Ce nu am invatat pana la 40 de ani

22:12:00 2 Comments A+ a-


In 2017 implinesc 40 de ani. Este varsta pe care mi-am dorit-o de mult, e insa si varsta de care a inceput sa imi fie frica de pe la vreo 35. Frica in sensul ca ma asteptam sa fie altfel, sa ma simt ca un bolovan de stanca, sa am toate lucrurile foarte solide in minte si clasificate. Realitatea este ca mie acum incep sa mi se lumineze niste lucruri. Incep sa realizez ca multe lucruri nu sunt deloc cum as fi crezut, ca binele si raul sunt doar doi termeni de ecuatie, ca nu pot fi incadrate limitele lor.

Nu am aflat inca care este acea reteta. Ma refer la reteta succesului, la reteta frumusetii, la reteta sanatatii, nu as putea spune nici macar ca am vreo reteta culinara despre care sa spun ca sunt super mandra si ca as putea sa va scriu despre ea. Nu as putea spune ce inseamna o femeie implinita, o femeie frumoasa, o femeie dorita…. Ideea este asa, nu exista reguli, nu exista principii, nu exista standarde. Am crezut ca cei 40 de ani o sa ma aduca la un fel de concluzie desteapta pe care sa v-o spun si voua, dar nu o am. Am vazut ca sunt femei care dupa 40 de ani scriu un fel de disertatii ale femeii puternice, de succes si mirabolante, le citesc afirmatiile si ma amuza. Ma amuza in sensul bun, adica zic ce bine de ele ca au ajuns acolo la concluziile alea majore, dar oare chiar exista ce spun ele acolo? 
Exista insa niste lucruri pe care as vrea sa vi le spun, in ideea ca undeva as putea sa va dau un hint, o idee, un motiv de ras sau de meditatie.

Bucura-te de ceea ce ai. Chiar fa-ti un motiv de a face zilnic inventar la ceea ce ai si multumeste Universului, lui Dumnezeu, cui vrei tu, chiar tie insati sau insuti pentru ce ai. Da, ai doua picioare, ai maini, esti sanatoasa, ai ce manca, ai o pisica, ai farduri de la MAC sau ce mai ai. Suna pueril, dar suntem uneori atat de inconstienti de ceea ce avem deja si luptam disperati sa avem altceva. Si normal, ne plangem ca nu avem acele lucruri dupa care alergam ani de zile.
Mananca ce iti place si savureaza asta. Ma credeti sau nu, chiar si eu, eterna de “aproape 50 de kile” am tinut cure de slabire, in ideea ca asa e cool si ca nu sunt niciodata prea slaba sa mai dau jos un kilogram. La aproape 40 de ani, am greutatea mea de studenta, dar nu ca as fi o mare atenta la ce mananc. Mananc paine, mananc cartofi prajiti, e drept sunt lacto-vegetariana si nu tolerez orice. Dar orice mananc, mananc in cantitate mica, savurez, ma bucur de gust, imi imaginez ca aleg ce e mai bun pentru mine. Cand aleg o prajitura, aleg ce e mai bun. Nu imi plac dulciurile alea de supermarket gen prajitura Magura sau alte tampenii. 
Intimitatea inseamna intimitate si ramane acolo. Pe vremuri, doamnele aveau boudoir si anumite lucruri se intamplau si se expuneau doar acolo. Sunt lucruri care se expun doar in intimitate si la doctorul ginecolog. Supraexpunerea acelor lucruri inseamna vulgaritate, cadere in derizoriu. Daca tu iti arati decolteu exagerat, coapse, etc in orice context si pe Instagram, atunci unde este intimitatea ta? Oricat de misto esti ca si femeie, daca din Social Media putem afla pozitionarea tuturor alunitelor tale, devii deja fast food. A nu se confunda cu nuditatea artistica unde corpul uman e doar obiect anonim de compozitie al unei opere de arta, fie ea pictura sau fotografie. Si sa nu confundam arta fotografica cu pozele pe care ni le face iubitul pe malul marii si apoi noi le postam cu citate din Osho pe Facebook.
Odihneste-te. Femeile fac riduri prima data de la graba, de la agitatie, de la conceptul acela stupid ca femeia este multi-tasking. Daca femeia e odihnita, ea se poate si demachia, se poate bibili, se poate coafa. Ma termina produsele de fast beauty, cremele hibrid care sa te arate fresh in 2 secunde, rujul care se poate aplica in lift si nu mai stiu ce alte lucruri de tip speedy makeup. Eu cred in cumpatare atunci cand e vorba de a-ti doza efortul, nu sunt un model in acest sens, dar fac tot ce pot ca sa ma odihnesc si sa nu folosesc chestii de fast beauty.
Invata sa spui NU. Negarea este cea mai buna si clara forma de selectare. Nu ai cum sa faci tot, nu trebuie sa accepti tot. Daca nu vrei ceva, chiar nu trebuie sa faci. Acceptand ceva ce te face nefericita, esti prima vinovata de nefericirea ta. Nu ii acuza pe cei din jur de sacrificii si lucruri pe care tu le duci pe umeri pentru ca acum multa vreme tu ai acceptat acel lucru. Nu fa 2 copii daca abia te descurci cu unul, nu fa cura de slabire doar ca sa intri in rochia X, nu iti pune silicon doar sa arati la fel ca cea care poate e amanta sotului tau, nu ramane cu un barbat doar pentru nume, bani sau ambitie.

In orice moment poti reincepe totul, ca sa zic asa. In ultimii ani am vazut ca de fapt regulile pe care le credeam universale nici macar nu exista. La 40 de ani poti descoperi ca esti altcineva decat cine credeai, poti descoperi ca poti munci altceva, te poti satura de ceva si sa incepi altceva. La 40 de ani poti purta geaca de piele si cercel in nas, poti asculta rock si manca pop corn, practic de viata te poti bucura oricand. 
Pana la 40 de ani am invatat destule, dar realizez cu seninatate si ceva simt al umorului ca de fapt nu am invatat nimic, de fapt viata are inca multe necunoscute si eu pot inca sa aleg. Asta e misto, sa poti inca sa alegi. Asta imi dau seama ca inseamna implinirea aia de care vorbeste lumea ca se intampla la maturitate.

2 comments

Write comments
Monica Tone
AUTHOR
10 noiembrie 2016 la 22:50 delete

Esti foarte inteleapta doamna. Sa ai parte de multi ani frumosi si asa cum ti-i doresti! Multi pupici.

Reply
avatar
10 noiembrie 2016 la 22:57 delete

multumesc, mai am putin, inca ma bucur de 30 si ceva de ani :))

Reply
avatar