Cum ales sa mergem la afterschool

10:00:00 0 Comments A+ a-


Afterschool-ul este un nou termen foarte des uzitat de noi, parintii cu copii la scoala. Nu mai este un moft, este o necesitate. De ce? Copilul iese la scoala la 12, tu esti la munca pana la 17-18:00, cu cine sa il lasi acasa? Ce sa manance? Cu cine sa isi faca temele?

Mai merge lasat cu copilul cu cheia de gat? Hm, doar daca constientizezi ca va fi cu telefonul de gat mai degraba. In fine, azi trebuie sa iei mai multe in calcul, daca iese in parc, poate fi agresat de un caine sau de vreun pedofil, daca sta in casa, o sa rupa calculatorul in doua si daca va sta la bunici fie va manca o tona de porcarii si se va uita la toate stirile idioate de la TV. Si uite asa ajungi la varianta cu afterschool.

Am evitat chestia asta pana in clasa a 2-a, cand ne-am dat seama ca nu mai facem fata nici lectiilor. Nu suntem analfabeti, insa metoda de a explica astazi temele copiilor ajunge sa ne depaseasca pe amandoi, desi suntem licentiati si oameni care lucram la birou cu tabele, aplicatii, emailuri. Mie personal mi-a fost greu sa ii explic copilului treaba cu numerele pare si impare - mai ales de ce pana mea se cheama asa?? - plus multe alte lucruri. Copilul meu pune multe intrebari logice si de bun simt, insa eu ii explic mereu : ,,asa e la scoala".

Afterschool-ul nu te absolva  pe tine ca parinte de meteahna lectiilor si a proiectelor. Da, am avut proiecte din clasa I, acum avem deja proiect ce implica citeasca o carte de 150 de pagini in 14 zile, carte scrisa mica si cu pagini cu text, ceea ce pentru primul semestru de clasa a II-a mi se pare depasit, plus cautat de proverbe, gandit un fil de eseuri... am ajuns sa traiesc eu o fobie a temelor pe care ca si elev nu am avut-o deloc. Mie imi placea sa imi fac temele, din pacate azi copiilor nu prea mai are cum sa le placa. Atatea indicatii, atatea chestii artificiale, cuvinte si termeni care inca lor nu le spun nimic.


Daca aveti noroc sa prindeti afterschool gratuit la scoala sau la pret modic, e bine.  In fine, financiar iesiti mai bine. Practic copilul ramane in aceeasi incinta despre care stim cu totii ce confort da. Ma gandesc numai la faptul ca pana la 3-4 cat ar sta un copil acolo mai are nevoie sa mearga la toaleta, sa stea intins pe ceva, unde sa stea la o scoala de stat? 
La privat, cel putin in Bucuresti, sub 1000 de lei pe luna greu sa gasiti si pana la urma e logic, banii aceia acopera personal, mancare, chirie etc.

Concluzie: care inca aveti copii mici, puneti bani deoparte si faceti yoga, veti avea nevoie!