Cum scapam de ipocriti

21:35:00 1 Comments A+ a-


Ipocrizia are mai multe sinonime: prefăcătorie, fățărnicie, falsitate. Cum detectam ipocritii din jurul nostru e din ce in ce mai greu, aparent. De ce sa ii detectam? Pentru ca ne consumam timp si energie inutil cu ei, ne obosesc si uneori, de multe ori chiar, nici nu ne dam seama pentru ca suntem inconjurati de multa ipocrizie, insa resimtim o oboseala inexplicabila. O mare parte din cultura noastra contemporana este construita pe ipocrizie. Ipocritii isi fac si lor rau insisi, dar unii dintre ai au asa mare doza de ipocrizie chiar si fata de ei insisi si rezista perioade bune de timp.


Cum ii detectam? 
Va dau doar exemple.

1. Cazul de prietena ipocrita. Este mereu pe capul tau cand are o problema sau mereu iti cere ceva, de la pareri pana la bani sau lucruri in sine. Uneori nu ti le cere direct, iti spune ceva "vai, tu care esti asa buna si desteapta, sigur ai avea o solutie de iesire din asta". Cand tu ai o problema si ii ceri ajutorul, gaseste mereu scuze sau nici nu raspunde la sms/telefon si alte aplicatii pe care de obicei e foarte activa.

2. Al doilea caz de prietena ipocrita. Nu esti in forma cea mai buna, dar insista sa iesi cu ea. Iti spune "Vai. dar ce bine arati" sperand ca iesi din casa si in felul acesa nu isi mai plateste taxiul singura. Tu te uiti in oglinda si vezi ca arati rau, dar continua "vai, dar cu rujul asta vei fi divina". Ajunse unde doreste, aproape ca te uita.

3. Al treilea caz. Prietena care se plange mereu de bani, enervant chiar, tragic, ca aproape nu are ce manca, insa are mereu ultimul model de geanta si se plange ca pentru un city break nu gaseste nici un hotel de 4 stele la un pret mai bun.

4. Rudele ipocrite. Esti vegetariana. Adica sunt vegetariana. De vreo 8 ani. Stie tot poporul. Te duci la o ruda care te invita la masa si iti prezinta o super friptura. Si tu o intrebi daca are vreun iaurt in casa. Si ea este dramatic afectata "vai, dar este pui bio, fara hormoni, de ce sa nu mananci?"

5. Vecina care vine disperata sa imprumute bani de la tine, nu o data, de doua ori, la ore ciudate, cu o figura care te face sa te si rogi pentru sanatatea ei, te gandesti ca daca a venit pentru asa ceva, e clar ceva grav. Parca te gandesti sa mai faci ceva sa o ajuti. Ii dai ce ai in portofel, aproape tot, pentru ca totusi mai ai facturi de platit. Uita sa ti-i mai aduca. Dupa ce ii aduce, nu te mai saluta. Devii transparenta pentru ea.

6. Genul de ruda cu care nu vorbesti deloc vreo 10 ani si te invita peste acesti 10 ani la nunta "vai, dar suntem o familie" iti raspunde la uimirea ta in fata acestei invitatii si undeva apare si o scurta mentiune despre restaurant etc, normal ca sa poti calcula meniul si darul, ipocritul merge cu treaba pana la capat.. Si in acesti zece ani unde am fost? Intre timp tu ai avut si nunta si botez. Nu ai primit nici macar un sms de "felicitari". Timpul se comprima pentru ipocriti intre momentele cand au nevoie sa te paraziteze.

Ce facem cu ei? Exemple as mai avea, dar cred ca sunt suficiente. Incercam sa ii iertam si ii bagam in recycle bin-ul emotional. Din pacate, uneori nu avem puterea sa spunem nu. Vor mai urma altii Pentru urmatorii sa fim pregatiti, atata zic.

1 comments:

Write comments
Unknown
AUTHOR
1 februarie 2017 la 09:05 delete

Bine punctat. Asemenea specimene se gasesc la tot pasul.

Reply
avatar