“ENNIO”, filmul-tribut al lui Giussepe Tornatore, din 18 noiembrie pe marile ecrane din România

16:01:00 0 Comments A+ a-

 
ENNIO” este un film-omagiu în regia lui Giuseppe Tornatore, portretul cinemato-grafic al lui Ennio Morricone, probabil cel mai popular și prolific muzician al secolului al XX-lea, de două ori câștigător al Premiului Oscar®, autor a peste 500 de coloane sonore, reformator al muzicii pop italiene din anii 60-70 dar și autorul unor lucrări clasice remar-cabile.


În cei cinci ani de filmări pentru filmul “ENNIO”, regizorul Giuseppe Tornatore a călătorit peste tot în lume pentru a intervieva peste șaptezeci de regizori și muzicieni re-numiți, de la Wong Kar Wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, la Oliver Stone, John Williams, Hans Zimmer, Bruce Springsteen. Aceste discuții sunt inter-calate cu momente din viața privată a lui Morricone, înregistrări din concertele susținute în timpul turneelor mondiale, clipuri din filmele clasice la care a lucrat. 

Filmul este o colecție de povești spuse de prieteni și colegi celebri și imagini de arhivă nemaivăzute până acum, înfățișând locuri și întâmplări care au avut loc de-a lun-gul unei cariere care s-a întins peste 70 de ani. Dar mai ales este povestea lui Ennio Mor-ricone despre sine, o relatare vie și fascinantă a maestrului însuși, realizată sub forma unui interviu cu puțin timp înainte ca acesta să părăsească, fizic, această lume.


“Am lucrat douăzeci și cinci de ani cu Ennio Morricone. Am făcut aproape toate filmele mele artistice cu el, ca să nu mai vorbim de documentarele, reclamele și proiectele pe care am încercat să le realizăm împreună.

În tot acest timp, prietenia noastră a devenit din ce în ce mai puternică. Așa că, pe măsură ce îl cunoșteam mai bine ca om și ca artist, mă întrebam ce fel de film aș putea face despre el. 

Astăzi visul mi s-a împlinit. Aș vrea ca “ENNIO” să facă povestea maestrului Mor-ricone cunoscută publicului din întreaga lume. 

N-a fost problematic să-l pun să-mi povestească despre viața lui și relația magică cu muzica, ci și să caut, în toată lumea, interviuri de colecție și alte imagini legate de ne-număratele colaborări realizate de Morricone.

L-am structurat pe “ENNIO” ca pe un spectacol care poate lăsa privitorul să pătrun-dă extraordinarul exemplu existențial și artistic al unuia dintre cei mai îndrăgiți creatori.” 

(extras din interviul cu Giuseppe Tornatore, regizorul și scenaristul filmului)


“ENNIO” va avea premiera în România pe 18 noiembrie și va fi difuzat la Cineplexx Băneasa, Cineplexx Titan, Cinema Elvire Popesco București, Cinema City Afi Cotroceni, Cinema City Park Lake, Cinema City Sun Plaza, Happy Cinema București, Cinema Victo-ria Cluj, Cinema Arta Cluj, Cinema Ateneu Iași, Cinema Victoria Timișoara.

Avanpremierele vor avea loc începând cu 14 noiembrie la cinematografele selec-tate, astfel: Cinema Elvire Popesco - 14 noiembrie, Cinema Arta Cluj - 15 noiembrie, 

Cinema Ateneu Iași - 15 noiembrie, Cineplexx Băneasa, Cineplexx Titan - 16 și 17 noiembrie.  

Biletele sunt disponibile online si la casele de bilete din cinematografe.

Distribuitorul filmului este Pannonia Entertainment, prin Qrios Interactive. 


Coloane sonore celebre realizate de Ennio Morricone:


The Hateful Eight (2015) (info IMDB)

La piovra (1984-2001) info IMDB

Malena (2000) info IMDB

Mission to Mars (2000) info IMDB

The Legend of 1900 (1998) info IMDB

Bugsy (1991) info IMDB

Cinema Paradiso (1988) info IMDB

The Mission (1986) info IMDB 

Once Upon a Time in America (1984) info IMDB

The Thing (1982) info IMDB

Corleone (1978) info IMDB

1900 (1976) link IMDB

Giordano Bruno (1973) info IMDB

The Sicilian Clan (1969) info IMDB

Once Upon a Time in the West (1968) info IMDB

The Bible: In the Beginning… (1966) info IMDB

The Good, the Bad and the Ugly (1966) info IMDB

A Fistful of Dollars (1964) info IMDB