Sunt cool si fara sa beau #metoo

16:50:00 4 Comments A+ a-


Am fost, sunt si voi fi pasionata de lucruri diverse. Imi plac parfumurile, ciocolata, pisicile, hainele comode, mai sunt si altele, dar nu le trec aici pentru ca sunt lucruri personale. Iar acest blog o fi personal, dar nu e de facut show pe tema lucrurilor mele personale care de aia se cheama personale. Am fost si sunt inca perceputa ca o persoana banala, neinteresanta, genul "nu avem chef sa o invitam la petrecere" si chestia asta ma doare. Desi e un fleac si incepe sa ma doara mai putin, Dar drumul pana aici a fost lung si o sa va spun toate suferintele mele ca si nealcoolic si chiar si nefumator.

In facultate era la moda sa iesim la cineva in camin si sa bem. Nu ma lipeam deloc de aceste grupuri, mi se dadea ignore la maximum pentru ca fraiera de mine se incapatana sa bea doar Fanta. Plangeam uneori si imi imaginam ca toata viata voi fi singura, nu o sa pot sa imi fac prieteni.

La job, discutiile adevarate, inclusiv intre superiori si subalterni se petreceau la fumat si la baut. Ma trezeam uneori cam singura in open space si la jumatate de ora aparea cineva sa imi spuna ce decizie s-a luat "la fumat". Cel mai nasol moment a fost cand unul dintre sefii mei a marit salariul a doi colegi dupa ce a iesit cu ei la baut si eu am refuzat politicos sa merg spunand ca nu suport fumul de tigara, pe vremea aceea in baruri se si fuma. Era dupa un training mare, eu m-am urcat in masina si am plecat acasa, anumite doamne si domni au ramas la un pahar, doua, trei, zece. Cand eu dormeam linistita acasa, la bautura se facea misto de fraiera aia blonda care a plecat - adica eu - si colegii respectivi si-au vazut salariul marit cu 20%. Eu am aflat dupa, super nervoasa, am plans la baie la birou, am plans acasa si cand m-am dus sa discut problema cu factorul de decizie mi s-a spus ca sunt antisociala, ca nu stiu sa ma distrez cu colegii "Mureai si tu sa bei un whisky cu noi?". Am fost punctata de doua ori in evaluarile profesionale ca am "low social skills" doar pentru ca nu am iesit la baute cu sefa mea, cu seful meu si cu alti colegi pasionati de euforia alcoolului. Culmea, ca bautura era platita de companie si eu am sfidat asta!!! Adica compania a vrut sa imi ofere beneficii si eu nu am acceptat, pai cum sa fiu apreciata??

Ca si blogger sunt invitata la multe evenimente. La unele se bea. Si chiar se bea. Eu refuz mereu si imi iau linistita un pahar cu apa sau o limonada. Cineva mi-a spus asa la ureche "vai, dar poti sa bei, nu e nevoie sa te ascunzi, plus ca e bautura din plin, clientul a platit-o". Am tacut, am zambit, am zis doua vorbe acolo de forma si imi venea sa ii spun ca as fi preferat ca si clientul sa imi plateasca un articol sau o postare de Facebook decat sa ma umfle cu aperol si cu alte chestii. 

O sa ma banuiti acum ca am o problema cu alcoolul in sine. Ei, aflati ca am fost coordonatoare de proiect cu somelier pentru un lant de hipermarketuri si am avut ocazia sa cunosc pe cei mai mari somelieri din Romania. Am fost si speaker la un asemenea eveniment. Da, chiar am fost. Vorbeau si ei despre bautorii care stiu sa aprecieze un vin bun si il respecta ca si consum. Tot asa vorbeau cu jena si un pic rusinati de oamenii care inteleg vinul ca si o solutie a problemelor lor si care fac exces. Excesul nu te ajuta nici macar sa te bucuri cu adevarat de ceea ce iti ofera un vin de calitate. Atunci am gustat Chablis si este singurul vin din care as gusta cam 100 de ml o data sau de doua ori pe an. Pentru ca nu ai cum sa il savurezi mai bine, este o opera de arta, care trebuia savurata ca si un parfum, putin si atunci cand e cazul. Am gustat atunci cateva vinuri si tot nu am inteles de ce sa ne batem joc de ceva nobil.

Mi-e inca frica de oamenii beti. Aici inca nu sunt pregatita sa povestesc prea multe, chiar nu ma simt in stare inca. Dar pot spune #metoo si cred ca veti intelege. Un om cu mintea incetosata de alcool poate face lucururi urate, scabroase. Nu imi place ca inclusiv in mediile de business se incurajeaza bautul, nu imi place ca social esti marginalizat doar pentru ca nu te-ai imbatat niciodata si nici nu stii sa o faci. Uneori marginalizarea ajunge sa fie la limita cu abuzul.Esti pur si simplu scos din ecuatii, esti jignit, esti evitat.

Am mai scris in 2015 un articol pe tema asta, gasiti aici si mai multe lucruri. Unele triste. Triste pentru ca am rupt prietenii frumoase sau am ramas cu amintiri pe care inca nu le pot scrie aici. Nu am nimic cu cei care isi beau paharele undeva, in treaba lor cu altii ca si ei si nu supun pe nimeni sa le suporte mizeriile, desi si lor le recomand sa iasa din asta si sa caute o cale spre ei. 

4 comments

Write comments
Loredana
AUTHOR
19 octombrie 2017 la 17:22 delete

Nici eu nu beau des, insa uneori accept un pahar de vin sau Sheridan's...nu m-am imbatat niciodata si nu inteleg oamenii care beau pana nu se mai pot ridica de pe scaun...cum spui si tu, la betie, oamenii nu judeca...nu stiu ce spun si fac lucruri pe care nu le-ar face in mod normal.
Nu sunt de acord cu asta si evit astfel de oameni.
Am un bar langa casa...crede-ma ca in fiecare zi, la orice ora, sunt cel putin 3 barbati!!!! Care beau!!! Jesus...nu au oare niste nepoti cu care sa petreaca timp?!

Reply
avatar
Cristina
AUTHOR
20 octombrie 2017 la 12:41 delete

Daca ai stii cat de asemanatoare suntem... :)

Reply
avatar
20 octombrie 2017 la 13:01 delete

Da, ei nu judeca atunci, eu constientizez ca sunt beti, insa gesturile sau cuvintele lor pot fi atat de urate incat eu am ramas cu niste amintiri foarte neplacute.

Reply
avatar
Gabriela
AUTHOR
20 octombrie 2017 la 14:32 delete

Stii vorba aia: Daca nu esti cu ei, esti impotriva lor. Cred ca asta e promcipiul pe care merg multi oameni. Acum spun din perspectiva mea: Nici eu nu prea eram invitata la party-uri deoarece nu prea beam si “nu eram distractiva” plus ca eu sunt super pasionata de moda si de multe ori “fetele misto ale grupului” erau cumva jignite de faptul ca nu eram ca ele si nu eram in grupul lor, pentru ca eu pur si simplu nu voiam sa fiu ca toata lumea, nu voiam sa beau sau sa fiu “misto” ca ele. De aceea am ajuns sa imi aleg cu mare grija prietenii si sa ma inconjor de oameni ce mi se aseamana in gandire.
Deci, pur si simplu cauta-ti un “aliat” printre persoanele de la locul de munca si totodata incearca sa mai iesi si cu grupul dar nu te obosi sa le faci pe plac in ceea ce priveste bautul.
Imi place abordarea articolului tau.
Succes! 👍🏼

Reply
avatar