Capitalul de nesimtire la romani

21:52:00 0 Comments A+ a-



Cred ca noua capitalismul ne-a adus o mare infuzie de nesimtire in tot ce inseamna societate umana. Am inca dubii daca sa imi cresc copilul dupa principiile de bun simt pe care eu inca le aplic sau daca sa ii insuflu si putina adiere de nesimtire, ca sa fie pregatit sa se descurce cand o sa mai creasca si va infrunta singur si bune si rele. Sunt deja cateva tipare sau cazuri de comportament pe care vi le povestesc aici, sunt sigura ca le-ati intalnit macar o data si sunt convinsa ca puteti si adauga.



Parcarea "unde vrea muschii mei"
Oricat de clar este ca intr-un oras ca Bucuresti numai ideea de a parca este o problema de viata si de moarte, sunt unii care continua sa parcheze ca si cum ar fi pe tarlaua lui tata de la tara.  Daca stiu ca ma duc undeva unde 99% stiu ca nu am cum sa parchez civilizat, iau un taxi si rezolv problema si nu le dau nici altora dureri de cap si nu imi dau nici mie.
Daca iti duci copilul la scoala cu masina, vad ca noua moda este sa il lasi daca se poate chiar in fata clasei si din masina sa ii readuci aminte, acolo, blocand o strada intreaga, ca trebuie sa isi manance pachetul, sa isi repete lectia la geografie si sa fie atent si la romana. Normal, nu poti face asta acasa, ci fix in fata scolii parcand masina pe jumatate de drum si tinand 20 de masini in spatele tau.
Pe marile artere teoretic parcarea nu e permisa, insa intr-adevar nu ai unde sa iti lasi masina. Insa cel mai des lasam masina in paralel cu alta, daca celalalt va dori sa plece, sa gaseasca un Hercule care sa ii poata ridica masina pe sus peste a ta, ce e asa mare lucru?

Gunoiul se poate lasa oriunde
Mi-e pur si simplu sila sa vad doamnele corporatiste iesind dimineata din bloc si abandonand sacul de gunoi pe langa vreun stalp sau la vreun colt, ca doar nu le vede nimeni. Este intr-adevar un efort urias sa il duca la ghena sau in locul special amenajat pentru gunoi. Sunt sigura ca la birou se declara inflacarate gospodine si ecologiste. Tot pe ele imi vine sa le bag cu fata in rahatul cainilor lasat elegant pe trotuar, tot la prima ora.

Traversam strada verificand status-ul pe Facebook
Statutul de pieton pare uneori sacru, pietonul nu este vinovat de nimic. Pe mine insa incepe sa ma deranjeze puternic cititul mesajelor si a Facebook-ului taman cand traversam o strada, chiar si pe trecerea de pietoni. Uneori pietonul o ia si pe traiectorie gresita si vine el sa se loveasca de masina ta, tu sofer stand pe loc, si este revoltat ca de ce iti permiti sa stai acolo cand el tocmai esuase pe strada citind ultimul status de pe Facebook al  nu stiu carei vedete. La fel multi dintre pietoni nu inteleg ca atunci cand traversezi o strada, chiar si pe trecerea de pietoni, tot trebuie sa te asiguri si sa nu te arunci direct si fara ezitare pe carosabil. Si la 20km/ora un automobil nu are cum sa te evite decat punand o frana oribila, cu zgomote, pentru care tot soferul e vinovat si atentionat.
Mai nou, se traverseaza frecvent la fix 3 metri de trecerea de pietoni, e mai elegant, doar nu se mai poarta dungile, nu? Putem traversa pe oriunde.

Parcam si conducem masina vorbind la telefon si scriind sms-uri
Oricat este o femeie de multi-tasking nu cred si nu pot intelege doamnele care uita ca se face culoarea verde pentru ca intamplator la 8 dimineata au de dat mailuri sau telefoane, direct din mijlocul traficului, fara casca, fara nici un device care sa le ajute sa tina mainile si ochii pe volan. Foarte mult trafic din Bucuresti este bazat pe treaba asta. Repet, mergi cu un taxi sau cu RATB-ul daca trebuie sa stai cu ochii doar pe smartphone, nu are sens sa tii coloana de masini pe loc ca sa raspunzi la un email, chiar este nesimtire.

Nu spunem buna ziua vecinilor
E foarte greu in societatea de astazi sa inteleg de ce in mijlocul marilor aglomeratii urbane ne simtim atat de singuri, dar daca am aplica niste mici reguli de bun simt, am vedea ca intr-adevar suntem inconjurati si de oameni. E drept ca e greu sa iti cunosti macar toti vecinii. Stau de 12 ani in acelasi bloc si cunosc maxim 10 persoane din bloc pe care le salut pentru ca asa e de bun simt si este si un gest uman de a spune "ok, sunt aici si sunt constienta de existenta ta". Cu toate acestea, inca mi-e greu sa inteleg de ce unele persoane au o memorie selectiva si o amnezie temporara, de genul imi aduc aminte de cineva cand am nevoie de ceva si trebuie sa iti bat la usa, dar daca ne intalnim pe scara, ma fac ca admir peisajul magnific al termopanelor. Dar pe acelasi vecin il apuca certurile si aruncatul prin casa fix la 1 noaptea in asa fel incat tot blocul sa fie constient de existenta lui.

La acestea mai pot adauga: golirea scrumierei pe geam, la semafor si vad chestia asta mai ales in cazul masinilor mari, gen cu cat ai Q7 mai mare, cu atat mai non-salant esti cu aruncarea gunoaielor din masina pe geam, pipairea tuturor franzelelor de pe raft pana te decizi pe care o iei, scuipatul de trotuar exact ca in Evul Mediu,...sunt lucruri care inca se intampla intr-o tara care se vrea moderna si civilizata.