Sucuri naturale pentru copii, minciuni si marketing fals

13:47:00 1 Comments A+ a-


Sucurile naturale de fructe sunt doar acele sucuri pe care le faceti voi acasa, fie prin stoarcere cu mana sau cu ajutorul unor accesorii de bucatarie, fie prin folosirea unor robotei de bucatarie pe care ii numim storcator. Cam aici s-a oprit treaba cu sucul natural si cu adevarat sanatos de dat copilului. Nu stiu daca ati observat ce se intampla cu paharul de suc uitat de cel mic pe masa? Ma refer paharul cu sucul acela pe care i l-ati facut voi cu mana sau la storcator. Ei, se acreste, se impute, se face maro, se face naspa la cateva ore dupa ce este lasat pe masa la temperatura camerei, ba si la frigider lasat nu mai arata asa bine dupa cateva ore.
Ia incercati de faceti asta cu Tedi, Santal, Rauch sau cu alte chestii bombastice de se autonumesc naturale si sucuri pentru copii. O, da, stiu, raman intacte ca si paharul in care cel mic si-a clatit pensulele de acuarele. Adica culoarea e aceeasi, miros idem, arata ca si cum abia l-ai turnat in pahar. De ce oare? Pentru ca acolo a fost candva ceva natural, dar nu mai e, sau ce e natural este extrem de putin.
Cu ce mi-a iesit pasenta, au fost sucurile de bebelusi de la Hipp, alea chiar se acreau spre seara, am mai prins niste marci bio de sucuri mai necunoscute care se cam deteriorau in timp, cam atat.

Ca atare, minciunele de la Tedi si de la alti producatori de sucuri in ambalaje colorate, ar trebui sa nu le mai inghitim macar noi parintii si nici sa le predam celor mici. Niciodata un suc pe care scrie ca este din concentrat cu apa nu va fi un suc natural. Decat daca poate ai facut tu acasa genul ala de sirop cum face bunica, il pui la camara si il ai la iarna de il amesteci cu apa, asta cu conditia sa nu pui zahar in el si nici alti conservanti, ca acum am vazut ca pana si bunicutele gospodine s-au obsinuit cu pliculetul de conservant. Pentru ca acum in comert gasesti orice praf sau orice chestie ce da bine si chipurile face mancarea sa reziste mai bine si mai frumos.
De nevoie, la drumuri si la petreceri, o putem comite, putem sa dam celui mic satisfactia de a desface o cutie colorata, sa infiga in ea un pai si mai colorat si sa zica ca bea si el suc cu amicii lui. Dar acasa, as zice sa evitam maxim problema asta pentru ca nu facem decat sa creem adultul de maine cu gastrita deja cadou sau cu alte probleme de rinichi etc. Mai degraba sucurile pasteurizate sunt varianta gen "din doua rele o aleg pe cea mai putin rea" si aici gasiti deja multe alternative, nu arata asa sexy precum coloratele cutiute, dar sunt mai ok sa le consumam ocazional.

Suc imbogatit cu vitamine?? un suc adevarat nu are nevoie de imbogatire cu vitamine, le are de la Mama Natura. Acele vitamine de sinteza care se adauga in sucuri sunt pentru a-i spori rezistenta lui in timp, un fel de praf in ochi, de fapt in suc. Oricum copiii nu prea pot asimila din acele vitamine.
Suc facut din piure de fructe? Acel piure de fructe este de fapt un gem, gelatina, ce sta in containere mult si bine pana intra in procesul de fabricatie.

Si nici chiar suc natural facut in casa nu e bine sa le dam celor mici all day long, un paharel dimineata, la micul dejun, apoi e bine sa ii incurajam chiar prin exemplu propriu sa le manance. Bon, de moft mai le taiem in cubulete, mai facem o salata din ele, dar cam atat.

1 comments:

Write comments
mihaela
AUTHOR
25 aprilie 2017 la 19:00 delete

exact,atata ne pacalesc aceste firme,de parca noi am fi idioti...si nici nu exista tehonolgie sau metode de informare...si ei nu sunt constienti de faptul ca lumea din ce in ce se trezeste mai mult...eu de exemplu nu mai beau de vreo....2-3 ani.nici un fel de suc.nici "natural",nici cu acida,nici fara...apa...sau asa,un pahar din cand in cand,foarte foarte rar cand merg undeva in vizita si na....sa nu refuz,dar de cumparat,am ani buni...si intentionez sa o mentin asa...deci,poate sa faca ceva cu sucurile lor..."naturale"

Reply
avatar