Aparatul de aerosoli, obligatoriu in dotarea unei mamici

15:00:00 0 Comments A+ a-

Dupa ce am stat cu baietelul meu de doua ori la spital pentru episoade de bronsiolita, asta undeva in jurul varstei de 1 an si 10-11 luni, am inteles ca fara aparatul de aerosoli sau nebulizator sau oricum vreti sa ii spuneti, eu nu as mai avea curaj sa stau linistita ca si mama.


Povestea cred ca o stim cu toate si in diverse variante. Cel mic incepe sa stranute, sa aibe niste mucozitati care par neinteresante, e mai marait la mancare, se scarpina la nas si nu te lasa sa te uiti ce are in nasuc. Automat spui ca e ok, ca pana la urma si tu ca mama mai stranuti, mai iti stergi nasul dupa ce vii de afara si tot asa. Pediatrii pe care i-am cunoscut in spital mi-au spus clar ceva si asta s-a confirmat: ceea ce pentru un adult poate insemna 3 stranuturi si 2 pachetele de servetele terminate intr-o zi, pentru un copil de pana in 2 ani poate inseamna o mica tragedie, adica o raceala mai avansata care ajunge sa se transforme in bronsiolita. Copiii mici nu au acel instinct de a sufla nasul, de a-si elibera nasucul de mucozitati, din contra, ii tot trag pe nas si mucozitatile ajung fie spre urechi ( stiti ce inseamna otita, nu va mai povestesc) sau spre plamani si atunci se intampla bronsiolita. Bronsiolita este chinuitoare pentru copil, tuseste, e mai apatic, nu poate manca, e un disconfort respirator pe care poate ca adult il duci altfel, insa ca si copil e tare neplacut. Cei mici pana in 2 ani nici prea pot explica ce si cum, de fapt cred ca pana la 4 ani un copil nu e capabil sa spuna unde il doar si de ce, doar reactioneaza, adica plange, nu mananca si nu doarme. Consecintele le stiti singure si trec niste zile grele pentru mine ca si mama.

De ce este bine sa aveti un aparat de aerosoli o sa va spun imediat.
Imediat cum debuteaza o raceala, daca il folositi si doar cu ser fiziologic, aparatul asigura umiditatea buna a cailor nazale si eliminarea treptata a mucozitatilor si mai ales mai facila. Asta uneori te poate salva sa ajungi cu cel mic la spital.
Daca raceala deja a ajuns repede la nivel mai mare, avem si tuse, mucozitati multe, pediatrul iti va recomanda tot felul de substante care vor calma tusea, vor face ca mucozitatile sa iasa mai usor. Da, ajungi sa scapi de siropuri si temutele antibiotice. Practic copilul inghite mai putine chestii, aparatul de aerosoli ajuta la o vindecare mai naturala, mai neagresiva.
Un aparat de aerosoli poate fi folosit in familie. Modelul pe care il aveti mai sus in poza costa 179 de lei, il gasiti pe bestkids.ro si are masca si pentru tine si pentru copil. Eu chiar ti-as recomanda ca in perioada cat ii faci celui mic aerosoli, sa iti faci si tu, ca sa asiguri ca si la tine canalele nazale sunt eliberate si ca nu tii acolo cresa de virusi in asteptare. In plus, daca el te vede si pe tine ca iti faci, va accepta mai usor sa stea cateva minute cu aparatul la nas. Nu doare, nu pisca, nu se intampla nimic, primesti practic un aer cu mici particule de lichid pe care il resimti de parca ai fi pe malul marii.
La modelul din poza, primesti si niste carioci foarte funny pe care copilul le poate folosi cat sta la tratament direct pe aparat. Asta mi se pare o super idee.

Aparatul de aerosoli noi il folosim si acum dupa 4 ani, ne-a scapat si ne scapa constant de virozele luate de la gradinita, le trecem mult mai usor si deja baietelul meu isi pune singur aparatul si i se pare atat de natural ca daca e putin racit sa faca aerosoli. Ca sa nu mai zic ca ne pune si pe noi sa il folosim si ne da si indicatii. Nu a inteles inca de ce pisica nu face aerosoli, dar i-am explicat ca pisica isi sterge nasucul altfel.