Libris, 2 aprilie, Ziua Internationala a Cartii pentru Copii

19:57:00 0 Comments A+ a-


 


2 aprilie, Ziua Internationala a Cartii pentru Copii

Ce volume pentru copii au ales romanii pe Libris in ultimul deceniu


Peste 7.5 milioane de carti pentru copii vandute in ultimii 10 ani pe Libris.ro

Cartile pentru Copii, cea mai vanduta categorie in 2022

Bufnita care se temea de intuneric, cea mai vanduta carte pentru copii in ultimii 10 ani

Ioana Chicet Macoveiciuc, singurul autor contemporan pentru copii in top 10 pe ultimul deceniu

Ion Creanga, cel mai bine vandut autor pentru copii in ultimii 10 ani

Ziua Internationala a Cartii pentru Copii este celebrata anual pe 2 aprilie, data nasterii  renumitului scriitor pentru copii, Hans Christian Andersen, pentru a constientiza beneficiile lecturii de la varste fragede si pentru a le insufla celor mici pasiunea pentru citit si a canaliza atentia asupra ofertei de carte destinate copiilor. Libris, librarie online de referinta pe piata din Romania, a vandut in ultimii 10 ani, peste 7.5 milioane de carti pentru copii, iar in ultimul an un sfert din volumele livrate sunt din categoria Carti pentru Copii, categorie care domina topurile de vanzari din 2022.


Topul celor mai bine vanduti autori romani pentru copii este condus, atat in ultimii 10 ani, cat in ultimul an, de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Alec Blenche si Alex Donovici completeaza topul celor mai bine vanduti autori romani contemporani in ultimii 10 ani. In perioada martie 2022-martie 2023, cei mai apreciati 3 autori romani contemporani sunt: Ioana Chicet Macoveiciuc, Veronica D. Niculescu si Alex Donovici.


Remarcam cu bucurie ca in ultimii 10 ani interesul fata de lectura a crescut constant, semn ca parintii inteleg si fac demersuri pentru a creste cititori. La nivelul anului trecut, categoria Carti pentru copii a avut cele mai multe volume vandute pe Libris.ro. Inca de la inceput, noi am acordat o atentie speciala diversificarii ofertei editoriale pentru copii, pentru ca indiferent de genul sau subiectul cartilor, acestea reprezinta o oportunitate excelenta de invatare si de dezvoltare pentru copiii de toate varstele. Organizam constant evenimente, targuri, donatii de carti pentru copii, workshopuri si diverse actiuni prin care incercam sa le insuflam celor mici pasiunea pentru lectura si suntem incantati sa observam ca acestia au o relatie tot mai apropiata cu cartile -a precizat Laura Teposu, CEO Libris. 


Ioana Chicet Macoveiciuc se situeaza pe locul 6 in Top 10 autori pentru copii in ultimul deceniu pe Libris.ro, fiind de altfel si singurul autor contemporan din acest clasament. 


Topul este dominat de scriitorii clasici, romani si straini, care au marcat copilaria generatiilor mai varstnice, dar continua sa ramana relevanti pentru micii cititori. 

Astfel, potrivit datelor librariei online, Ion Creanga este cel mai bine vandut autor din ultimii 10 ani, cu peste 130.000 de volume vandute, urmat de Fratii Grimm, cu 125.000 de volume si Hans Christian Andersen cu peste 60.000 de volume vandute. 



Top 10 cei mai bine vanduti autori pentru copii in ultimii 10 ani (martie 2013-martie 2023)


1. Ion Creanga

2. Fratii Grimm

3. Hans Christian Andersen

4. Mark Twain

5. Antoine de Saint-Exupery

6. Ioana Chicet Macoveiciuc

7. Jules Verne

8. Jill Tomlinson

9. Petre Ispirescu

10. Ioan Luca- Caragiale

     

Top 5 cei mai bine vanduti autori straini contemporani pentru copii in ultimii 10 ani (martie 2013-martie 2023)


1. Geronimo Stilton

2. Jeff Kinney

3. Mary Pope Osborne

4. Sven Nordqvist

5. Erin Hunter


Top 5 cei mai bine vanduti autori romani contemporani pentru copii in ultimul deceniu (martie 2013-martie 2023) 

1. Ioana Chicet-Macoveiciuc

2. Alec Blenche

3. Alex Donovici

4. Alex Moldovan

5. Silvia Ursache


In topul celor mai vandute 10 volume pentru copii se regasesc titluri clasice de aventuri, alaturi de carti cu activitati prin joc si materiale educative care completeaza procesul de educatie.


De la an la an, oferta editoriala de carti pentru copii devine din ce in ce mai vasta, mai diversa, parintii pot alege acum dintr-o varietate de genuri si subiecte. Ilustratiile sunt colorate, atractive tocmai pentru a-i ajuta pe copii sa-si dezvolte imaginatia, sa invete sa identifice obiecte, animale, personaje. Chiar si cartile cu povesti clasice sunt reinterpretate, adaptate varstei si nivelului cognitiv al celor mici. De asemenea, remarcam un interes in crestere pentru  enciclopedii, dictionare pentru copii, dar si carti care acopera subiecte precum stiinta, geografia, istoria, mediul inconjurator. Cartile cu activitati interactive, precum ghicitori, jocuri, puzzle-uri si desene, care ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile motorii si cognitive sunt de asemenea prezente in topul celor mai cerute carti pentru copii a mai precizat Laura Teposu.


Top 10 cele mai bine vandute carti pentru copii in ultimii 10 ani (martie 2022-martie 2023)


1.Bufnita care se temea de intuneric - Jill Tomlinson

2.Micul print - Antoine de Saint-Exupery

3.500 de adevaruri uimitoare si amuzante

4.Tari si capitale - Carti de joc educative

5.Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +3 ani

5.Pinguinul care voia sa afle mai multe - Jill Tomlinson

6.365 de lucruri de creat si confectionat

7.Pisicuta care voia sa ajunga acasa - Jill Tomlinson

8.Mary Poppins - Carte de colectie - P.L. Travers

9.Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai - Nikolai Nosov

10.Te iubesc orice-ai face! - Ioana Chicet Macoveiciuc

     

Top 10 cele mai bine vandute carti pentru copii in ultimul an (martie 2022-martie 2023)


1.500 de adevaruri incredibile si trasnite

2.500 de glume jucause pentru copii

3.Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +3 ani

4.Minunea - R.J. Palacio

5.Matilda - Roald Dahl

6.500 de adevaruri uimitoare despre corpul omenesc

7.Fetita careia nu-i placea numele sau - Elif Shafak

8.Draga profesore Einstein - Alice Calaprice

9.Micul print - Antoine de Saint-Exupery

10.Iubim sa calatorim. Ema si Eric descopera Romania - Ioana Chicet-Macoveiciuc, Lavinia Trifan


Despre LIBRIS 

Afacere 100% romaneasca, Libris a intrat pe piata de carte in 1991, cu libraria St. O. Iosif din Brasov. In 2009, apare Libris.ro care, in 13 ani de existenta in online, a devenit nume de referinta pe segmentul de librarii in Romania.


In toti acesti ani, Libris si-a asumat activ un rol de sustinator al lecturii si a derulat campanii numeroase in acest sens. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care isi propune ca in 5 ani sa ajunga in peste 350 de unitati de invatamant, cu donatii de volume actuale, care sa-i atraga pe copii si adolescenti catre lectura. 


Sursa: comunicat de presa