Mie mi-e mila de tine, tie ti-a fost?

19:33:00 0 Comments A+ a-


Scrisoarea imaginara a unui adult, fost copil batut si agresat verbal de catre parintele sau, cam asta va fi acest articol. Pentru ca vorbim in "n" feluri despre cum e treaba cu bataia, pentru ca inca aud ca "bataia e rupta din rai", am totusi o replica pentru aceste fiinte care inca considera ca un copil poate fi lovit spre binele sau. 

Pentru un copil batut, bataia, violenta devin droguri in timp. Cand nu le gaseste in jur, le cauta in sine. Cand cere ajutor? Nu se stie. Poate face rau si poate sa isi faca rau.



Draga tata,

ai multi ani astazi cand iti scriu. Au trecut peste 60 de ani de cand mi-am luat prima palma de la tine. Ma uit azi la palmele tale. Sunt umflate, chinuite, cu vinele iesite in afara. Esti batran, te misti greu, vezi greu, mananci greu. Ai senzatia ca lumea e mai rea si ii critici pe toti. Pensia mica, aerul e prost, mancarea nu mai e buna, doctorii sunt niste hoti, oamenii au uitat de tine. Totul e urat si iti astepti moartea.

Astazi mi-e mila de tine, Mi-e foarte mila. Nu ai stiut niciodata sa te bucuri de mangaierea unui copil. Ai preferat sa lovesti. Stii cum se simte o palma de adult peste mana unui copil? Ia, te rog, o scandura si trage-ti una peste mana, ca sa intelegi. E bine ca scandura nu iti va transmite nici un sentiment de ura. Un copil care nu vorbeste inca asteapta ca lumea sa ii trimita ce e mai bun, in nici un caz o palma. In nici un caz o palma de la parintele sau care ar trebui sa ii dea ce e mai bun. Nu, nu, material. Un copil vrea putina caldura, ceva de mancare si veselia parintilor. Sa stii ca salamul de Sibiu si portocalele de Craciun erau amare printre lacrimi. La un moment dat nu mai erau nici lacrimi pentru ca toata ura imi bloca emotiile. Stii la ce poate duce un blocaj emotional major? Poate duce la moarte chiar, la o moarte prematura. Poate duce la alcoolism, la acte de violenta asupra altora. Puteam deveni un alcoolic, un violator, un barbat care nu si-ar fi iubit niciodata nici femeia si nici copilul. Puteam sa fiu azi mai bolnav decat esti tu.

Aveam 4 ani cand stiam deja strategii sa ma ascund de bataie. Ma incordam incercand sa nu simt nimic. Prin clasa a 4-a m-am gandit prima data la sinucidere. Insa imi era frica si de o picatura de sange. Pana tarziu, chiar pana cand am devenit major, am asteptat sa fiu chemat de tine intr-o seara sa imi spui ca nu sunt fiul tau si ca de aia m-ai batut si de aia a urlat mereu la mine.
Mi-era atat de frica de tine incat, atunci cand auzeam de cineva care murea intr-un accident de masina, imi doream sa fii si tu la fel, sa vina cineva sa ne spuna ca ai murit.

Eu azi sunt un barbat mai puternic decat tine. Doar cu un ghiont te-as putea trimite direct in spital, Dar doar imaginea asta ma sperie si ma face sa ma rog in gand, sa ma iert si sa te iert. Eu azi pot iubi. Pot sa iau in brate copilul si femeia pe care ii iubesc si sa imi fie de ajuns atat. Aproape ca nu mai am nevoie de tine. Insa, culmea, mie mi-e mila de tine si asta ma tine inca trist. Mi-e mila si de mine, de atunci multe zeci de ani. Mi-e mila ca nu ai putut fi om, iar eu nu as putea sa iti arat cum sa faci asta niciodata. 
Vei muri si nu vei simti niciodata iubirea pe care eu o aveam pregatita pentru tine si pe care ai macinat-o in palme si zbierate. Daca pun in balanta iubirea de care tu nu ai avut niciodata parte si durerea pe care eu am trait-o zilnic, nu stiu cine a iesit mai bine.
Astazi inca tresar cand vad ca cineva ridica o mana spre un copil si imi vine sa il fac muci. Dar imi dau seama ca nu se merita. Desi sunt cat un munte, tresar cand cineva ridica vocea. Amintirile de la 2-3 ani inca suna in mine gaunos. Stii, la 2-3 ani un act de violenta este perceput de copil ca ceva monstruos si i se duce direct in subconstient. Provoaca leziuni urate in suflet. Psihologul la care merg spune ca trec cu bine peste asta pentru ca am vointa.

Tu azi iti iei medicamentele de tensiune, de inima, de ce mai ai. Batranetea nu te cruta. 
Eu azi imi iau copilul in brate si ii pup fiecare degetel. Intr-o zi, cand eu voi fi batran, el ma va mangaia, asa, in treacat, sau macar va face un misto vesel despre mine. O sa imi zica "mosule, ce mai faci?" cu un zambet pe fata si isi va aduce aminte cum am facut primul Lego impreuna. Iubirea creste de la zi la zi daca este lasata sa creasca.
Eu azi trec pe langa tine si ma uit ca la un monstru cazut la pamant.

Tata, eu iti vreau binele, ar fi bine ca macar azi sa ti-l vrei si tu. 

Fiul tau,

X"