Datorii de familie

15:50:00 0 Comments A+ a-

Daca titlul va duce cu gandul ca o sa va vorbesc despre produse bancare sau de finantare, va zic ca nu despre asta este vorba. In plus, nici cu titlul nu prea sunt eu de acord, insa aud asa des despre "datoria de parinte", "datoria de copil", "datoria de sotie" si asa mai departe, incat am senzatia ca uneori oamenii se vad ca si produse bancare, nu ca si creaturi cu viata si cu suflet.



Sa lamurim datoriile.
In primul rand ele nu exista. Faptul ca aduci pe lume un copil, nu o faci dintr-o datorie si nici nu ii ceri copilului sa ramana dator pe viata pentru faptul ca l-ai nascut si ca i-ai dat de mancare pana s-a facut mare si a inceput sa isi faca de mancare singur. Cel mult esti tu binecuvantat ca ai un copil, asta inseamna inca o data ca Dumnezeu exista acolo undeva si iti da si tie o frantura din minunea care inseamna a da viata.

Copilul nu iti este dator cu nimic, asa cum nici tu nu ii esti dator lui cu ceva. Iubirea e singura regula care functioneaza intre copii si parinti si cam asa ar fi bine sa ramana. Indiferent ca i-ai cumparat o masina sau ca i-ai platit studiile, asta nu inseamna ca el iti este dator cu ceva. Poti sa te superi daca risipeste aiurea dovezile tale de afectiune si daca isi bate el joc de el insusi prin asta, dar nu fa din educatia lui si din grija fata de el un contract. Daca faci un contract sau daca gandesti relatia asta din perspectiva asta, asteapta-te sa fii tratat ca atare. Si bine ar fi sa il asculti si ce doreste el, este posibil ca tu sa crezi ca el vrea o masina, dar de fapt el ar fi multumit cu o bicicleta sau cu o chitara. Avem tampenia asta ca credem ca daca ii luam copilului chestii materiale importante, o sa il propulsam catre culmi marete. Uneori il putem obosi, coplesi si chiar strivi cu atatea elemente de bunastare materiala. La fel, nu ai de unde sa stii cat de mult apreciaza ei zecile de ore la profesori ilustri pe care i le platesti si daca nu i-ar fi mai de ajutor o tabara la munte sau o plimbare doar tu cu el intr-un loc frumos de pe lumea asta.

Datoria de sotie este alta aberatie scornita probabil pentru a tine cuplurile legate din alte motive decat din unicul motiv care ii aduce impreuna: iubirea. Sau este o gaselnita a barbatilor incapabili sa reziste intr-un cuplu altfel si care simt nevoia sa fie serviti doar pentru faptul ca au semnat pe o hartie ca sunt de acord sa se casatoreasca.

Bun, nu stiu cum stati voi cu datoriile acestea imaginare, insa m-as bucura sa imi spuneti si parerea voastra .