Plicul cu bani si spaga de Craciun

11:23:00 0 Comments A+ a-


Scriu asta ca un fel de dus rece pentru toti cei ce citesc acest articol, ma includ si pe mine. De Craciun, s-a creat de multa vreme obiceiul micii spagute, niste bani strecurati intr-o felicitare, dati la profesor, doctor, popa, chiar sef sau partener de business. In loc de bani, mai apar niste cadouri opulente care sa satisfaca imoralitatea noastra si a celorlalti.
Inclusiv cand vine preotul cu Ajunul, ii varam repede in palma o hartie de 10 lei, desi nu am inteles niciodata de ce.

Astazi ma gandeam daca fiecare client care a beneficiat de serviciile de la toate joburile mele mi-ar da macar 5 lei, chiar as deveni bogata. Dar o bogatie artificiala si de care nu as putea sa ma bucur, m-as simti ca si cum le-as lua din buzunar acei bani, pe scurt m-as simti infractoare.

Cel mai mult ma deranjeaza faza cu preotul. Intra maxim 1 minut in hol, stropeste cu agheazma, iti prezinta o icoana soioasa si apoi sta asa in expectativa sa vada daca ii dai ceva. Replica care imi vine este acum: o mare parte din taxele pe care eu le platesc catre Statul Roman, s-au dus in cladirea aia uriasa din fata de la Marriott, nu stiu de ce mai trebuie sa iti dau tie ceva. O scoala noua, un bazin de inot sau un centru de activitati pentru copii cand o sa construiti tot din banii adusi din taxele platite de oameni ca mine?

Urmeaza faza cu profesorii. Aici sunt un pic stransa cu usa. Nu am de unde sa stiu ce porniri are un om care are in maini emotiile copilului meu cateva ore pe saptamana, in absenta mea, si nu am de unde sa stiu cum se va manifesta frustrarea lui asupra copilului meu.Voi ati risca? Daca aveti idei, let me know.

Din fericire acum lucrez intr-o firma corecta, as spune stupid de corecta, sefii mei nu ar fi impresionati nici de un cos inzorzonat de as putea multumi si sultanul cel infoiat al unei regat indepartat, sefa mea nu m-ar trece bine in evaluari dupa un portofel, care costa cat 3 salarii ale mele, strecurat intr-o punguta cadou.Ca sa nu mai zic ca actualii mei sefi nu s-ar bucura deloc ca dupa party-ul de Craciun sa ma impiedic de portiera masinii lor si sa ajungem la o pensiune la sosea, ba chiar m-as putea trezi cu scrisoare neplacuta din partea avocatului firmei pentru oricare din gesturile de mai sus. 

Toate chestiile astea de mai sus vin dintr-o cultura medievala inca prezenta si infloritoare, din nefericire si domnii Tarilor Romanesti dadeau biruri grele catre diverse imparatii de pe lumea asta si cam tot spagi erau. Vad ca noi inca nu ne vindecam nici macar de Craciun de boala spagii, imbracate in hartie cadou si cu fata lui Mos Craciun pe ea.