Diversificarea - idei si pareri

13:26:00 0 Comments A+ a-

Cred ca dupa alaptare, diversificarea inseamna un pas la fel de important in alimentatia unui copil din mai multe puncte de vedere. In plus am observat ca inseamna un moment cand parintii isi pun multe intrebari, pediatri vin cu retetele clasice si in final mama este cea care decide ce pune in castronel sau in biberon.

Pentru ca am trecut cu brio de aceasta perioada, o sa va spun cam ce am facut noi si cum a decurs diversificarea la baietelul meu.

Poza preluata de pe clubulbebelusilor.ro


In primul rand as recomanda sa va pregatiti cu un blender si un storcator. Pare o investitie de "moft", insa nu este. O sa va faca viata mai usoara si o sa va ajute si pe voi sa mancati mai sanatos. Automat cand faci diversificarea celui mic, incepi si tu ca parinte sa fii tentat de un suc proaspat de fructe sau de legume sau de o supa-crema delicioasa, de ce nu?

In al doilea rand, activati-va prietenii si familia care locuiesc la tara in apropiere si care va pot asigura legume si fructe de calitate buna. Daca nu aveti acest noroc, incercati in piete sau magazine care mai aduc si legume  si fructe de pe la noi. Legumele bio costa mult, se mai gasesc si in supermarketuri, luati in calcul insa ca nu veti cumpara cantitati mari. Eu foloseam in primele 2-3 saptamani maxim 1 morcov pe zi pentru suculetul de dimineata.

In la treilea rand, sa aveti vase micute, inclusiv craticioare. Multa vreme veti face o supica care va insemna un morcov, jumatate de cartof si un pic de dovlecel cu maxim 300 ml de apa, asa ca nu prea veti reusi sa gatiti in vasele normale. O lingurita din plastic moale e ideala pentru primele mese, la fel tot felul de tacamuri colorate din plastic sa aveti la indemana pentru ca cel mic sa se familiarizeze cu ele. Sunt seturi prin magazine incepand de la 15 lei cu lingurita, furculita si chiar cutitas de plastic pentru copii mici.



Cand incepem diversificarea? Asta e un lucru pe care il veti simti voi si pe care o sa vi-l semnaleze si copilul. Ideal este sa alaptam copilul macar pana la 6 luni, insa dupa 4 luni am observat ca majoritatea copiilor simt nevoia si de altceva decat laptele matern...si ne dau de inteles asta prin faptul ca si dupa lapte le mai este foame, plang fara motiv desi au mancat bine,  sau se agita cand tu mananci ceva ce miroase bine :).

Noi am inceput cu suc de morcov la 4 luni si o saptamana, dupa vaccinul care se face la 4 luni. Inca alaptam cam de 4 ori pe zi si alte 2-3 mese insemnau lapte formula.

In prima saptamana am incercat sa ma mentin la maxim 40 ml de suc de morcov pe care il indoiam cu putina apa plata. Prima zi a fost 10 ml de suc de morcov cu 10 ml de apa. Curatam bine morcovii, ii opaream in apa clocotita pentru un minut, ca sa fiu sigura ca sunt foarte curati, imi era totusi teama sa nu ramana pe ei ceva chiar dupa o curatare minutioasa. Ii bagam la storcator si sucul il mai strecuram inca o data printr-o strecuratoare de ceai, ca sa fiu sigura ca nu ramane vreo bucatica minuscula care sa il deranjeze pe bebe :). Da, stiu, am fost cam obsedata, insa in primele 10 zile voiam sa ma asigur ca acest suc e o adevarata placere pentru baietelul meu. Si a fost, pentru ca pe final de cele 10 zile, el voia deja doua portii pe zi.

La 5 luni deja combinam suc de mere cu morcov si la 5 luni si cateva zile faceam prima combinatie de banana pasata, cu putine cereale fara gluten de la Organix si mar copt pasat. Aici blenderul este foarte necesar. Marul il coceam la cuptor, il curatam de coaja, luam doar miezul si il pasam impreuna cu banana. Adaugam o jumatate de lingurita de cereale de orez de la Organix si aveam o gustare pentru ora 11.

La 6 luni am inceput cu supele creme de morcovi si dovlecel , luam din dovlecel numai partea fara samburi. Fierbeam legumele intregi, am inteles ca e si mai bine pentru a-si pastra calitatile , dar si pentru gust. Chiar si dovlecelul il fierbeam intreg si in felul acesta imi era mai usor sa aleg pulpa de samburi. Introduceam si alte legume treptat, pentru ca voiam ca cel mic sa se adapteze treptat cu ele.

Ou si branza am introdus in meniu cam pe la 7 luni, tot atunci am inceput sa papam si iaurtel. Iaurt am luat mereu de la Napolact, Covalact sau Olympus sau marcile bio pe care le gaseam in supermarketuri. Oricum luam doar iaurt simplu si cu continut de grasime normal, pediatrul ne-a recomandat iaurtul care contine in jur de 4% la grasime, nu mai putin.

Carnita am introdus-o in meniu pe la 8 luni, in cantitati extrem de mici, practic in supita lui crema de 200 de ml la o masa aveam o lingurita de carne pasata. Am cautat sa am doar carne de la  pui crescuti in mod natural, fara concentrate...atentie ca acum si la tara este la moda ca taranii sa cumpere concentrate pentru gaini. Si in prezent caut in comert acele marci care spun ca folosesc carne de la pui crescuti fara hormoni, imi plac mult acei pui mici congelati de la Edenia care chiar au aspect, miros si gust de pui cum retin eu ca mancam cand eram mica. Sunt lacto-vegetariana, dar gust si acum orice mancare ii dau copilului si asta va recomand si voua. In felul acesta puteti vedea daca mancarea este ok, daca nu e prea sarata sau daca carnea are un gust dubios. Sare v-as recomanda sa nu folositi pana la 10 luni, iar daca folositi sa fie extrem de putin, a 10-a parte din cat va puneti voi ca si adulti in mancare.

Cam asa manca Mihai pe la 10 luni :)


Pana pe la 2 ani mancarea pentru copil o faceam separat, pentru ca voiam sa am o concentratie mare de legume, cat mai putina sare si in plus ii gateam zilnic sau maxim la 2 zile.

Am avut o perioada dupa 1 an si cateva luni cand mai si congelam piureul de legume in cutiute mici pentru cateva zile. Gen fierbeam astazi 3 morcovi cu 3 dovlecei si pastram in craticioara doar ce manca azi si maine, restul pasat il puneam in doua borcanase cu capac si le congelam pentru alte doua zile. Asta era ideal pe perioada verii cand nu voiam sa stau prea mult in bucatarie ca sa prind ore mai multe de plimbare pe afara. Si am fost fascinata de cartofii dulci pe care ii pastram in meniu si astazi.

In supa crema de legume, cand era calduta, inainte sa o servesc printisorului, adaugam o lingurita de ulei de masline de cea mai buna calitate, va recomand ulei de masline provenit din Creta. Nu adaugam ulei la fierbere, deci nu era tratat termic si astazi la aproape 4 ani, cand fac doar supa de legume , tot asa procedez.

Biscuitii fara gluten au intrat in meniu cam pe la 7 luni,  zdrobiti in piure de fructe, dar in manuta i-am dat sa manance singur dupa 10 luni. Pufuleti si alte chestii din comert au aparut ocazional in meniul celui mic dupa 1 an si 3 luni, numai daca cerea vazand la noi adulti sau la alti copii. Nu i-am spus niciodata "nu e voie", a gustat cam din orice am mancat noi, la modul ca isi baga un degetel si vedea el daca merita sa continue, de obicei nu.

Am folosit si borcanele din comert, insa doar Hipp sau Organix, sau alte marci bio, uneori Humana. Nestle am evitat pentru ca simteam eu ca au sare in ele si ma gandeam ce inseamna asta pentru copil, ca ii deformeaza gustul de mic pentru produse foarte sarate. Si din borcanele am gustat...asa ca va pot spune cum erau :).

Voi cum ati facut diversificarea? Ce recomandari aveti?