Totul despre sex

21:22:00 1 Comments A+ a-


Totul despre sex cam trebuie sa le spunem copiilor de indata ce intrebarile lor in acest domeniu apar. De scos povestea cu barza din ecuatie, eu personal nu am folosit-o si mi se pare cea mai stupida poveste educativa. Am auzit un copil care a intrebat cum de nu a cazut din ciocul berzei sau alta intrebare a fost "si acum unde e barza aia?".

Am auzit parinti spunand ca probabil copiilor le-ar fi frica daca ar auzi varianta reala a venirii pe lume sau a legaturii dintre un barbat si o femeie. Depinde si cum povestesti. Daca o sa ii dai toate detaliile legate de contractii, taieturi, dureri, normal ca orice fetita isi va blestema zilele si nu va dori sa fie mama vreodata.

Habar nu am cum ar trebui sa decurga discutia ideala despre sex cu copilul meu, insa stiu ca nu l-am mintit pana acum si nu o sa il mint nici in continuare. Pana acum nu a avut prea multe intrebari si nu am exagerat in detalierea raspunsurilor. Acum doar ma pregatesc sufleteste pentru urmatoarele intrebari.



Fiind cea mai mare din generatia tanara a familiei, am fost pusa mereu in ipostaza de a raspunde la intrebari de toate felurile: daca e bine sa te epilezi intim, daca atunci cand iti vine ciclul e voie sa faci baie, daca se foloseste prezervativ la orice fel de sex, daca aluneca prezervativul ce se poate intampla, in fine, in capul meu inca suna intrebari care fie mi-au fost adresate direct, fie pe yahoo messenger cu regim de top secret si "sa nu afle mama!!".

Am fost diriginta la o clasa de a XI-a si am auzit de avort la 16-17 ani, chiar la elevele pe care le aveam in clasa. Am inteles atunci ca contraceptia este o treaba si mai serioasa decat alte detalii ale educatiei sexuale si am impartasit din ceea ce stiam. Traumele lasate de un avort la 16 ani nu merita nici o abatere de la niste reguli simple, pentru ca mijloacele contraceptive sunt multe si accesibile, dar trebuie sa le cunosti si sa le folosesti. Ce as recomanda celor avizati si care fac educatie copiilor, ar fi sa le explice totul pe limba lor, fara diminutive stupide, ce inseamna sa folosesti corect un prezervativ, de ce pastila anticonceptionala se ia in fiecare zi si de ce metoda calendarului nu se aplica mai ales cand esti la inceputul vietii sexuale.

Cel mai greu este sa le explici celor mici lucrurile din zona sexului fara sa starnesti tot felul de reactii care nu te ajuta la nimic. Totusi, poti insista cu cei mici pe tema igienei corporale, e bine sa ii inveti cum sa se spele corect si totodata cum sa foloseasca o toaleta publica. Eu una stiu dintotdeauna ca o fetita nu are voie sa se aseze pe o toaleta publica sub nici o forma si totusi inca astazi vad lucrul acesta. Ca si mama, nu iti lasi copilul intr-o toaleta publica la mall si gasesti o forma sa faca pipi din avion, cum zic eu, ridicandu-se pe varfuri la maxim sau cu ajutorul tau, ca parinte, care o sa o tii in brate deasupra toaletei. Par detalii aiurea? Nu sunt, te asigur, iar daca esti mama de fata intelegi foarte bine despre ce vorbesc. Da, multe lucruri suna un pic ciudat si par imposibil de explicat, dar de ele depind sanatatea fizica si emotionala a copilului tau.

Am bafta de o mama foarte deschisa la cap, am ajuns la ginecolog de la 18 ani, am mers impreuna, ganditi-va ca era o epoca cand inca discutia despre sex era tabu, si am fost obisnuita cu lucrul acesta. Mi-a fost intiparit in comportament acest scenariu, anume ca educatia sexuala, contraceptia si discutiile acelea ce par rusinoase se fac deschis si cu un om competent, adica un medic ginecolog. Ginecologul este suficient de pregatit sa iti raspunda la toate intrebarile oricand si fara sa faca glume proaste. E mai bine sa mergi la ginecolog decat sa intrebi pe forumuri si pe Facebook si sa primesti raspunsuri din fabule.

Asadar, noi, parintii, sa avem rabdare si tact ca ne asteapta intrebari grele din partea copiilor si sa ne bucuram daca ei ne aleg pe noi ca si interlocutori pe acest subiect.




1 comments:

Write comments
Unknown
AUTHOR
10 iunie 2016 la 18:00 delete

Vreau sa comentez, dar nu pot. Ma ingrozeste faptul ca generatia de azi isi incep viata sexuala de la 12-14 ani.

Reply
avatar