Tu știi câti ani au plămânii tăi?

22:24:00 0 Comments A+ a-


 
Tusesti prea des? Cand urci scarile simti ca nu mai poti respira? Fumezi un pachet de tigari pe zi? Spui mereu ca esti tanar si in putere sau ca....tie nu ti se poate intampla nimic, cu toate acestea e bine sa fii informat asupra starii de sanatate a plamanilor.
In plus, orice problema a plamanilor se accentueaza rapid atunci cand nu este ingrijita si poate provoca si alte probleme de sanatate. Fa-ti o spirometrie, e mai simplu decat o analiza de sange, trebuie sa sufli in ceva doar si atat. Am fost de curand la o conferinta de presa pe aceasta tema, organizata de Societatea Romnana de Pneumologie si sustinuta de
Prof. Dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie si ....veti fi surprinsi sa aflati cat de simplu iti poti testa varsta plamanilor tai. Vezi detalii mai jos, am citat tot comunicatul de presa ca tu sa ai toate informatiile necesare, mai trebuie doar sa te programezi la unul din medicii care face acest gen de teste gratuit si sunt peste tot in tara.


„Tu știi câti ani au plămânii tăi?” Fă-ți o spirometrie gratuită ca să afli



Aproximativ un milion de români suferă de BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), o boală a plămânilor despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, depășind în următorii ani diabetul zaharat.

Doar o mică parte dintre românii bolnavi știu că au BPOC, ajung la medic, fac analize și primesc tratamentul adecvat. Pentru toți cei interesați să își testeze sănătatea plămânilor în luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, nu mai puțin de 80 de medici, din 34 de orașe, oferă spirometrii gratuite. Această analiză reprezintă investigația cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu și rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc. Campania pentru depistarea BPOC se va desfășura între 4 și 30 noiembrie 2013, în numeroase clinici și spitale de stat.





Poluarea din propria curte, cauză posibilă a bolii

Nu doar fumătorii trebuie să fie îngrijorați că ar putea avea această boală de plămâni. În mod surprinzător, poluarea din propria gospodărie poate fi o cauză a periculoasei boli de plămâni. „La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticați cu BPOC fiind nefumători. Alți factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)”, detaliază Prof. Dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie. Inclusiv peleții din bălegar, folosiți în multe zone pentru încălzirea locuințelor, pot crește riscul de BPOC.   



Județele unde medicii vin în ajutor



Testările organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC,
vor avea loc în 34
de orașe din 27 de județe, printre care Alba, Arad, Argeș,  Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov,

Galați, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu,

Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.

Lista completă a medicilor și clinicilor unde se pot face investigațiile gratuite poate fi găsită www.desprebpoc.ro.



Despre BPOC

·         BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 si 65 de ani, când productivitatea lor ar trebui să atingă potenţialul maxim.

·         Un studiu reprezentantiv pentru România, făcut în 2012, de TOTEM pentru Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii.

·         Semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor şi dispnee (senzaţia de lipsă bruscă de aer).