Toamna aduce „Roade de Zestre” la Castelul Bethlen-Haller

14:41:00 0 Comments A+ a-

Piese preţioase din colecţia Zestrea”, inspirate de straiele medievale ale domnitelor si reginelor, precum şi de motivele iilor romaneşti tradiţionale, sunt expuse in luna octombrie la Castelul Bethlen-Haller, simbol de pret al companiei Jidvei. Colectia „Zestrea by Liliana Ţuroiu”, promotoare a valorilor autentice romaneşti, fie ele etnografice, istorice sau oenologice, isi adauga, astfel, inca un loc celebru, incarcat de istorie si de simboluri, in impresionantul palmares expozitional.

CULEGEM ROADELE ZESTREI PUR ROMANESTI
In colecţia „Zestrea”, fota, ia, braul sau ilicul sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne utilizate in creaţii vestimentare contemporane, imbinand maiestria materialelor preţioase, precum dantela, tul, catifea şi matase metalizata şi a broderiilor elaborate, de inspiraţie medievala. „Zestrea” by Liliana Ţuroiu este mai mult decat o colecţie de veşminte: este un proiect cultural de promovare a identitaţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional, intercultural şi adresat celor preocupaţi de tradiţie, valori autentice şi moda. Proiectul cuprinde atat colecţia vestimentara moderna, inspirata din costumul tradiţional romanesc, cat şi un album de arta şi costum, ale carui fotografii au fost realizate in Castelul Bran.

Nu intamplalor, deci, zestrea romaneasca etnografica, cea culturala şi cea oenologica s-au intalnit intr-un parteneriat de succes, prin expozitia “Roade de Zestre” de la Castelul Bethlen-Haller, al carei vernisaj a avut loc pe 15 octombrie.
Vernisajul a fost marcat de un recital inedit de folclor cu pian, sustinut de  interpreta Ioana Maria Ardelean si de profesorul Aurel Mustatea. Un recital-calatorie, cum le place protagonistilor sa il numeasca, care i-a purtat pe cei prezenti inspre trecut si radacini, aducand intr-o lumina noua, in straie neobisnuite, cantecul popular din zona Bistritei-Nasaud, a Muresului si a Maramuresului.
Expozitia va fi gazduita de Castelul Bethlen-Haller pana la sfarsitul lunii octombrie 2016, continuand, astfel, traditia companiei Jidvei de a organiza, in zona Jidvei - Alba Iulia, evenimente si manifestari menite sa promoveze cultura etnografica, pastarea traditiilor, descoperirea sau sustinerea talentelor care duc mai departe zestrea folclorica romaneasca, de o inestimabila valoare.

UN SIMBOL AL VINURILOR DESAVARSITE, INCONFUNDABILE
Construit in 1560de cancelarul Transilvaniei Bethlen Miklos si refacut in sec. 17 dupa modelul de arhitectura renascentista franceza a castelului Chambord de pe Valea Loirei, Castelul Bethlen-Haller domina somptuos colina Cetatii de Balta, fiind un simbol de pret al Jidveiului.
Din 1560 dateaza, inca nealterate, poarta veche a castelului, cu scripetele sau original, o usa frumos sculptata in piatra si scara de lemn de intrare in pivnita de la subsol. Actualmente proprietate a familiei Necsulescu, fondatoarea companiei Jidvei, castelul, ce poarta inca pe frontispiciu blazonul princiar original, este cu circuit inchis, fiind destinat oenoturismului -  degustarilor si evenimentelor de promovarea celebrelor vinuri de Jidvei.
Zestrea oenologica a domeniului Jidvei o reprezinta, evident, intinsa podgorie de pe Tarnave, cu soiurile albe de calitate, precum Feteasca Regala, Feteasca Alba, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, dar si soiuri negre precum Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot ori Syrah.
Jidvei se mandreste cu vinuri nobile, asa cum sunt cele din gamele Castel, Tezaur,  cupajele din gama Mysterium sau vinurile din gama Owner’s Choice — aceasta gama exclusivista reunind unele dintre cele mai apreciate si impunatoare vinuri produse de Jidvei, „Ana” si „Maria”, alese cu grija pentru a face parte dintr-o colectie recomandata de proprietar. Jidvei este, nu in ultimul rand, renumit si pentru spumantele sale efervescente si rafinate, premiate de-a lungul anilor: Romantine, Jidvei si Margaritar.
Cu cele trei crame si vinurile celebre de origine controlata de pe Valea Tarnavelor, distinse in ultimii ani cu peste 150 de medalii in cadrul celor mai prestigioase concursuri de profil din lume, compania Jidvei a ajuns astazi unul dintre cei mai importanti producatori de vinuri din Romania si din Europa.
“ZESTREA” LA CASTEL
Castelul Bethlen-Haller se alatura, astfel, intr-un mod natural, periplului cultural “Zestrea”, de promovarea frumusetii sufletului romanesc prin culoare, simboluri si textura.  Si este, iata, inca un loc special, cu istorie, arhitectura somptuasa si renume in care colectia a fost expusa in 2015 si 2016:
Muzeul Naţional al Castelului Peleş– in Camera de Aur din Pelisor, unde este depusa inima Reginei Maria (2015). Castelul Bran– in Camera de Muzica a Reginei Maria (2015).
Cetatea Fagarasului– in Sala Tronului (ianuarie-iulie 2016). Palatul Bragadiru – in cadrul prestigioasei Gale International Wine Contest Bucharest (iunie 2016). Palatul Cesianu-Racovita, in Galeria de Arta Artmark, Bucuresti, in cadrul Licitatiei de Valori Traditionale Romanesti (septembrie 2016). Castelul Jaegerhof si Sala Schumann a Muzeului de Arta, Dusseldorf, Germania - in cadrul evenimentelor jubiliare dedicate celor 150 de ani de Regalitate in Romania, organizate de Institutul Cultural Roman si Asociaţia Culturala Romano-Germana Atheneum (sept. 2016). Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus, Viena (2015)
Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman din Roma, la Accademia di Romania (2015). Pavilionul National al Romaniei din Milano, din cadrul expozitiei universale ExpoMilano (2015).Sursa: comunicat de presa