatiul existent, folosind paleta de culori specifica Libris: verde pal, albastru marin si lila, pentru a crea un mediu vibrant si primitor. 

Acest amestec de culori a fost esential pentru a atrage o gama larga de varste, dorind sa transformam Libris intr-un punct de intalnire cultural pentru toti iubitorii de carti. 


“Acest proiect nu a fost doar o reamenajare, ci o reimaginare a modului in care spatiul fizic al Libris poate amplifica si completa prezenta din online”, precizeaza arh. Stefan Vlad, Singleart Design&Architecture.


O schimbare majora a fost redeschiderea fatadei, care acum ofera lumina naturala si vizibilitate pentru trecatori. De asemenea, un punct focal este zona de relaxare, dotata cu fotolii confortabile si o canapea, accentuata de un perete verde impresionant, cu plante naturale stabilizate, creand un colt de lectura intim si inspirational. 


Investitia in reamenajarea librariei situate in cladirea istorica de pe strada Muresenilor nr. 14 s-a ridicat la jumatate de milion de euro, suma incluzand consolidarea integrala a cladirii. 



Despre Libris

 

Afacere 100% romaneasca, Libris a intrat pe piata de carte in 1991, cu libraria St. O. Iosif din Brasov. In 2009, apare Libris.ro care, in 14 ani de existenta in online, a devenit nume de referinta pe segmentul de librarii in Romania.

 

In toti acesti ani, Libris si-a asumat activ un rol de sustinator al lecturii si a derulat campanii numeroase in acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care isi propune sa-i atraga pe copii si adolescenti catre lectura, oferind acces la volume noi si actuale bibliotecilor scolare. Anual zeci de biblioteci primesc, in urma unui concurs de proiecte de incurajare a lecturii, volumele cele mai dorite de copii, precum si titluri necesare incluse in bibliografie, astfel incat cei mici sa poata descoperi cititul prin carti noi, colorate si atractive.


sursa: comunicat de presa