Ce vrea copilul tau de Craciun
Ce vrea copilul tau de Craciun, vrea de fapt in fiecare zi. Scriu articolul acesta nu neaparat legat de Craciun, ci gandindu-ma la toate ocaziile speciale la care participa si cei mai mici din casa. Am vazut atatea lucruri in cei 5 ani de cand am copil si de vreo 30 de ani de cand sunt cea mai mare din familie dintre copii, incat am zis ca as vrea sa va spun cateva pareri.
In primul rand tot aparatul asta de fast de orice sarbatoarea este cam obositor si plictisitor pentru cei mici. Gen curatenia de dinainte de orice eveniment special in familie, imbracatul mai frumos cu camasa sau rochita calcata si care trebui sa stea frumos, cu statul la masa si mancat dupa niste maniere, cu spusul de poezii si colinde la comanda catre musafiri etc. Departe de mine gandul sa spun ca educatia copiilor in acest sens nu este buna, totusi la varstele mici, ma refer 3-4 ani, chestia asta cu obiceiurile si cu petrecerile cu musafiri nu e ceva simpatic pentru ei.
Copiii adora sa impodobeasca bradul, insa dupa regulile lor, adora sa primeasca cadouri si le place cand parintii nu mai pleaca la serviciu si raman acasa sa se ocupe de chestiile astea de Craciun.
Nu le place in mod evident sa se joace intr-un spatiu limitat si cu reguli ca sa nu deranjeze musafirii, sa manance cu toti la masa, sa stea sa astepte pe toata lumea pana intra si se aseaza la masa..... nu prea au rabdare la tot acest ceremonial care pentru ei este artificial si cam fara sens.
Ce ii place unui copil de Craciun?
- sa faca bradul cum vrea el, cu toate globurile puse dupa logica lui proprie, fara sa urmareasca noile trenduri de decorare a bradului;
- sa doarma pana tarziu si cand se trezeste sa manance in pat cu parintii si sa se uite la desene animate;
- sa sara in toate paturile si sa zboare toate pernele;
- sa iasa in parc si sa se joace cu tine, cu mami si cu tati adica....care daca tot au liber, acum pot sa se joace si ei;
- sa-si bage degetelele in prajituri sau in decorul salatei de boeuf;
- sa tina aprinse luminitele din pom toata noaptea;
- sa se joace fara sa auda "stai cuminte".
Craciunul chiar este o bucurie pentru copii si v-as invita sa va ganditi sa il considerati o bucurie si pentru voi. Poate mai putine ore de stat in bucatarie sau la coafor, poate mai multe ore alaturi de copiii vostri.