Parerea mea despre alaptatul in public

15:24:00 8 Comments A+ a-


Pentru mine maternitatea a fost o schimbare completa si in bine a vietii mele. Faptul ca am putut face un copil sanatos, ca am reusit sa duc o sarcina pana la capat chiar a fost un miracol. Faptul ca am si alaptat pana la aproape 7 luni a fost o bucurie si mai mare.


Ma consider o persoana deschisa la minte si nepudica, insa am evitat sa alaptez in public si consider ca alaptatul este o treaba multe prea personala, intima, chiar as zice sfanta, ca sa o faci in public si sa gasesti motiv sa o faci in public. Pe scurt nu vreau sa fie nimeni partas la legatura mea unica cu copilul meu, la momentul acela in care eu ii dau din corpul meu o hrana si o energie care depaseste intelegerea umana. Pentru ca prin alaptare copilul primeste mai mult decat acel lapte perfect formulat. Asa ca nici nu ajung pana la momentul in care sa creez contextul in care as ajunge undeva pe o banca sau pe un scaun intr-un restaurant sa imi alaptez copilul. In primul an de viata, cand de obicei alaptezi un copil, cred ca o mama isi poate organiza viata in asa maniera incat sa nu fie nevoita sa fie mereu expusa si in fata altora pentru a isi alapta copilul. Si chiar si daca alaptezi pana la 2-3 ani, chestia ramane valabila. Copilul are nevoie de tine, nu sa faci spectacol din relatia voastra.

Se poate intampla insa fii fortat de context, sa fii cu bebelusul pe drum, sa fii nevoita sa pleci mai mult si sa depasesti distanta orara intre mesele celui mic, ok, de acord, nu esti acasa, insa poti cauta si gasi un colt ferit, un loc unde sa faci asta fara sa se plimbe lumea pe langa tine. In orice restaurant exista un birou separat unde poti cere sa mergi 20-30 de min sa alaptezi, de asemenea in orice mall sau magazin poti solicita personalului din magazin sa ti se permita sa te retragi undeva cu cel mic. Nu spun ca e un lucru rau sa alaptezi in public, dar nu inteleg de ce sa cauti acest lucru si de ce sa tii ca ceilalti sa fie partasi la minunea aia mica care atunci se hraneste din tine? Lucrurile intime si personale e firesc sa ramana ca atare.

Nu sunt de acord nici cu cei care hulesc mamele nevoite sa alapteze undeva unde se considera un spatiu public, e inuman sa acuzi de indecenta o femeie care isi hraneste un copil, obligata de plansetele celui mic, si mai ales daca o face discret, cu spatele intors catre ceilalti si incercand sa isi creeze cat de cat o intimitate. Dar totodata nu imi plac nici mie acele mame care isi flutura sanii plini de lapte in vazul tuturor si se agita zgomotos ca vai ce mare chestie curajoasa fac ele ca isi expun toata treaba asta in parc sau la mall, ca vai cum mananca ala micul si vai cat lapte mai au de parca te invita la promotie. Tot asa cum nu mi se pare de bun simt ca daca alaptezi sa nu porti sutien si sa iesi asa in lume.... cu laptele tasnit pe bluza, cu sfarcurile la vedere, ... e o masura in toate si am senzatia ca transformarea maternitatii in circ nu face bine nimanui. Daca asta transmiti tu ca mama catre ceilalti, nu te mira ca ei nu sunt de acord cu tine si ca nu te privesc cu ochi buni. 

Relatia mama copil e sfanta, mai ales cat inca alaptezi si legatura este atat de apropiata... de ce s-o irosesti expunand treaba asta in parc si la mall?


8 comments

Write comments
Unknown
AUTHOR
9 iulie 2016 la 08:29 delete

Sunt de acord cu tine ca nu trebuie sa faci un spectacol din alaptarea copilului dar sunt momente cand nu ai incotro si nu trebuie sa o hulim pe mama.

Reply
avatar
9 iulie 2016 la 11:03 delete

Desi nu am deloc treaba cu lumea asta minunata a mamelor si a copiilor , sunt de acord cu tine , ai fost comica pe alaturi dar foarte bine zis totul.P e mine ma mai amuza mamele care o fac in public cu sanii pe afara , ele singure se expun si daca trece vreun barbat pe langa ele si se uita la "minune" incep sa tipe si sa faca istericale ca vai dar ce nesimtit esti , nu iti e rusine deloc , alea chiar mi se par comice rau.

Reply
avatar
Mami
AUTHOR
9 iulie 2016 la 15:00 delete

Sunt de acord ca alaptarea nu e un spectacol dar cred ca depinde si de cum e mama. Eu toata ziua sunt in oras, la piata, supermarket, plimbare si ca sa nu alaptez in public ar trebui sa fi stat aproape numai in casa. Am alaptat la cerere asta inseamna si din 10 in 10 minute, iar la 3 ore a fost abia dupa varsta de un an. Asa a fost copilul meu, mananca putin si des. Mi-am luat sistem de purtare si il alaptam si in mers, nu se vedea nimic insa trecea lume pe langa mine si se considera spatiu aglomerat. Chiar si in market am alaptat asa. Mie mi se pare exagerat cu ambii sani afară si cu bluza aproape data jos, dar cand e un minim de decenta nu vad o problema. Oricum nu cred ca sunt mamici care alapteaza si nu sunt nevoite sa alapteze in public. Doar cele care nu ies din casa, dau mixt sau si cu biberon m-ar putea convinge ca nu alapteaza in public. La cerere nu ai cum sa nu patesti asta.
Mi se pare totusi postarea un pic dusa la extrem din punctul meu de vedere.

Reply
avatar
9 iulie 2016 la 21:28 delete

Sigur, nici vorba sa le hulim pe cele care sunt nevoite sa isi alapteze copilul in public si o fac cu niste limite de bun simt.

Reply
avatar
9 iulie 2016 la 21:30 delete

Si eu am spus acelasi lucru, daca pastrezi o limita a bunului simti si nu faci un circ din alaptarea copilului tau, chiar apreciez. Pe mine ma deranjeaza atatea mame care isi alapteaza copilul in parc, vorbind la telefon, bluza le atarna intr-o parte, de atata vorbit la telefon nu mai sunt atente ca le ies si alte lucruri la vedere.... Stiu ca exista acele marsupii tare bine gandite si care chiar ajuta in asemenea situatii, dar nu toata lumea apeleaza la ele. Multumesc de comentariu!

Reply
avatar
8 august 2016 la 16:55 delete

Parerea mea este ca un lucru intim si personal cam asa trebuie sa ramana. Iar alaptatul este unul dintre aceste lucruri.

Reply
avatar
clarra-blog
AUTHOR
8 august 2016 la 18:01 delete

Frumos articol, Ana Maria! Promovezi bunul simt si decenta intr-o lume in care aceste lucruri sunt pe cale de disparitie, unde esti cu atat mai la moda cu cat iti expui mai multa piele.
Mamicile se vor comporta in alaptare asa cum se comporta si cu corpul lor in viata de zi cu zi... Cine are e discret cu propriul sau corp, va fi si in timpul alaptarii... cine nu, nu. Parerea mea despre alaptare coincide cu a ta - hai sa pastram decenta! daca nu pentru noi, macar pentru copil... Iar daca decenta a ajuns extremista... no comment...

Reply
avatar
20 august 2017 la 17:26 delete

Ce bine ai spus, ca exact cum ne comportam cu propriul corp, asa vom face si cu alaptarea. Multumesc!

Reply
avatar