Sfaturile mele ca vegetarian de 15 ani

16:17:00 0 Comments A+ a-


 

Anul acesta se cam fac 15 ani de cand sunt lacto-ovo-vegetariana. Mai am si zile cand nu consum oua sau lactate, insa nu rezist asa mult.

Nu a fost o decizie fortata de a renunta la carne, a fost ceva natural pentru mine. Nu mi-a placut niciodata carnea. Mananc si acum peste ocazional, ciupesc un cubulet de slanina sau o feliuta de salam de Sibiu de 2-3 ori pe an, in rest baza mea sunt legumele si ouale.

Imi place painea in continuare, nu fac abuz, insa sunt si fana patiserie. Nu zi de zi, dar saptamanal vreau un croissant sau o merdenea buna cu telemea.

Ce as putea recomanda eu dupa atatia ani:

- renuntati la carne daca simtiti ca puteti face asta fara frustrari mari

- chiar daca mancati inca carne, incercati sa o reduceti, oricum ati da-o suntem omnivori, nu carnivori.

- nu exagerati cu acele mancaruri fandosite din quinoa, fructe exotice si smoothies. Un cartof prajit cu mana ta, intr-un ulei de calitate, cu putina mamaliga si usturoi e net mai bun decat nu stiu ce budinca din tot felul de piureuri de cereale si fructe.

- dupa trecerea la vegetarianism, faceti-va anual o hemograma, doar sa vedeti sa nu va afecteze pe undeva.

- atentie la proteine, sa le luati din fasole sau naut, humus, dar totusi nu neglijati un aport de proteina animala din oua sau iaurt din cand in cand.

- a fi vegetarian e mai scump. Credeti-ma pe cuvant, e mult mai usor sa faci un sandwich cu salam sau sa ceri niste carne si cartofi la  orice restaurant. Mancarea vegetariana te duce uneori la sume mai mari.

- evitati toate acele imitatii de carne, gen burger vegetal sau cutiile cu pate vegetal care sunt bombe calorice si de aditivi. Mai degraba un humus, o fasole batuta.

- nu agitati lumea in jurul vostru ca voi sunteti vegetarieni, sa nu va atinga farfuria cu ceva carne, sa nu se atinga mazarea voastra de carnea lor, nu se intampla nimic, nu vreti sa creati nervi altora si nici voua.

- obisnuiti-va sa cititi etichetele, multa mancare vegetariana de prin magazine e amestecata cu atatia aditivi si porcarii ca nici nu mai stiti ce mancati.


Sursa poza: pexels